„Vaccinarea salveaza vieti”. De ce este importanta imunizarea?

7 mai 2017 | 0 comentarii |

Cum sa „lupte” impotriva virusilor si bacteriilor au invatat, astazi, sute de copii, intr-o actiune interactiva prin care a debutat, la Buzau, Campania Nationala de Imunizare.

 

scufita rosie - vaccinare2vaccinare buzau- crangImpreuna crestem obiceiuri sanatoase este primul eveniment al campaniei educationale si de informare „Vaccinarea salveaza vieti” care s-a desfasurat astazi, la Buzau. Evenimentul interactiv pus in scena de catre actrita Ioana Ginghina si trupa MiniArt Show i-a avut ca „parteneri” intr-un exercitiu de preventie, pe cei cateva sute de parinti si copii care s-au aflat in parcul Crang, timp de aproximativ patru ore.

Copiii au invat, astfel, de la Scufita Rosie si alte personaje din basme, prin intermediul jocului interactiv, cum pot „lupta” cu virusurile si bacteriile si au inteles cat este de important, ca sa poata creste mari si sanatosi, sa deprinda principalele reguli de preventie. Nu au lipsit atelierele creative, momentele de animatie si concursurile cu premii, toti cei prezenti devenind campioni ai prevetiei!

In acelasi timp, parintii si/sau buncii care i-au insotit au avut posibilitatea sa se informeze corect, cu ajutorul specialistilor si al materialelor informative, sa inteleaga de ce este importanta imunizarea si care este responsabilitatea lor in aceasta ecuatie de care pot depinde vietile celor dragi si ale celor din jur.

Medicii Asociatiei Pro Imunizare, impreuna cu cei din Societatea Nationala de Medicina Familiei si din Societatea Romana de Microbiologie au lansat, astazi, la Buzau, campania „Vaccinarea salveaza vieti”, pentru informarea si educarea populatiei privind imunizarea prin vaccinare. Toti ce implicati au incercat sa explice ca imunizarea activa, prin vaccinare, ramane cea mai eficienta metoda de preventie a unor boli infectioase grave.

 

2017conferinta vaccinareDrganescu,TomaEvenimentul a debutat cu o conferinta de presa, la Primaria Buzau care, alaturi de Directia de Sanatate Publica (DSP), a decis sa se implice activ in promovarea imunizarii pentru ca, asa cum a declarat primarul Constantin Toma, este „inadmisibil sa asistam indiferenti la raspandirea bolilor transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare si mai ales la moartea unor copii, din cauza neglijentei si a ignorantei”. Tocami de aceea, primarul Buzaului a promis ca, in masura in care legislatia ii permite (iar specialistii prezenti i-au confirmat ca exista acoperire legislativa in acest sens), Primaria se va implica in promovarea vaccinarii in scoli, gradinite si chiar biserici.  „Este evident ca marile epidemii din istorie au aparut si s-au dezvoltat pentru ca la vremea respectiva nu exista vaccinare. Pentru mine, ca primar, pentru noi, ca si Consiliu Local, este clar ca dorim sa ne implicam, sa contribuim la promovarea vaccinarii in scoli, gradinite si chiar biserici si vom face ceea ce legislatia ne permite in acest sens. Trebuie sa ne gandim cu toata seriozitatea daca este necesar sa vaccinam si mai ales la consecintele lipsei vaccinarii, iar acestea sa fie transmise, prin intermediul personalului medical din scoli, parintilor. Educatia, atat pentru parinti, cat si pentru bunici, este foarte importanta, pentru a putea lua cele mai potrivite decizii. Am ajuns in situatia in care avem vaccinuri si nu vrem sa le folosim. O sa iau in calcul sa includem si un indicator de sanatate in evaluarea indicatorilor de performanta pentru scolile din oras” a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzau.

 

Conferinta de presa_Buzau_Dr. DragusinToma, ScanteiInsistand pe nevoia de a derula campanii de informare si educare permanente despre vaccinuri si vaccinare si in scoli, dr. Ioan Dragusin, seful Compartimentului de Educatie si Promovare a Sanatatii din cadrul DSP Buzau a salutat decizia primarului Buzaului de a implica institutia pe care o reprezinta, in aceasta campanie. Medicul a explicat ca din pacate, DSP nu are la dispozitie decat 500 de lei pentru fiecare dintre cele 10 campanii de prevenire pe care le desfasoara pe parcursul unui an, ceea ce este total insuficient, chiar daca beneficiaza si de sprijinul medicilor de familie, al asistentilor comunitari si se face si foarte mult voluntariat.

