Autoritățile și medicii de familie confirmă tentativele de obținere a certificatelor de vaccinare false

27 august 2021 | 0 comentarii |

Majoritatea medicilor susțin însă că nu au onorat astfel de solicitări. Între timp, un pacient cu Covid-19 care se află internat la ATI, în stare gravă, a recunoscut că a recurs la o astfel de practică, în Argeș.

 

Dr. Gindrovel Dumitra

După declarațiile managerului spitalului Victor Babeș din Timișoara, cu privire la suspiciunile că unii cetățeni preferă să plătească pentru a nu-și face un vaccin gratuit care îi poate proteja împotriva Covid-19 și a obține în schimb dovada că s-au vaccinat, subiectul a captat atenția opiniei publice și au apărut noi informați pe această temă.

Medicul Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat că, personal, a întâlnit câteva astfel de cazuri când pacienții au venit la cabinetul său pentru a se vaccina cu serul de la Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, însă în momentul în care ar fi trebuit să primească vaccinul, i-au propus să le elibereze adeverința de vaccinare fără a li se administra doza respectivă. Evident, propunerea includea și o mică „atenție” acordată medicului pentru a arunca vaccinul la chiuvetă, dar pentru că medicul a refuzat oferta lor, pacienții respectivi au plecat de la cabinet nevaccinați și fără adeverință.

Dr. Gindrovel Dumitra a mai spus că, din discuțiile purtate cu colegi din alte zone ale țării, a reieșit că fenomenul este unul generalizat, existând și alți medici de familie care au primit astfel de propuneri. „Discutăm de o intenție a unor pacienți de a obține anumite drepturi care se referă la plecat în străinătate sau intrare în țări din zona roșie, fără carantină la întoarcere. Doresc să obțină aceste beneficii în mod fraudulos. Asta e penal pentru pacienți și pentru medicul care o face”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, subliniind însă că nu are cunoștință despre vreun coleg care să fi acceptat astfel de propuneri.

 

Deși toți medicii care au declarat că s-au confruntat cu astfel de cazuri spun că au refuzat categoric oferta, se pare că unii nu au putut rezista tentației. Așa s-ar explica numărul mare de pacienți cu Covid-19 ajunși în stare gravă la spitalul Victor Babeș din Timișoara, deși aveau certificat care confirma faptul că sunt vaccinați. Dr. Gindrovel Dumitra consideră însă că „dacă asta s-a întâmplat, e un fapt cât se poate punctual, 1 – 2 la nivel național, iar asta trebuie demonstrat. Până atunci, medicii de familie își fac în continuare datoria”.

Declarațiile pe această temă făcute de managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara au determinat însă polițiștii să demareze o anchetă pentru a verifica dacă suspiciunile se confirmă, iar din informațiile pe surse ale presei locale se pare că oamenii legii au aflat și tariful pentru o „vaccinare la chiuvetă”, care este cuprins între 100 și 200 de euro. Mai exact, anumite persoane ar fi plătit pentru a nu li se face vaccinul gratuit, dar mai ales pentru a li se elibera documentul care atestă că sunt vaccinatei, având nevoie de acesta, în general, pentru a călători mai ușor în și din străinătate.

Între timp, unul dintre pacienții „vaccinați” internați în stare gravă cu Covid-19 la secția ATI a spitalului din Timișoara a recunoscut că obținuse documentul de vaccinare pe această cale, de la un cabinet din județul Argeș, iar polițiștii și-au îndreptat cercetările în această direcție.

Ativacciniștii au profitat de ocazie și sărit și ei la „atac”, suspectând că tocmai vaccinul ar fi responsabil de starea gravă a unora dintre pacienții vaccinați, deși deocamdată nu există nicio dovadă științifică ce le-ar putea confirma suspiciunile.

 

Andrei Baciu

Rămâne însă în discuție încercarea și uneori reușita de a se obține un document oficial prin metode frauduloase, iar acest fapt este confirmat și de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. Acesta a declarat că așa-zisa „vaccinare la chiuvetă” nu ar fi un fenomen, Comitetul de coordonare a vaccinării primind „doar câteva sesizări punctuale” din vestul țării, de la „persoane care spun că au informații că personal din anumite cabinete de vaccinare a simulat actul de vaccinare și a eliberat adeverința de vaccinare”.

Baciu semnalează însă o altă situație îngrijorătoare, privind existența a peste „370 de adeverințe posibil false, cu datele personale modificate în photoshop”, pentru care Ministerul Sănătății a sesizat organele de cercetare penală. „În momentul de față sunt peste 2 milioane de certificate digitale eliberate, dintre care 95% privesc vaccinarea. La eliberarea acestora sunt și situații excepționale. De exemplu, cineva care se vaccinează în UE și vrea să își scoată certificatul digital din România, nu este înregistrat în Registrul Electronic de Vaccinare. Avem o echipă de experți care analizează tot felul de adeverințe de vaccinare, din toată Uniunea Europeană, și avem modele de adeverințe din toate statele UE. Dacă cineva s-a vaccinat într-o altă țară cu J&J, de exemplu, și vrea să își scoată certificatul de vaccinare din România, trebuie să trimită un e-mail cu mai multe documente prin care trebuie să facă dovada vaccinării. Aici sunt peste 370 de adeverințe posibil false, deci 370 de oameni care au trimis hârtii posibil false, cu datele personale modificate în photoshop. Ministerul Sănătății a sesizat autoritățile”, a declarat secretarul de stat.

Rămâne ca organele de anchetă, în colaborare cu autoritățile sanitare, să facă lumină în aceste cazuri și, dacă se vor dovedi reale, să se ia măsurile care se impun în astfel de situații, iar cei care au recurs la astfel de practici să răspundă în fața legii.

 


Adaugati un comentariu


 

*