Peste 24.000 de flacoane de Remdesivir ajung, marți, în spitalele COVID

11 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății anunță că în curând, spitalele vor primi și Tocilizumab și că depune toate eforturile pentru aprovizionarea cu medicamentele necesare asigurării asistenței medicale a pacienților cu COVID-19.

 

Ministerul Sănătății a dat astăzi asigurări că marți, 12 octombrie, 24.160 de flacoane de Remdesivir vor fi distribuite unităților sanitare cu paturi care au solicitat acest medicament pentru tratarea pacienților cu forme medii de boală. La ora actuală, România este pe locul trei la ni­vel mondial după numărul de morţi de COVID-19, după Rusia şi Iran, dar în plin val 4 al pandemiei, cei care ar fi trebuit să se ocupe de gestionarea crizei, sunt mai degrabă preocupați de cine să fie premier. Iar la Sănătate, într-un an și jumătate s-au schimbat patru șefi, acum este un al cincilea, interimar, și urmează al șaselea. „Pentru acest medicament (Remdesivitr – n.r.), în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății va încheia un contract subsecvent cu firma producătoare, pentru încă 139.296 de flacoane care vor fi livrate, în tranșe, până în prima jumătate a lunii decembrie 2021”, precizează MS.

Referitor la Tocilizumab, despre care medicii spun că trebuie administrat pacienților din spitale în primele zile de boală, ministrul interimar al Sănătății spune că „din stocul total de 2000 fl de 400mg si 6434 de flacoane de 80 de mg Tocilizumabum achizitionat printr-un acord-cadru, au fost distribuite către direcțiile de sănătate publică, un număr 1620 flacoane de 400 mg și 5100 de flacoane de 80 mg, iar astăzi vor fi livrate alte 259 flacoane de 400mg și 848 flacoane de 80 mg. Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București alocă medicamentul către spitalele din zona lor de responsabilitate, care tratează pacienți cu forme critice și severe, ventilați mecanic, sau care necesită aport de oxigen”. În plus, Favipiravir, medicamentul care ajută pacienții cu forme ușoare de COVID, este adus din Ungaria, deși Terapia Cluj l-ar fi putut produce chiar în România, dar producătorul de medicamente spune că nu i s-a solicitat.

 

Tot astăzi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat solicitarea de asistenţă internaţională, constând în produsele medicale imunomodulatorul Tocilizumabum, produs de elvețienii de la Roche, şi concentratoare de oxigen de 10 litri, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) prin intermediul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre.

Conform hotărârii CNSU, transportul medicamentelor şi echipamentelor puse la dispoziţie prin intermediul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre se va asigura, după caz, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prin Inspectoratul General de Aviaţie sau Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ori de către Ministerul Apărării Naţionale la solicitarea DSU.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății (MS) a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a altor 12.700 de flacoane de Tocilizumabum, după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru și un contract subsecvent cu Ministerul Sănătății, a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situația de stock-out a produsului la nivel global.

 


Adaugati un comentariu


 

*