O nouă rețea de „vaccinare la chiuvetă”, descoperită datorită unui pacient care a apelat la aceste servicii
Principalul suspect e un medic din Mehedinți, care ar fi primit bani pentru a elibera dovezi de vaccinare fictive.
În urmă cu câteva săptămâni, printre miile de pacienți cu Covid-19 ajunși la spital în stare gravă s-a numărat și un locuitor din zona de Vest a țării, în cazul căruia medicii au constatat că deținea un certificat de vaccinare valid. Starea sa de sănătate era însă foarte gravă, astfel că medicii au avut suspiciuni din start în privința faptului că acesta ar fi fost într-adevăr vaccinat. Ulterior, pacientul le-a mărturisit că certificatul era unul fictiv și că în realitate nu își făcuse vaccinul, preferând să plătească o sumă de bani în schimbul dovezii că era vaccinat. Medicii au raportat cazul polițiștilor, iar acesta a fost punctul de pornire al unei anchete care a dus la descoperirea unei noi rețele care practica „vaccinarea la chiuvetă”.
Aceasta are ramificații în trei județe, elementul central fiind cabinetul unui medic din județul Mehedinți, despre care anchetatorii au dovezi că s-ar fi dedat la asemenea practici. În baza acestor dovezi, ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Timiș, care au preluat acest caz, au obținut mandate de percheziție la șase adrese din județele Timiș, Mehedinți și Gorj, iar descinderile au avut loc în această dimineață.
Polițiști însoțiți de procurori au descins în urmă cu câteva ore la cabinetul medicului suspectat, dar și la locuința acestuia, iar alte patru percheziții au avut loc simultan, la locuințele altor persoane suspectate că ar face parte din rețea. Din primele verificări, se pare că medicul ar fi efectuat câteva zeci de astfel de imunizări fictive pentru persoane din mai multe zone ale țării, racolate cu ajutorul unor complici. Aceștia aveau rolul de a găsi persoane suficient de inconștiente și lipsite de un minim de raționament, dispuse să plătească o anumită sumă de bani pentru a nu-și face vaccinul anti-Covid dar a beneficia totuși de certificatul digital care să ateste că s-au vaccinat.
Din păcate, amatori s-au găsit destui, printre ei și pacientul ajuns în stare gravă la spitalul din Timișoara, pe care certificatul obținut în mod fraudulos nu l-a protejat în niciun fel. Aceștia erau direcționați către cabinetul medicului, unde doza de vaccin pe care ar fi trebuit să o primească era aruncată la chiuvetă, după care erau trecuți în baza de date ca fiind vaccinați, evident, după ce plăteau suma convenită pentru acest serviciu.
Alături de medicul din Mehedinți, în acest dosar sunt cercetate alte cinci persoane bănuite că ar face parte din rețea, anchetatorii făcând cercetări și pentru identificarea celor care au beneficiat de astfel de „servicii”. Suspecții urmează să fie aduși la audieri, infracțiunile pentru care sunt cercetați fiind fals, uz de fals și zădărnicirea combaterii bolilor.