Primul medic de familie cercetat pentru vaccinare fictivă

2 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Polițiștii din Dâmbovița au deschis o anchetă după ce au aflat că 10 jucători ai unei echipe de fotbal s-ar fi vaccinat „la chiuvetă” în cabinetul soției președintelui clubului.

 

O doctoriță de familie în vârstă de 47 de ani, din Aninoasa, este primul medic cercetat pentru că ar fi recurs la practica vaccinării fictive împotriva Covid-19 și ar fi eliberat acte doveditoare unor persoane care, în realitate, nu își făcuseră vaccinul.

Ancheta este derulată de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, care efectuează în cursul zilei de astăzi trei percheziții domiciliare în localitățile Pucioasa, Corbii Mari și Aninoasa. Totodată, polițiști pun în aplicare și 13 mandate de aducere, pe numele unor persoane care vor fi audiate, acestea fiind bănuite de implicare în această „afacere” ilegală.

 

Doctorița cercetată este soția președintelui și antrenorului unui club de fotbal din Pucioasa, iar anchetatorii susțin că acesta i-ar fi cerut să emită adeverințe fictive de vaccinare pentru 10 jucători din lotul pe care îl antrenează. Potrivit polițiștilor, faptele s-ar fi petrecut în perioada iunie-august, când pe la cabinetul medicului de familie au trecut, pe rând, cei 10 fotbaliști, pentru a se vaccina „la chiuvetă”. Mai exact, medicul ar fi golit dozele de vaccin Johnson & Johnson pe care, în loc să le administreze pacienților, le-a aruncat la chiuvetă, dat fiind faptul că fotbaliștii nu voiau să se vaccineze. În schimb, aceștia doreau să beneficieze de avantajele certificatului de vaccinare, document care i-ar fi ajutat inclusiv în activitatea sportivă, pentru că nu ar mai fi fost nevoiți să se testeze periodic.

Până acum nu s-a precizat nimic despre faptul că medicul de familie ar fi primit vreo sumă de bani în schimbul acestui serviciu, însă este cert că a încasat sumele pe care CNAS le decontează medicilor de familie pentru fiecare doză de vaccin administrată.

 

Polițiștii spun că, după vaccinarea fictivă a celor 10 fotbaliști, medicul ar fi introdus în sistemul informatic specific date false, din care reieșea că aceștia erau vaccinați, iar astfel și-au putut obține certificate digitale de vaccinare. În același timp, le-a eliberat adeverințe false de vaccinare, încasând totodată de la CNAS cei 400 de lei aferenți așa-ziselor vaccinări.

La audieri vor fi aduși atât doctorița cât și soțul său care ar fi instigat-o la astfel de practici, precum și cei 10 fotbaliști care au preferat să fie vaccinați doar „pe hârtie”. Se pare că în aceeași  cauză este cercetat și un alt medic de familie care ar fi a 13-a persoană pentru care polițiștii au mandate de aducere.

Cercetările sunt coordonate de un procuror, faptele incriminate fiind înșelăciune, fals intelectual și fals informatic.

 

Ancheta a fost confirmată și de ministrul de Interne, Lucian Bode, la videoconderința pemierului Florin Cîțu cu prefecții și reprezentanții DSP-urilor. Bode a precizat că structurile MAI desfășoară mai multe acțiuni pentru combaterea infracțiunilor legate de adeverințele/certificatele false de vaccinare, încercând astfel să limiteze la minim posibil „practica utilizării adeverințelor/certificatelor de vaccinare false, prin care sunt puși în pericol toți cei din jur”, precizând că până la acest moment au fost întocmite aproximativ 200 de dosare penale, în care sunt cercetate 400 de persoane care ar fi implicate în astfel de acțiuni.

La videoconferință au mai participat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și reprezentanți ai ministerrelor Sănătății și Transporturilor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*