Buzoienii, invitati in Crang, cu copiii, sa afle cum VACCINAREA SALVEAZA VIETI

4 mai 2017 | 0 comentarii |

Actrita Ioana Ginghina & MiniArt Show vor pune in scena piesa de teatru „Scufita Rosie” si vor organiza ateliere creative pentru copii, iar „Campionii Preventiei” vor fi rasplatiti cu premii.

 

afis - vaccinarea salveaza vietiAsociatia Pro Imunizare, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Societatea Romana de Microbiologie, in parteneriat cu Primaria Buzau si Directia de Sanatate Publica lanseaza, duminica, 7 mai, la Buzau, campania „Vaccinarea salveaza vieti”. Potrivit organizatorilor, in contextul in care acoperirea vaccinala ionregistreaza, in Romania, sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccoin, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda peste 95%, este necesara o campanie sustinuta de informare si educare despre imunizarea prin vaccinare.

Evenimentul are loc in continuarea „Saptamanii Europene a Vaccinarii”, celebrata in perioada 24-30 aprilie, dar si al dezbaterilor pe Legea Vaccinarii, pe care Ministerul Sanatatii vrea sa o aplice pana la sfarsitul acestui an.

Manifestarea va debuta cu o conferinta de presa, ce se va desfasura duminica, 7 mai, la ora 10:00, la sediul Primariei Municipiului Buzau, Sala Nicu I. Constantinescu, prilejuita de lansarea campaniei nationale Vaccinarea salveaza vieti, la care vor participa Constantin Toma, primarul municipiului Buzau,  dr. Ioan Dragusin, coordonatorul Compartimentului Educatie si Promovare a Sanatatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, dr. Anca Draganescu, presedinte Asociatia „Pro Imunizare” si dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

 

Ioana Ginghina - Scufita Rosie

Ioana Ginghina – Scufita Rosie

Dupa conferinta de presa, buzoienii sunt invitati sa ia parte la primul eveniment al campaniei „Vaccinarea salveaza vieti” organizat in Parcul Crang, la Conacul Trandafirilor, in intervalul orar 10:00 – 14:00, sub sloganul „Impreuna crestem obiceiuri sanatoase”.

In cadrul evenimentului  interactiv, copiii vor invata cum pot „lupta” cu virusurile si bacteriile si vor deprinde cateva reguli simple de preventie, in timp ce parintii vor avea posibilitatea sa se informeze cu ajutorul specialistilor.

Actrita Ioana Ginghina & MiniArt Show vor pune in scena piesa de teatru „Scufita Rosie” si vor organiza ateliere creative pentru copii. Nu vor lipsi concursurile cu premii pentru toti cei care isi doresc sa devina Campionii Preventiei!

Scaderea acoperirii vaccinale in Romania reprezinta un semnal de alarma pentru specialisti si pentru autoritati. Opinia comuna formulata indica necesitatea informarii corecte si obiective a parintilor, acestia trebuind sa constientizeze si sa isi asume riscurile la care isi expun copiii.

Prin utilizarea celui mai sigur si eficient instrument rezultat din cercetarea medicala  – vaccinul –  s-a reusit eradicarea si eliminarea unor boli infectioase transmisibile grave. Prin urmare, sansa de a beneficia de vaccinare trebuie utilizata pentru a oferi copiilor nostri si chiar si adultilor o stare de sanatate cat mai buna. Recomand tuturor parintilor sa se informeze din surse sigure si sa ia o decizie responsabila”, a declarat dr. Adriana Pistol, Directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Ministrul Sanatatii, dr. Florian Bodog, a explicat la randul sau ca incearca sa gaseasca solutii pentru ca pacientul roman sa poata avea dreptul garantat prin Constitutie, la ocrotirea sanatatii, statul fiind obligat sa „ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice”.

