Sancțiuni mai aspre și noi măsuri de limitare a răspândirii COVID 19 în Buzău

1 august 2020 | 0 comentarii |

Prefectul județului a cerut intensificarea măsurilor de control, iar de luni ar putea fi limitat programul de funcționare a teraselor și sălilor cu jocuri de noroc. 

 

Nemulțumit de raportul între ceea ce se vede pe stradă și sancțiunile aplicate de organele de control, privind respectarea prevederilor Hotărârii CJSU Buzău nr. 15/30.07.2020, prin care a fost stabilită obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice aglomerate, prefectul județului Buzău, Leonard Dimian, i-a convocat pe șefii structurilor / instituțiilor de control cu competențe în gestionarea crizei SARS-COV2, pentru a identifica soluții suplimentare pentru eficientizarea eforturilor instituționale întreprinse pentru limitarea răspândirii noului Coronavirus.

Buzăul este unul dintre primele opt județe care au decis purtarea măștii de protecție și în spații deschise. Între timp, numărul județelor care au luat aceeași măsură s-a dublat.

Prefectul le-a cerut acestora să intensifice acțiunilor de control și să aplice fără reținere sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare pentru nerespectarea măsurilor speciale luate pentru limitarea răspândirii noului Coronavirus, nemulțumit de raportul între constatarea vizibilă a nerespectării prevederilor legale cu privire la măsurile de protecție în contextul pandemiei și nivelul redus al măsurilor sancționatorii luate la nivelul județului Buzău. Eficiența măsurilor luate în acest weekend va fi analizată în cadrul ședinței extraordinare de luni a CJSU.

 

Între timp, conducerea Direcției de Sănătate Publică a primit sarcina ca, până luni, să pregătească o evaluare de specialitate în ceea ce privește, printre altele, oportunitatea și necesitatea limitării programului de funcționare a teraselor și sălilor care organizează jocuri de noroc.

Cheia succesului misiunii noastre de a scădea ritmul infectării este comportamentul responsabil al fiecăruia dintre locuitorii județului. Este importantă și componenta controalelor și amenzilor pe care instituțiile competente le aplică, dar toate acestea sunt insignifiante dacă nu există, la nivelul cetățenilor, convingerea că în fața unui virus care a afectat întreaga lume trebuie să ne protejăm în fiecare clipă. În jurul nostru se infectează zilnic zeci de oameni, sunt internați la ATI pacienți în stare gravă, am atins capacitatea maximă de ocupare în spitalele suport COVID, înregistrăm decese ale cunoscuților noștri, unele societăți sunt nevoite să își suspende activitatea pentru că au devenit focare de Coronavirus. Nu este de glumit, oameni buni! Respingeți încercările din ce în ce mai numeroase de a nega existența virusului, nu renunțați la a vă proteja, pentru că o faceți în defavoarea voastră!”, transmite prefectul Dimian buzoienilor, îndemnându-i să respecte cu strictețe măsurile de prevenție. Pentru a fi mai convingător, prefectul spune că are peste 20 de cunoscuți  care au fost victimele virusului și care suferă și în acest moment efectele sale.

 

La nivel național, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis sâmbătă că programul teraselor, barurilor, cluburilor și localurilor cu jocuri de noroc din București și din șapte județe nu se poate prelungi după ora 23.00.

Potrivit deciziilor CNSU, Art.1 (1) Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, de la nivelul județelor Argeș, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Galați și municipiul București, nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu se poate prelungi după orele 23.00.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) intră în vigoare începând cu data de 02.08.2020 orele 12.00, se aplică pentru o perioadă de 14 zile și poate fi prelungită prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Art.2 Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, de la nivelul județelor Argeș, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Galați și municipiul București, nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu se poate prelungi după orele 23.00.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) intră în vigoare începând cu data de 02.08.2020 orele 12.00, se aplică pentru o perioadă de 14 zile și poate fi prelungită prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

 

La ultima raportare privind evoluția răspândirii cazurilor de Coronavirus, în Buzău erau înregistrate 1.332 de cazuri de infecție de la debutul pandemiei, din care 26, cu vârste cuprinse între 4 ani și 71 de ani, au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore. Din numărul total de persoane infectate, 698 au fost declarate vindecate, iar 38 au decedat. Ultimele două victime (o pacientă de numai 40 de ani și un bătrân de 81 de ani, ambii cu comobidități) au pierdut lupta cu virusul în ultimele 24 de ore.

Criza de paturi în spitalele suport Covid din Buzău se menține, iar la acest moment, 70 de pacienti confirmați pozitiv, asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară, se află în izolare la domiciliu.

La nivel național s-a ajuns la 52.111 cazuri de coronavirus (COVID – 19) de la debutul pandemiei, 1.225 de persoane fiind infectate cu SARS-CoV-2  în ultimele 24 de ore, iar alte 638 de persoane au fost reconfirmate pozitiv la retestare.

Din totalul persoanelor infectate, 2.379 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat (36 în ultimele 24 de ore), iar 27.346 de pacienți au fost declarați vindecați și 4.596 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

 


Adaugati un comentariu


 

*