Noi efecte pozitive ale cafelei asupra metabolismului

Consumul regulat de cafea a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, însă un studiu restrâns sugerează că acest obicei zilnic are un efect mult mai profund asupra metabolismului.

 

O cercetare efectuată pe 47 de persoane adulte care obişnuiau să bea cafea în mod regulat, a relevat că o cantitate importantă de cafea consumată zilnic – între patru şi opt ceşti pe zi – a afectat nivelurile a peste o sută de metaboliţi din sânge. Metaboliţii reprezintă o gamă largă de produşi intermediari ai metabolismului, iar nivelurile acestor substanţe fiind influenţate de consumul de alimente sau de băuturi.

Oamenii de ştiinţă au anticipat o mare parte dintre efectele constatate, însă unele dintre ele i-au surprins. Spre exemplu, consumul de cafea a determinat o scădere a nivelurilor anumitor metaboliţi asociaţi cu sistemul endocannabinoid – acelaşi care este influenţat de marijuana. Cercetătorii au constatat că această reducere este opusul a ceea ce se întâmplă când o persoană consumă marijuana.

Nu este clar, deocamdată, ce presupune acest lucru pentru sănătatea organismului, însă numeroase studii au descoperit că persoanele care beau regulat cafea prezintă un risc mai mic de a dezvolta anumite afecţiuni în comparaţie cu cele care nu consumă această băutură. Printre potenţialele beneficii se numără un risc mai mic de a dezvolta boala Parkinson, diabet, scleroză multiplă şi anumite tipuri de cancer.

 

Specialiștii spun că majoritatea acestor studii analizează doar asocierile dintre cantitatea raportată de cafea ingerată şi riscul de îmbolnăvire și încă se încearcă să se  înţeleagă mai bine mecanismul, procesul biologic, ce susţine aceste asocieri.

Participanţii la studiu s-au abţinut de la consumul de cafea timp de o lună, apoi în următoarele 30 de zile au consumat câte patru ceşti pe zi, iar în a doua lună cantitatea a fost crescută la opt ceşti pe zi. La finalul fiecărei luni au fost prelevate probe de sânge care au fost analizate şi comparate.

Printre efectele care i-au surprins pe cercetători s-au numărat modificări ale anumitor metaboliţi asociaţi cu anumiţi hormoni, precum testosteronul şi estrogenul, dar şi metabolismul acizilor graşi.

Cercetătorii au mai explicat că sitemul endocannabinoid contribuie la reglarea unei varietăţi de funcţii în corp, precum tensiunea arterială, somnul, apetitul şi arderea caloriilor, iar cafeaua a fost asociată unui management mai bun al greutăţii corporale şi este posibil ca efectele sale asupra endocannabinoizilor să joace un rol în acest sens.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*