Numărul buzoienilor vaccinați, dublu față de al celor confirmați cu COVID19
La nivel național, numărul persoanelor vaccinate l-a depășit, sâmbătă, pe cel al persoanelor confirmate pozitiv cu noul coronavirus, de la debutul pandemiei.
Încet, încet, viața românilor are șansa de a reveni la normalitate, în ciuda cârcotașilor care susțin că pandemia a fost gestionată defectuos de autorități. Aflată între primele patru țări din Europa după numărul dozelor de vaccin administrate la suta de locuitori România a bifat, sâmbătă, un număr mai mare de persoane vaccinate împotriva noului coronavirus, față de cel al persoanelor confirmate cu COVID-19.
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că „este o zi importantă pentru România. Astăzi, la ora 13.00, numărul persoanelor vaccinate a depășit numărul celor infectate și raportate cu virusul SARS-CoV-2”.
Georghiță s-a declarat mulțumit și de ritmul în care se derulează campania de vaccinare împotriva COVID-19, România situându-se pe locul șase în Europa la numărul de inoculări zilnice. „Până la acest moment ni se confirmă atingerea obiectivului dorit, acela de a imuniza populația într-un timp cât mai scurt”, a declarat președintele CNCAV pe pagina de Facebook a platformei naționale de informare cu privire la vacinarea COVID-19.
Până sâmbătă, 20 februarie, pe teritoriul României au fost confirmate 777.276 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19), iar numărul persoanelor vaccinate a ajuns la 788.508, din care 225.736 cu prima doză și 562.772 de persoane au primit și doza a doua.
În județul Buzău, peste 20.577 de persoane au fost vaccinate începând din 4 ianuarie și până astăzi, în timp ce numărul persoanelor confirmate cu noul coronavirus, de la debutul pandemiei și până acum, este de 9.363.
Dintre buzoienii vaccinați, 12.856 au primit prima doză, iar altor 7.721 li s-a administrat și rapelul. Potrivit subprefectului Adina Moiseanu, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivelul județului, buzoienii programați să se vaccineze nu au motiv de îngrijorare, pentru că „la acest moment există în stoc suficiete doze de vaccin pentru cei programați” în cele 5 centre comunitare care funcționează la nivelul județului, cu 10 fluxuri de vaccinare.
La nivel național, din 27 decembrie și până astăzi s-au inoculat 1.351.279 de doze de vaccin (1.220.088 Pfizer, 77.468 Moderna și 53.723 AstraZeneca) și s-au raportat 3.984 de reacții adverse (2,94/1000 de doze administrate).
„Le mulțumesc tuturor pentru opțiunea de a se vaccina și, în egală măsură, celor care depun un efort considerabil pentru ca procesul de vaccinare să se desfășoare cu eficiență, într-un mediu favorabil și sigur! Doar împreună învingem pandemia, doar împreună vom reuși să ne bucurăm de o viața normală, alături de cei dragi!”, a mai spus președintele CNCAV.
Totodată, dr. Gheorghiţă a anunţat că vaccinarea persoanelor elogibile pentru etapa a treia ar putea începe în luna aprilie, iar înscrierile în platformă vor începe în martie, pentru această etapă. „Vor fi liste de aşteptare şi apoi, în aprilie, primele persoane aflate în această etapă s-ar putea vaccina”, a precizat medicul, menționând că deschiderea listelor de aşteptare de pe platforma de vaccinare se va face în funcţie de numărul de vaccinuri livrate României în perioada următoare.
Până la această dată, la nivel naţional au fost prelucrate 5.861.921 de teste RT-PCR şi 245.783 de teste rapide antigenice. Sâmbătă, pe teritoriul României au fost raportate 2.712 cazuri noi confirmate cu SARS-CoV2 în ultimele 24 de ore, în urma prelucrării a 24.020 de teste RT-PCR şi 7.462 de teste rapide antigenice.
De la debutul pandemiei și până astăzi, pe teritoriul României au fost confirmate 777.276 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 722.484 s-au vindecat, iar 19.795 dintre pacienții infectați au decedat.
În unităţile sanitare de profil mai sunt internate 7.042 de persoane diagnosticate cu COVID19, dar se menține un număr mare de cazuri grave, 963 dintre persoanele infectate aflându-se în stare gravă la ATI și având nevoie de oxigen.
De asemenea, 39.097 de persoane confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.177 de români se află în izolare instituţionalizată. Alți 58.670 de români se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată sunt 127 de persoane.
Aproape jumătate din județele României (20) au raportat, sâmbătă, peste 50 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID19. Recordul se menține în Capitală, care a raportat peste 322 de cazuri noi. Urmează Timiș cu 244 cazuri, urmat de Brașov cu 133 de cazuri noi, Cluj (106) și Alba (102).
La Buzău, DSP a raportat 15 cazuri noi de persoane confirmate cu SARS-CoV2 în ultimele 24 de ore. La ora actuală sunt 277 de cazuri active în județ, iar rata de infectare este de 0,57 la mie. Municipiul Buzău a revenit la pragul de 1 la mie, așa că se încadrează din nou în scenariul verde, după ce vineri a depășit acest prag și a fost trecut în scenariul galben, când s-a stabilit că elevii revin la programul online pentru 14 zile, cu excepția celor din grădinițe, clasele primare și claselor terminale (a VIII-a și a XII).
De la debutul pandemiei și până astăzi, 9.363 de buzoieni au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus. Dintre aceștia, 8.824 s-au vindecat, iar 262 au decedat. În spitale a scăzut numărul pacienților infectați internați cu forme ușoare și mediii ale bolii, dar la Terapie Intensivă se mențin aproape permanent locurile ocupate. În carantină la domiciliu sunt 1.010 persoane, iar alte 199 se află în izolare la domiciliu.
Ministerul Sănătății a anunțat, totodată, că Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a informat că, în România, au fost confirmate, până în prezent, și 136 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7.
Cele mai multe dintre cazurile confirmate provin din București (80 de cazuri). Celelalte cazuri sunt din județele Timiș (11 cazuri), Cluj (9 cazuri), Ilfov și Suceava (câte 5 cazuri), Botoșani și Vâlcea (câte 4 cazuri), Galați, Caraș-Severin, Argeș și Gorj (câte 2 cazuri) și din județele Giurgiu, Constanța, Mureș, Covasna, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Brăila și Bihor (câte 1 caz).
„Cazurile confirmate provin dintr-un total de 499 de secvențieri care au fost raportate, până în prezent, Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile”, menționează Ministerul Sănătății.