S-a dat startul oficial pentru construcția noii Unități de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău

16 februarie 2022 | 0 comentarii |

Este cel mai important proiect de investiții în sistemul medical buzoian din ultimii ani, iar președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, promite că va fi gata „la cheie”, înainte de finalul acestui mandat.  

 

Aleșii județului au aprobat, în ședința extraordinară a Consiliului Județean Buzău de miercuri, 16 februarie 2022, Hotărârea prin care s-a dat startul oficial al lucrărilor de construcție a noii Unități de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Buzău (SJU). „Întrucât Secția de primiri urgențe existentă în cadrul Spitalului Județean de Urgențe Buzău, nu mai satisface nevoile curente ale comunității atât din punct de vedere funcțional, cât și al echipamentelor și dotărilor existente, extinderea si dotarea acesteia este mai mult decât necesară”, se arată în expunerea de motive.

Valoarea totală a investiției se ridică 25.098,043.98 lei și este susținută din fonduri europene și din fonduri proprii ale Consiliului Județean Buzău.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 31 de voturi „pentru”, din care 6 exprimate electronic, iar consilierii Adrian Zoican și Valentin Barbu nu au participat la vot, fiind sub incidenţa art. 228 alin. (1) lit. „e”, respectiv lit. „a” (conflict de interese) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ).

 

Odată aprobat ordinul de începere a lucrărilor, execuția proiectului intrat în linie dreaptă. De altfel, muncitorii lucrează deja, de câteva săptămâni, la organizarea șantierului, iar în zilele următoare, vremea fiind frumoasă, se va profita și se va trece la executarea primelor lucrări.

Avem proiectul, este finanțat și fonduri europene,dar și din fonduri proprii. Noi venim cu o sumă mult mai mare decât cea din fonduri europene. Lucrările au început, deja, au fost depășite toate cutumele. Proiectul a fost avizat de către Agenția de Dezvoltare Regională, a trecut prin Comisia tehnică și în urma ședinței de astăzi vom putea da și ordinul de începere a lucrărilor. Deci, putem spune că până la sfârșitul mandatului, la Spitalul Județean de Urgență Buzău vom avea o altă Unitate de Primiri Urgențe, după normele impuse atât de către Ministerul Sănătății cât și de criteriile europene”, a spus Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, după votul consilierilor.

 

Proiectul reprezintă una dintre cele mai importante investiții din sistemul medical buzoian și presupune extinderea clădirii SJU Buzău cu un corp nou, pe o suprafață de 2.153,20 mp, în care va funcționa Unitatea de Primire Urgențe. Aceasta va avea un regim de înălțime S+P (subsol – 1074,86 mp și parter – 1078,34 mp) și va fi structurată astfel încât să dispună de compartimentare și circuite funcționale corspunzătoare ultimelor standarde europene.

Noua clădire va fi construită în zona parcării actuale, care va fi transferată în subsolul extinderii proiectate, alături de vestiarele pentru personalul medical și spațiile de depozitare. „Conexiunea (cu spitalul – n.r.) se face cu un apendice independent structural amplasat în zona imediat vecină rampei de acces în UPU existent. S-a conceput extinderea astfel încât, după finalizarea ei, reorganizarea UPU existent de la parterul corpului C1 și extinderea propusă să funcționeze ca un tot unitar. S-a realizat un acces al ambulanțelor cu peron închis pe o latură a volumului proiectat, care asigură atât parcarea funcționala cât și căile de rulare. Accesul și ieșirea din parcare se face la cele două capete cu rampe proiectate pentru conexiunea cu circulațiile la nivelul terenului amenajat”, se arată în proiectul aprobat de consilierii județeni.

 

?

Pe lângă construcția propriu-zisă, noul UPU va dispune de instalaţie HVAC (sistem modern de climatizare, încalzire, ventilație, aer condiționat), care va fi formată din 3 CTA (centrale de tratare a aerului), faţă de 1 CTA cât era prevăzut în DALI, astfel că sistemul de ventilare şi climatizare va asigura mediul optim pe fiecare tip de funcţiune (izolator, saloane, anexe etc.).

