România, în vizorul OMS, după ce a bătut toate recordurile negative în lupta cu COVID

18 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Un grup de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății au venit să afle cum a ajuns România la cea mai mare mortalitate din lume ca urmare a infectării cu noul coronavirus și de ce nu ne vaccinăm.

 

Un român moare la fiecare 4 minute, în urma îmbolnăvirii de COVID-19. Țara noastră a ajuns pe primul loc în lume la mortalitate și la gradul de ocupare a paturilor ATI, în condițiile în care vaccinarea împotriva noului coronavirus lasă de dorit. În ultima săptămână, 2.399 de români au murit din cauza COVID-19, adică la fiecare 4 minute s-a pierdut o viață care, în alte condiții, ar fi putut fi salvată. S-a depășit și recordul la numărul de infectări de la debutul pandemiei, în ultima săptămână ajugându-se la 101.613 noi îmbolnăviri. Spitalele se confruntă cu o criză fără precedent, au ajuns să trateze pacienții pe holuri. Ambulanțele fac cozi interminabile în fața spitalelor, s-a ajuns chiar să se moară în ambulanțe, în așteptarea eliberării unui loc în unitățile medicale, pentru ca pacienții infectați să poată fi tratați.

În acest context, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-au autosesizat și au cerut consultări cu responsabilii români din sănătate. O ehipă de experți a ajuns luni în România pentru a discuta cu autoritățile de la noi despre această situație și pentru a găsi împreună o cale prin care să poată fi evitată o catastofă umanitară. Estimările OMS arată că, în actualul ritm actual de vaccinare, avem nevoie de șapte luni pentru a ajunge la o acoperire vaccinală de 40% din populație și de 31 de luni pentru a ajunge la o rată a vaccinării de 70%. Concluzia a fost că este nevoie de intensificarea ritmului de vaccinare, care este sub media generală a vaccinării regionale (formate din cele 55 de state membre ale OMS Europa).

 

Reprezentanții OMS au vrut să afle „motivele din spatele tendinței actuale în procesul de vaccinare Covid-19 pentru a elabora acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor”, după ce reprezentanții INstitutului Național de Sănătate Publică au informat că țara noastră se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și la tineri, inclusiv copii și la populația activă, potrivit unui comunicat al INSP.

În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării. Există diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20% – se arată în comunicatul INSP.

Pentru identificarea cauzelor reticenței față de vaccinare este nevoie de studii sociologice, iar autoritățile române nu au finanțat nicio sondare publică după demararea campaniei naționale, nici măcar după ce ratele celor imunizați zilnic au scăzut dramatic, la începutul verii.

 

În prezent, obiectivul României este de a vaccina anti-COVID, cel puțin 2 milioane de persoane (prima doză), până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și să vaccineze 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022, deși la ora actuală ritmul vaccinării este scăzut și deja stagnează, iar la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani) este mai mică decât se aștepta. Reprezentanții OMS spun că au observat „o creștere constantă” în ultimele trei săptămâni, în special la persoanele cu vârsta sub 50 de ani, dar este nevoie de o campanie mai accentuată de conștientizare a populației în privința beneficiilor vaccinării împotriva Covid-19, astfel că OMS va colabora cu autoritățile române pentru o strategie de comunicare mai bună.

Pentru a defini o strategie de comunicare care să susțină extinderea vaccinării în România, este esențial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înțelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populației cu nivel redus de vaccinare. Ca pași următori, în completarea eforturilor în curs și planificate ale guvernului și ale Ministerului Sănătății din România, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație”, se mai precizează în comunicatul INSP.

 

În scopul găsirii unei rezolvări la situația actuală, OMS a numit, pe o perioadă determinată, un nou șef al Biroului său din România. Heather Papowitz, expert în gestionarea crizelor sanitare și dezastrelor naturale, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu, va monitoriza situația în următoarele luni și va ajuta România în gestionarea crizei pe care autoritățile par să fi scăpat-o de sub control. Aceasta va avea marți o întâlnire online cu reprezentanți ai INSP, la care va participa și profesorul Alexandru Rafila, fost reprezentant al României la OMS, care spune că prezennţa unui expert al OMS în România nu este „ceva nefiresc”, însă indiferent de sfaturile pe care le va da, acestea „nu pot să substituie acţiunea, decizia şi implicarea autorităţilor naţionale”.

Nu știm ce recomandări va face Heather Papowitz, dar ar fi de menționat că Letonia, unde 45,9% din populație este deja vaccinată cu schemă completă (potrivit datelor ECDC), a anunțat că va instaura carantină în perioada 21 octombrie – 15 noiembrie, pentru a încetini creșterea accentuată a numărului de infectări cu SARS-Cov-2.

Cifrele deceselor din România și imagini din spitalele românești au făcut înconjurul lumii. Situația este comparată de presa internațională cu cea din Rusia, unde aproximativ două treimi din populație este nevaccinată. Este criticată eliminarea restricțiilor, la începutul verii, deși România nu își atinsese ținta de vaccinare și eșecul campaniei naționale era previzibil, se subliniază neîncrederea românilor în autorități și receptivitatea mare la dezinformările potrivit cărora vaccinurile ar fi ineficiente sau chiar periculoase, dar sunt prezentate și apeluri disperate ale medicilor care roagă populația să se vaccineze, pentru că spitalele nu vor mai rezista la presiunea actuală.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*