Ministrul considera insa ca „reactia publica a fost foarte ciudata la Legea vaccinului obligatoriu. Exista o serie de parinti fericiti ca s-a luat aceasta masura si o serie de pseudospecialisti care dau tot felul de sfaturi pe Facebook. Au existat voci care ne-au spus ca nu putem ingradi dreptul la educatie al copilului. Vom avea dezbatere publica pe lege saptamana viitoare, joi, la care voi fi si eu prezent. Eu am doua fete, amandoua vaccinate, si o spun cu tot curajul si imi pare rau ca cei care lanseaza mesaje anti-vaccin. Ei au fost vaccinati si si-au vaccinat copiii si acum sustin campanii impotriva vaccinarii altor copii. Un parinte responsabil trebuie sa isi vaccineze copilul. Un stat responsabil trebuie sa aiba o prevedere clara, in ce priveste vaccinarea. Dar un stat responsabil trebuie sa ofere si vaccinul. Acesta e motivul intarzierii legii vaccinarii copiilor”, a declarat ministrul Bodog, mentionand ca exista „toti banii prevazuti pentru vaccinare in buget”, ca toate vaccinurile sunt gratuite si ca noua lege nu se va face „vaccinarea cu forta, nu adunam copiii sau parintii cu arcanul”, iar in anumite situatii, medicul de familie, care cunoaste istoricul medical al copilului, poate contraindica sau amana vaccinarea.

 

Prof. dr. Alexandru Rafila

Prof. dr. Alexandru Rafila

In ceea ce priveste multdiscutatele sanctiuni care ar putea fi prevazute in Legea vaccinarii, ministrul Sanatatii a precizat ca „daca vor exista sanctiuni, acestea nu vor fi doar pentru parinti, ci vor merge de sus pana jos, de la ministrul sanatatii (oricine ar fi el), pana la ultimul actor din sistem”.

Epidemia de rujeola, declarata oficial in Romania in septembrie 2016, a inregistrat pana la finalul lunii aprilie a acestui an 5.119 cazuri din care 24 decese. Cand vine vorba despre vaccinare cu totii suntem in fata unei alegeri care ne apartine in totalitate si care trebuie facuta constient si in mod responsabil.

Este extrem de important ca oamenii sa aiba acces permanent la informatii corecte si fundamentate stiintific atunci csnd vine vorba despre vaccinuri si vaccinare. Activitatea de vaccinare, componenta prioritara a sistemului de sanatate, trebuie explicata oamenilor astfel incat ei sa inteleaga ca in absenta vaccinarii, sanatatea copiilor si siguranta nationala sunt puse in pericol”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.

 

Dr. Rodica Tanasescu

Dr. Rodica Tanasescu

In contexul cresterii considerabile a numarului de imbolnaviri ca urmare a bolilor infectioase pediatrice, la care se adauga rata din ce in ce mai scazuta a acoperirii vaccinale in Romania, sub 75 %, specialistii trag un semnal de alarma si atentioneaza asupra implicatiilor ce pot aparea.

Romania tinde sa ajunga pe harta neagra a imunizarii europene. O strategie eficienta de aprovizionare, o informare de durata a pacientilor cu materiale dedicate si adaptate, o motivare a medicilor vaccinatori, a altui personal medical sau nemedical implicat in vaccinare, o buna intelegere a importantei momentului de catre decidenti sunt urgente indiscutabile. Este momentul sa ne reevaluam prioritatile nationale, altfel riscam vietile copiilor nostri”, a punctat dr. Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei.

 

Dr. Anca Draganescu

Dr. Anca Draganescu

Studiile de specialitate demonstreza eficacitatea vaccinurilor, dovada stand boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Aceste dovezi sunt mult mai numeroase si riguroase, raspunzand tuturor intrebarilor celor care au inca un semn de intrebare in privinta vaccinarii.

Vaccinarea este un exercitiu de preventie pe care vom incerca sa il explicam pe intelesul tuturor, astfel inast deciziile sa fie asumate punand in balanta riscurile si beneficiile. Pentru inceput, campania se va desfasura in cele trei orase, insa ne dorim sa putem ajunge in cat mai multe comunitati pana la finalul anului. Este datoria noastra sa informam corect si transparent si sa contribuim la evitarea unor noi epidemii”, a subliniat dr. Anca Draganescu, Presedinte Asociatia Pro Imunizare.

Desfasurata pe parcursul lunii mai, campania are ca obiectiv promovarea preventiei active, prin vaccinare, atat pentru copii, cat si pentru adulti si se va concretiza printr-o serie de evenimente interactive pentru parinti si copii in trei orase din Romania – Buzau (7 mai), Bacau (14 mai) si Constanta (28 mai) – avand sprijinul primariilor si beneficiind de expertiza reprezentantilor Directiilor de Sanatate Publica locale.

 


Adaugati un comentariu


 

*