22 de medici și 10 paramedici din Republica Moldova își ajută colegii din România în lupta COVID

18 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Lucrătorii medicali moldoveni vor sta în România în perioada 18-31 octombrie și vor ajuta la tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. 

 

De multe ori, România a ajutat spitalele din Republica Moldova, iar după declanșarea pandemiei, a trimis în țara vecină echipamente medicale de protecție (măști, dezinfectanți, hașate, etc.), medicamente, vaccinuri anti-COVID și personal medical, informează Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului Republicii Moldova.

Astăzi, când  România se confruntă cu o situație pandemică fără precedent și ocupă primul loc în lume la decesele cauzate de infectarea cu noul coronavirus și la gradul de ocupare a paturilor ATI, Guvernul Republicii Moldova a trimis în țara noastră 11 medici, 11 asistenți medicali și 10 paramedici care vor ajuta personalul medical din Spitalul modular Lețcani, județul Iași, să trateze pacienții cu COVID-19, până la finalul acestei luni. COVID-19 este mai mult decât o criză de sănătate. Pandemia are implicații foarte grave în viața fiecărui om și provoacă efecte devastatoare de ordin social-economioc. in păcate, România a ajuns vineri, pe primul loc la numărul de decese de COVID raportate la populația țării, duminică ajungând și la un număr record de pacienți spitalizați în secțiile de Terapie Intensivă. Spitalele din România sunt copleşite de numărul de pacienţi de COVID-19, majoritatea acestora nefiind vaccinați. În această situaţie extrem de gravă, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest simbolic, cu 22 de medici și asistenți medicali și 10 paramedici, deoarece înţelegem că e necesar de a uni forţele pentru că, mai mult ca oricând, personalul medical şi sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea şi responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează Uniunea Europeană, a declarat Natalia Gavriliţa, premierul Republicii Moldova, la plecarea medicilor, asistenților medicali și paramedicilor.

 

Cei 11 medici şi 11 asistenţi/asistente medicale care vor ajuta pacienții români infectați cu SARS-CoV-2 de astăzi, până pe 31 octombrie, vin din Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga”, Institutului de Medicină Urgentă, spitalele raionale Glodeni, Donduşeni şi Ştefan Vodă. Majoritatea sunt specialişti în Terapie Intensivă şi toţi au experienţă în tratarea pacienţilor cu COVID-19, iar membrii celor 2 echipe de paramedici SMURD sunt angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, (subdiviziunile Chişinău şi Bălţi). Aceștia au plecat spre Iaşi şi 3 autospeciale din Chişinău, Bălţi şi Ungheni.

Premierul de la Chişinău nu a uitat că, de la începutul pandemiei de coronavirus, România a susţinut constant Republica Moldova și a mulțumit autorităților din țara noastră. Natalia Gavrilița a amintit că, în luna mai 2020, o echipă din 40 de medici şi asistenţi/asistente din România au activat în spitalele din Republica Moldova. Tot în luna mai 2020, România a donat 20 de camioane cu echipament medical. În februarie 2021, Republica Moldova a beneficiat de loturi de echipamente medicale de protecţie pentru personalul medical (măşti, combinezoane, mănuşi), valoarea totală ridicându-se la circa 2,3 milioane de euro. Totodată, România a donat Republicii Moldova circa 500.000 de doze de vaccinuri AstraZeneca şi Pfizer.

Dorindu-le celor 32 de lucrători medicali sănătate și succes în misiune, premierul moldovean le-a mulțumit pentru eforturile lor și a transmis popușației din Republica Moldova și din România un apel la vaccinare.

 

Sursă foto: Guvernul Republicii Moldova


Adaugati un comentariu


 

*