De asemenea, se va asigura siguranţa din punct de vedere al securităţii la incendiu, prin realizarea unei instalaţii de sprinklere care va avea asigurată rezerva de apă prin realizarea unui bazin de incendiu în incinta spitalului, prin realizarea unui sistem de trape pentru desfumare (soluţie recomandată de ISU). Pentru punerea în aplicare a prevederilor NZEB s-au modificat/completat soluţiile de eficientizarea energetică a clădirii (termosistem şi tâmplărie) şi s-a propus montarea unui sistem cu 10 panouri solare cu toate accesoriile aferente. Pentru obţinerea avizului de la protecţia civilă s-a impus realizarea unui adăpost ALA la subsolul clădirii, se menționează în proiectul aprobat de aleșii județeni.

Bineînțeles, noua secție UPU va beneficia și de aparatură medicală de ultimă generație, astfel încât serviciile medicale să poată fi asigurate tot la standarde epuropene.

 

Pentru această investiție, Consiliul Județean a accesat fonduri europene în valoare de 1,5 milioane de euro, la care se adaugă peste 18.261.044 de lei (aproape 3,7 milioane de euro) din bugetul propriu al Consiliului Județean. Suma este cu 2 milioane de lei mai mare decât fusese stabilită în 2017, când s-a efectuat studiul de fezabilitate în baza căruia s-a obținut finanțare europeană, dar proiectul inițial n-a putut fi pus în practică din cauza unor proceduri birocratice și a contestațiilor unor firme care, dacă au pierdut licitația, au vrut măcar să „pună piedici” începerii lucrărilor.

Spațiul în care funcționează actuala UPU a fost construit în 1970, odată cu Spitalul Județean Buzău, dar actul de „naștere” al Unității de Primire Urgențe, care la început a fost  Compartiment de Urgențe Medico-Chirurgicale, este datat cu 1 martie 1998. Atunci s-a înființat la Buzău, după modelul Spitalului Universitar din Gent – Belgia (desigur, la dimensiuni mult reduse și cu minimum de aparatură de urgență), una dintre primele 10 unități medicale de acest tip din țară. Tot la spitalul belgian au fost instruite și primele cadre medicale care au profesat în noua secție, unde în cei 24 de ani de la înființare au primit îngrijiri medicale de urgență peste 1,5 milioane de bolnavi.

 

În ședința de miercuri a Consiliului Județean Buzău au fost aprobate și alte șase proiecte de hotărâre care, așa cum a subliniat președintele CJ, Petre Emanoil Neagu, „demonstrează că în administrația publică totul este în continuă mișcare”.

Cele șapte proiecte aflate pe ordinea de zi sunt: 

1. Proiect de hotărâre nr. 49/14.02.2022 privind aprobarea documentației tehnico – economice – faza Proiect tehnic, a indicatorilor tehnico – economici aferenți formei actualizate a bugetului proiectului „Extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău

2. Proiect de hotărâre nr. 50/14.02.2022 pentru aprobarea modificării nivelului unei funcţii publice de execuţie din statul de funcţii al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Buzău

3. Proiect de hotărâre nr. 51/14.02.2022 pentru aprobarea dezmembrării în două loturi a terenului în suprafață de 966 mp, proprietate publică a Județului Buzău, situat în Municipiul Buzău, Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 40

4. Proiect de hotărâre nr. 52/14.02.2022 privind acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Buzău în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” să voteze aprobarea retragerii comunei Cilibia din cadrul Asociației

5. Proiect de hotărâre nr. 53/14.02.2022 pentru modificarea programului de transport pe traseul județean cod 004 Buzău Autogara Sud – Merei – Vispești

6. Proiect de hotărâre nr. 54/14.02.2022 privind aprobarea participării în anul 2022 a Unității Administrativ Teritoriale – Județul Buzău în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020-2024

SUPLIMENTAR:

7. Proiect de hotărâre nr. 55/15.02.2022 privind darea în administrarea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău a imobilului proprietate publică a Județului Buzău situat în municipiul Buzău, strada Păcii, nr. 29 – formă actualizată

* NOTĂ privind aprobarea respingerii plângerii prealabile formulată de către operatorul de transport rutier SC HORICĂ SRL împotriva Hotărârii Consiliului Județean Buzău nr. 256/16.12.2021

 


Adaugati un comentariu


 

*