Noi efecte nocive ale consumului de cafea în timpul sarcinii

20 februarie 2021 | 0 comentarii |

Pe lângă riscurile de avort spontan și naștere prematură, cunoscute până în prezent, specialiștii au descoperit că prea multă cafea consumată de gravide are repercusiuni negative și asupra copiilor.

 

Un studiu realizat la Institutul pentru Neuroștiințe Del Monte de la Universitatea Rochester avertizează că prea multă cafea consumată de femei în timpul sarcinii ar putea duce mai târziu la probleme de comportament a copiilor acestora. Concluzia vie în urma unei cercetări  în cadrul căreia specialiștii au analizat 9.000 de scanări ale creierului de la copiii cu vârste de 9 și 10 ani.

Scanările cerebrale ale copiilor ale căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii au arătat modificări ale căilor care ar putea duce la probleme de comportament mai târziu, inclusiv dificultăți de atenție și hiperactivitate. Modificările au fost notate cu scoruri mai mari în cazul copiilor ale căror mame au raportat că au consumat cafea în timpul sarcinii.

Studiul a fost coordonat de directorul institutului pentru neuroștiințe, John Foxe, care a declarat că „de ani de zile, femeilor însărcinate li s-a spus să-și limiteze consumul de cofeină pentru a reduce riscul de avort spontan sau de naștere prematură. Acest nou studiu sugerează că femeile însărcinate care consumă orice cafea ar putea fi mai susceptibile de a avea copii cu probleme de comportament mai târziu în viață. Majoritatea problemelor de comportament observate la copiii incluși în studiu erau minore, dar vizibile”.

 

Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie sugerează ca femeile însărcinate să-și limiteze aportul de cofeină la 200 de miligrame pe zi, dar în opinia directorului Institutului pentru Neuroștiințe Del Monte chiar și asta poate fi prea mult. Acesta spune că femeile ar trebui să încerce să diminueze consumul de cafeină încă înainte de a rămâne gravide.

Aș sfătui femeile însărcinate să ia cât mai puțină cofeină și să treacă complet la cafea decofeinizată dacă pot. De asemenea, le sfătuiesc să nu întrerupă brusc consumul de cafeină, fiindcă acest lucru poate provoca o serie de simptome, inclusiv dureri de cap, iritabilitate, greață și dificultăți de concentrare. Nu în ultimul rând, trebuie să se țină cont de faptul că există și alte surse de cafeină, cum ar fi băuturile energizante, batoanele energizante și ciocolata”, a mai declarat coordonatorul studiului.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*