DNA a intrat pe fir după ce mai mulți funcționari cu certificate false au ajuns în spital cu Covid-19

16 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Vaccinările fictive s-ar fi efectuat cu complicitatea unor angajați din cadrul Consiliului Județean Satu Mare și ai Direcției de Sănătate Publică din același județ.

 

În această dimineață, procurorii DNA din cadrul Serviciului Teritorial Oradea au dat publicității detalii despre o anchetă ce vizează cea mai amplă rețea de eliberare a certificatelor de vaccinare fictive descoperită până acum în România.

Cercetările au fost demarate încă din luna septembrie, când mai mulți angajați ai Consiliului Județean Satu Mare au ajuns în spital, după ce fuseseră confirmați cu Covid-19. În evidențe, mulți dintre ei figurau ca fiind vaccinați cu serul de la Johnson & Johnson, iar centrul de vaccinare la care s-ar fi prezentat era cel amenajat în Vama Petea, unde se administrează doar acest vaccin. Numărul de cazuri era prea mare pentru a putea fi vorba de o simplă coincidență, iar în urma discuțiilor purtate cu medicii, pacienții în cauză au recunoscut că erau vaccinați „la chiuvetă”.

 

A fost momentul în care procurorii DNA au intrat pe fir și au început investigațiile, în urma cărora au constatat că era vorba de o adevărată rețea în care erau implicați și funcționari de la Consiliul Județean Satu Mare și de la DSP – instituții care coordonau activitatea centrului de vaccinare din Vama Petea.

În baza probelor adunate, procurorii au obținut mandate de percheziție, iar în această dimineață au fost efectuate 13 descinderi, dintre care una a vizat sediul DSP Satu Mare, iar celelalte au avut loc la locuințe particulare din județele Satu Mare și Bihor.

DNA nu a oferit mai multe date oficiale despre această acțiune, aflată încă în desfășurare, însă presa locală din Satu Mare prezintă mai multe informații pe surse, provenite din rândul anchetatorilor.

 

Conform acestora, se pare că în centrul de vaccinare de la Vama Petea s-ar fi emis peste 2.000 de certificate fictive de vaccinare, iar sumele oferite de cei care apelau la aceste servicii erau cuprinse între 200 și 300 de euro.

Printre cei care au preferat vaccinarea „la chiuvetă” s-ar număra și mulți funcționari publici, direcționați către centrul de vaccinare din vamă de către colegi care erau implicați în această rețea.

Perchezițiile din această dimineață au vizat domiciliile persoanelor suspectate că ar face parte din rețea, iar informațiile pe surse prezentate de presa sătmăreană spun că anchetatorii ar fi descoperit la acestea sume mari de bani, care nu pot fi justificate. În cursul zilei de astăzi, suspecții urmează să fie aduși la audieri și rămâne de văzut dacă, ulterior, va ajunge cineva în arest sau dacă vor fi cercetați în stare de libertate ori sub control judiciar.

 


Adaugati un comentariu


 

*