Ministerul Educației vrea lămuriri cu privire la testarea elevilor în școli

16 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Demersul vine după ce sindicatele din Învățământ au anunțat că majoritatea cadrelor didactice refuză să efectueze testele de salivă pentru elevi, așa cum prevede instrucțiunea emisă de Ministerul Sănătății.

 

Decizia Ministerului Sănătății conform căreia testele antigen ale elevilor care au revenit la cursuri în format fizic ar urma să fie făcută de cadrele didactice, a stârnit nemulțumire în rândul acestora din urmă, iar Ministerul Educației vrea să știe exact cum să procedeze.

Astfel, pe fondul problemelor semnalate de cadrele didactice și după o analiză mai atentă a instrucțiunilor primite, Ministerul Educației a transmis o adresă oficială prin care solicită clarificări cu privire la realizarea testării elevilor, cu teste rapide antigen din salivă, în unităţile de învăţământ. Deși cursurile au fost reluate de ieri, testele sunt așteptate în școli cel mai devreme la sfârșitul acestei săptămâni, iar până atunci, Ministerul Educației vrea să știe exact cum trebui să se procedeze, pentru că se pare că recomandările Ministerului Sănătății au o serie de scăpări.

 

Cei de la Ministrul Educației vor să știe, în primul rând, dacă testele pot fi făcute și acasă, de către părinți sau aparținătorii legali ai copiilor, aceasta fiind o măsură agreată și de profesorii care contestă decizia ce pune în sarcina lor această procedură. Varianta testării la domiciliu pare să fie agreată și de oficialii din Educație, pentru că ar fluidiza procesul de screening, iar activitatea școlară nu ar mai fi perturbată, în zilele în care se efectuează testările.

O altă nelămurire este legată de acordul părinților pentru efectuarea testelor de salivă, pentru că recomandările Ministerului Sănătății nu pomenesc nimic de acest lucru. „În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educaţiei adresează rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucţiunii emise – elaborarea unui formular de acord pentru părinţi/aparţinători legali şi menţionarea bazei legale pentru aplicarea acestuia” – se mai arată în adresa trimisă la Ministerul Sănătății.

 

Sunt solicitate, de asemenea, lămuriri cu privire la testarea preșcolarilor, care nu sunt menționați în instrucțiunea la care se face referire. Astfel, responsabilii Ministerului Educației vor să știe cu certitudine dacă testarea se aplică sau nu în cazul preșcolarilor „având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unităţile de învăţământ preuniversitar – şcoli şi grădiniţe – pentru preşcolari, elevi şi toate categoriile de personal din şcoli şi grădiniţe”.

Totodată, având în vedere precizarea publică a Institutului Național de Sănătate Publică, cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar din România, se solicită exprimarea oficială a opiniei cu privire la acest criteriu.

Ministerul Educaţiei anunță, de asemenea, că a solicitat, autorităţilor responsabile cu achiziţia şi distribuirea testelor pe bază de salivă în şcoli şi grădiniţe, date şi informaţii cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmează a fi administrate preşcolarilor, elevilor şi tuturor categoriilor de personal și că așteaptă răspunsuri în acest sens.

 

Între timp, după nici două zile de la revenirea în bănci, o serie de clase sau chiar școli au revenit la cursuri online, pentru că atât între elevi cât și în rândul cadrelor didactice au fost confirmate cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Desigur, infectarea s-a produs în perioada vacanței, dar asta înseamnă că riscul transmiterii virusului în colectivitate există, iar în condițiile în care testarea rapidă este într-o nebuloasă totală, s-ar putea ca în curând, dorința ministrului Cîmpeanu, de a se organiza cursuri cu prezență fizică în școli, râmâne doar o opinie exprimată public și nefundamentată.

Numai în județul Buzău, 10 clase au revenit la învățămâmntul online, iar la nivel național  numărul acestora crește rapid, așa că este posibil ca până vin testele pentru școli să nu mai fie necesare…

De altfel, medicii atrag atenția că deja se simte valul 5 al pandemiei, chiar dacă în ultima perioadă s-a înregistrat o scădere a numărului de infectări și de decese, iar deschiderea școlilor și grădinițelor și venirea copiilor în colectivități constituie un risc crescut de transmitere a virusului SARS-CoV-2, la care se adaugă virusurile gripale, iar asta ar putea complica foarte mult situația.

 


Adaugati un comentariu


 

*