A scăzut gradul de pozitivare COVID, dar se menține ridicat numărul de copii infectați

17 februarie 2022 | 0 comentarii |

Numărul de persoane infectate cu COVID-19 în ultima săptămână este în scădere și s-au desființat aproape jumătate dintre centrele de vaccinare, dar Institutul Naţional de Sănătate Publică atrage atenția că 50,6% dintre cazurile confirmate și 80,1% dintre decese s-au înregistrat la persoane nevaccinate. 

 

Scade pe zi ce trece numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, iar speranța că în curând am putea ajunge la eliminarea restricțiilor și la reluarea vieții normale este în creștere, dar specialiștii atrag atenția că încă nu este momentul să renunțăm la măsurile de protecție și la vaccinare, deși Curtea Constituționaă a declarat purtarea măștii în aer liber neconstituțională, iar numărul centrelor de vaccinare s-au redus la aproape jumătate, din cauza lipsei adresabilității.

Gradul de pozitivare s-a redus la 22,95%, dar s-a înjumătățit și numărul persoanelor testate, iar în acest context, Ministerul Sănătății atrage atenția că, în cazul în care apar simptome ce pot indica prezenţa virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului şi a mirosului etc.), acestea nu trebuie ignorate și este bine să se apeleze la medicul de familie, call centerele DSP sau la numărul unic de urgenţă 112 pentru a solicita testarea, în urma căreia, în caz de pozitivare, să se instituie izolarea și conduita terapeutică adecvată, pentru că virusul, chiar în varianta Omicron, mai puțin agresivă, nu este o simplă răceală și poate duce la complicații care pot apărea chiar și după o lună de la infectare.

 

Medicii infecționiști și epidemiologi atrag în continuare atenția că vaccinarea rămâne o formă eficientă de protecție, în contextul în care, potrivit datelor Institutului de Sănătate Publică, 50,6% dintre cazurile confirmate în ultima săptămână și 80,1% dintre decese s-au înregistrat la persoane nevaccinate, la fel cum 964 dintre cele 1.119 persoane internate la ATI sunt nevaccinate anti-COVID. INSP mai precizează că 93,4% dintre decedaţi aveau cel puţin o comorbiditate asociată.

Ne uităm foarte mult la rata de pozitivare a testelor, la numărul de pacienţi, la procentul de pacienţi din cei pozitivi care ajung la spital şi mod deosebit în secţiile de Terapie Intensivă. În mod evident, şi la rata de decese care este decalată cu cel puţin 10-14 zile faţă de momentul diagnosticului. Din acest punct de vedere, cred că dacă se menţine actualul trend de scădere, probabil că într-o lună vom fi într-o situaţie mult mai bună şi vizibilă din punct de vedere epidemiologic, dar să nu uităm că avem circa 15.000 de cazuri raportate în fiecare zi, 15.000 de cazuri care acum câteva luni ne speriau pe toţi, dar astăzi a devenit cumva o normalitate, ceea ce nu înseamnă că situaţia este stabilizată”, a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă. Medicul crede însă că numărul real de cazuri este mai mare decât cel oficial și spune că, cel mai probabil, multe persoane care se testează acasă cu teste rapide nu declară rezultatul.

 

Atrage atenția faptul că, în ciuda scăderii gradului de pozitivare ca urmare a testărilor efectuate, se menține ridicat numărul pacienților infectați care ajung la ATI și al copiilor infectați care necesită internare. În ultimele 24 de ore, conform datelor Grupului de Comunicare Strategică (GCS), în spitalele de profil erau internați 574 de minori diagnosticați cu COVID-19, dintre care 564 sunt internați în secţii (cu 42 mai puţin decât în ziua anterioară) şi 10 la ATI (cu 3 mai puţin faţă de ziua precedentă).