La randul sau, dr. Carmen Scantei, epidemiologil-sef al DSP Buzau, a prezentat stadiul vaccinarilor in judet, la ora actuala, mentionad insa ca, din pacate, vaccin antihepatitic B si antitenos nu este in stoc de multa vreme si nici nu se stie cand va exista. „La nivelul judetului Buzau, media acoperirii vaccinale este aproape 90%, insa pentru unele tipuri de vaccin, procentele sunt mult mai mici si acest lucru ne ingrijoreaza. Exista numerosi parinti care, din diferite motive, refuza vaccinarea, desi acestia sunt cei care daca acum sunt protejati, aceasta se datoreaza faptului ca ei au fost imunizati. La vaccinarea antituberculoasa, spre exemplu, avem o acoperire vaccinala de 97,64%. Avem 93,33% acoperire pentru antihepatitic B (pentru copiii de 1 an), dar in primul trimestru al acestui an, din cauza lipsei vaccinului, acesta a scazut la 78%. La hexavalent, in 2016 am avut o acoperire de aproape 84%, dar abnul acesta, la incepiutul lunii aprilie abia ajunseseram la 47%. De asemenea, la ROR, la copiii de 1 an avem 93%, la 5 ani avem 87,8%, iar la cei de 7 ani, 89,77%. Problema DT (Difter-tetanic) este insa la cei de 14 ani, care in multe cazuri, in anumite comunitati, sunt la varsta casatoriei, si foarte greu ii mai putem determina sa se vaccineze, desi la randul lor vor da nastere altor copii, iar asta inseamna un real risc, mai ales pentru gravide si nou-nascuti, care nu vor avea imunitate.  Medicii scolari si mediatorii sanitari pot avea un rol foarte important in procesul de vaccinare, dar trebuie sa recunoastem, scaderea ratei vaccinarii se datoreaza si discontinuitatii in aprovizionarea cu vaccin.  Suntem permanent alaturi de medicii de familie si ii vom sustine pentru a avea o acoperire vaccinala care sa nu puna in pericol sanatatea publica, dar avem nevoie si de dozele de vaccin necesrae, pentru a nu mai fi nevoiti sa regandim schemele de imunizare”, a declarat dr. Carmen Scantei.

 

Angela Mazdrag, Gindrovel Dumitra, Anca DraganescuDr. Anca Draganescu, Constantin TomaIn contextul in care Romania inregistreaza 5.290 de cazuri de rujeola din care, din pacate, 24 s-au soldat cu deces, din august anul trecut, de cand a fost declarata epidemia, si pana acum, dr. Anca Draganescu, presedinte Asociatia Pro Imunizare si medic la Spitalul de Boli Infectioase „Matei Bals” din Capitala a tinut sa atraga atentia ca in lipsa vaccinarii, mai ales la copiii cu deficiente de imunitate, rujeola poate genera complicatii greu de imaginat si chiar deces. Medicul a tinut sa sublinieze, de asemenea, ca pericolul nu a trecut.

Vaccinarea este un exercitiu de preventie pe care vom incerca sa il explicam pe intelesul tuturor, astfel incat deciziile sa fie asumate punand in balanta riscurile si beneficiile. Pentru inceput, campania se va desfasura in cele trei orase (Buzau, Constanta si Bacau – n.r.), insa ne dorim sa putem ajunge in cat mai multe comunitati, pana la finalul anului. Este datoria noastra sa informam corect si transparent si sa contribuim la evitarea unor noi epidemii. Vrem sa ne alaturam tarilor civilizate in privinta preventiei si, totodata, sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste complicatiile ce pot aparea in lipsa vaccinarii, cu atat mai mult cu cat astazi ne confruntam cu o epidemie de rujeola, avem 5290 de cazuri de rujeola si, din pacate, avem si 24 de decese.Lucrez, impreuna cu colegii mei, intr-un spital in care vedem zilnic efectele lipsei vaciinarii si facem eforturi aproape supraomenesti sa-i salvam. Este greu de suportat, chiar si pentru noi, sa vedem dezastrul pe care il poate prouce lipsa imunizarii, mai ales la copiii cu anumite afectiuni cardiace sau alte boli din cauiza carora au o imunitate scazuta, cum din cauza unor boli care puteau fi prevenite prin vaccinare nu mai pot befneficia de tratamentele si interventiile de care aveau nevoie, unele in strainatate, dupa ce s-au facut eforturi foarte mari pentru a avea acces la ele”, a explicat dr. Anca Draganescu, Presedinte Asociatia Pro Imunizare, incercand sa descrie, pe scurt, de ce este importanta vaccinarea.

 

medici vaccinare buzau(0)angela mazdrag-gindrovel dumitraMedicii de familie din judetul Buzau, reprezentati la conferinta de trei dintre ei, au tras, la randul lor, un semnal de alarma in ceea ce priveste discontinuitatea aprovizionarii cu vaccin dar mai ales in privinta refuzului din ce in ce mai crescut al parintilor de a-si vaccina copiii. Mentionand ca acesti parinti ar trebui sa parcurga istoria medicala si sa vada ce sechele si traume pot aparea in absenta vaccinarii, medicii au subliniat ca dovezile stiintifice demonstreaza ca, de peste 60 de ani, vaccinarea reduce semnificativ incidenta bolilor infectioase, a complicatiilor, dizabilitatilor si numarului de decese determinate de acestea.