În județul Buzău, spre exemplu, în ciuda scăderii gradului de ocupare a paturilor în secțiile COVID, la Terpie Intensivă continuă să fie ocupate toate cele 14 paturi de la Spitalul  Județean de Urgență și cele 5 paturi de la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat și încă se moare din cauza coronavirusului, în ciuda faptului că Omicron s-a dovedit a fi o tulpină mai puţin agresivă. „ATI este plin, dar pacienții sunt, majoritatea, infectați tot cu tulpina Delta, nevaccinaţi și cu comorbidități. Văzând statisticile, nu pot să nu mă întreb de ce nu ai vrea să te protejezi prin vaccinare, împotriva unui risc mare și chiar a pierderii vieţii, sau să riști afecţiuni pe care poţi să le dezvolţi după această boală”, întreabă retoric, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Cea mai mare problemă rămâne însă riscul crescut de infectare a copiilor. „Avem 20 de copii internați, în special sugari. Acesta este noul fenomen. Copiii sunt foarte mult afectați. Nu prezintă forme grave, dar necesită internare”, a explicat managerul Spitalului Județean.

 

În ultimele 24 de ore, la nivel național s-au confirmat 15.374 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu 2.073 mai puțin decât în ziua anterioară, dar au fost și 125 de noi decese (61 bărbați și 64 femei). Un singur pacient decedat nu era în evidența medicilor cu comorbidități și doar 19 erau vaccinați, iar între cei decedați se află și o tânără de 21 de ani din judeţul Mureş şi un tânăr de 27 de ani din judeţul Olt, ambii cu comorbidități și nevaccinați, potrivit GCS. 1.914 dintre cazurile noi de infectare sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 9.714, cu 336 mai puțin decât în ziua anterioară, iar la ATI sunt internate 1.119 persoane. Dintre cei 1.119 pacienți internați la ATI, 964 sunt nevaccinați.

Aceste date arată că vaccinarea, mai ales în cazul pacienților cu comorbidități, cu imunitate scăzută, previne formele grave ale COVID-19 și decesul. Chiar dacă 138 de centre de vaccinare din 28 de județe ale țării și-au încheiat activitatea din cauza lipsei de adresabilitate, alte 2 au fost transformate în centre de testare, iar 7 funcționează în sistem hibrid, fiind atât centre de vaccinare, cât și de testare, persoanele care vor să se protejeze au în continuare posibilitatea să o facă.

Medicul Raed Arafat a atras atenția că, o nouă bazaconie”, potrivit căreia persoanele vaccinate împotriva COVID-19 fac virusul HIV, circulă în medicul online și „este o dezinformare extrem de gravă şi care nu are absolut nicio bază ştiinţifică”. „Este o chestie făcută numai că să sperie oamenii, ca să nu se vaccineze. Sunt doar modalități de a speria populația”, a mai spus el, îndeamnându-i pe oameni să se delimiteze de astfel de informații și să nu le răspândească.

 

În ceea ce privește relaxarea, șeful DSU a cerut „puțintică răbdare” și păstrarea, în continuare, a măsurilor de protecție, subliniind totodată că, dacă trendul descrescător din ultima săptămână, atât în ceea ce privește numărul total de pacienți COVID-19, cât și numărul celor internați în secțiile de Terapie Intensivă se va menține și în următoarele două săptămâni, va veni și relaxarea atât de mult așteptată de toată lumea.

Constatăm o tendință de scădere a gradului de ocupare a paturilor din spitale, atât în secții, cât și în Terapie Intensivă”, a spus și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care a menționat că România are stocuri suficiente de medicamente împotriva COVID-19, de la antivirale până la anticorpi monoclonali, așa că i-a îndemnat pe cei care au siptome COVID să se adreseze cu încredere medicilor, atât pentru testare cât și pentru tratament, care cu cât este instituit mai devreme, cu atât mai repede ajută la vondecare și la evitarea complicațiilor.

Multe ţări europene precum Marea Britanie şi Franţa au renunţat la numite restricţii legate de COVID-19, deşi contextul sanitar este în continuare tensionat. Ţările de Jos au anunţat marţi, iar Austria şi Elveţia, miercuri, calendarul de revenire progresivă la normalitate. Norvegia şi Danemarca au renunţat deja la cea mai mare parte dintre restricţii.

 


Adaugati un comentariu


 

*