Cand vine vorba despre vaccinare, cu totii suntem in fata unei alegeri care ne apartine, in totalitate, si care trebuie facuta constient si in mod responsabil. Este extrem de important ca oamenii sa aiba acces permanent la informatii corecte si fundamentate stiintific. Activitatea de vaccinare, componenta prioritara a sistemului de sanatate, trebuie explicata oamenilor astfel incat ei sa inteleaga ca in absenta ei, sanatatea copiilor si siguranta nationala sunt puse in pericol. Trebuie sa se constientizeze ca sanatatea copilului, in general, si a copiilor din jurul fiecaruia dintre noi depinde de informarea corecta si implicarea parintelui, care trebuie sa colaboreze cu medicul si sa inteleaga ca beneficiile vaccinarii sunt infinit mai mari decat posibilele reactii adverse pe care le poate da un vaccin”, a precizat medicul de familie Angela Mazdrag, mentionand ca desi la Buzau exista o acoperire vaccinala relativ buna, fata de alte zone ale tarii, nu trebuie uitat faptul ca orice copil neimunizat prezinta un factor de risc crescut de imbolnavire, atat pentru el cat si pentru cei cu care vine in contact, in colectivitate.

Referitor la temerile unora dintre parinti, amplificate de informarea incorecta si din surse neavozate, dr. Valentina Micu, a spus ca in 35 de ani de activitate ca medic pediatru si apoi ca medic de familie, nu a avut niciun deces dupa vaccinare, dar din pacate, in lipsa vccinarii, acest risc este foarte mare. Medicul buzoian a subliniat, insa, ca este necesar ca si autoritatile sa asigure vaccinurile incluse in Programul National de imunizare, pentru ca altfel „promovam vaccinarea, dar nu avem cu ce vaccina, iar rezultatul va fi contrar celui scontat.

 

gindrovel dumitramedici vaccinareIn contexul cresterii considerabile a numarului de imbolnaviri ca urmare a bolilor infectioase pediatrice, la care se adauga rata din ce in ce mai scazuta a acoperirii vaccinale in Romania, sub 75 %, specialistii trag un semnal de alarma si atentioneaza asupra implicatiilor ce pot aparea.

Coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei, dr. Gindrovel Dumitra a explicat ca vaccinarea este sigura si ca nu exista date care sa confirme temerile lansate in spatiul public conform carora vaccinarea ar conduce la declansarea anumitor boli.

Nu exista nicio legatura intre vaccinarea ROR si autism. Vaccinarea este sigura si eficienta. Exista studii recente care sustin aceste lucruri si sunt publice, pot fi consultate. Din nefericire am fost nevoit sa stau de vorba cu parintii unor copii care si-au pierdut viata, iar sentimentul de vinovatie pe care acestia il poarta este cumplit. Vom pune la dispozitia medicilor de familie toate resursele de informare de care au nevoie. Haideti sa declansam impreuna bulgarele care sa duca in final la salvarea de vieti! Dreptul copilului la sanatate este superior deciziei parintelui”, a explicat dr. Gindrovel Dumitra.

Medicul a apreciat deschiderea primarului Buzaului pentru sustinerea campaniei de vaccinare si a apreciat ca Buzaul poate deveni un exemplu pentru alte comunitati, prin cresterea implicarii si a ratei de vaccinare.

Un sondaj realizat de curand de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) la nivel national arata ca 87% dintre parintii romani cred ca „beneficiile vaccinarii sunt mai mari decat riscurile reactiilor adverse“, considerand de asemenea ca vaccinurile din Schema Nationala de Vaccinare sunt indicate pentru starea de sanatate a copiilor.

In acelasi timp, mai mult, 90% dintre respondenti au raspuns afirmativ la intrebarea „daca si-au vaccinat copiii conform schemei nationale de vaccinare”, 69% dintre acestia avand copii cu varste mai mari de 18 ani.

 

vaccinare - crang* Desfasurata pe parcursul lunii mai, campania „Vaccinarea salveaza vieti” are ca obiectiv promovarea preventiei active, prin vaccinare, atat pentru copii, cat si pentru adulti si se va concretiza printr-o serie de evenimente interactive pentru parinti si copii in trei orase din Romania – Buzau (7 mai), Bacau (14 mai) si Constanta (28 mai) – avand sprijinul primariilor si beneficiind de expertiza reprezentantilor Directiilor de Sanatate Publica locale.

Alte aspecte discutate in cadrul conferintei de presa sustinuta la Buzau cu ocazia demararii campaniei, dar si pozitia si responsabilitatea pe care si-o asuma autoritatile vor fi facute publice intr-un articol viitor.

 GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*