Scleroza in placi, prevenita prin consumul de cafea

7 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Efecte similare ale cafelei sunt cunoscute in cazul unor afectiuni ca Alzheimer sau Parkinson, iar cercetari recente au demonstrat ca aceasta scade si riscul sclerozei in placi.

 

cafeaEfectele consumului de cafea asupra sanatatii au fost studiate de multi oameni de stiinta, care au incercat sa determine modul in care consumul de cafea afecteaza sanatatea oamenilor in general, dar si cum influenteaza anumite boli. Cafeaua contine mai multe componente, despre care este cunoscut ca afecteaza corpul uman la nivel chimic, insusi bobul de cafea continand, ca un mecanism de aparare a plantei de cafea, astfel de substante.

O echipa de cercetatori americani de le Universitatea din Baltimore a stabilit ca persoanele care consuma cateva cesti de cafea pe zi prezinta un risc mai scazut de a face scleroza in placi, fiind totodata protejate si de Alzheimer si Dementa (3-5 cesti/zi) sau Parkinson (3-5 cesti de cafea/zi), fapt deja cunoscut in urma unor studii anterioare.

Cercetatorii au analizat un studiu suedez desfasurat pe 1.629 de persoane suferind de scleroza in placi si alte 2.807 de persoane sanatoase, alaturi de datele unei cercetari efectuate independent,  in Statele Unite, pe 1.159 de persoane cu aceeasi boala si 1.172 aflate intr-o stare buna de sanatate.

Studiile s-au axat pe obiceiurile privind consumul de cafea in randul bolnavilor de scleroza in placi inainte de aparitia simptomelor cu unu-cinci ani in Statele Unite si pana la zece ani in Suedia.

 

cafeaCercetatorii au comparat datele cu consumul de cafeina al grupurilor de persoane sanatoase in perioade similare. Au fost luati in considerare si alti factori cum ar fi varsta, sexul, indicele de masa corporala si obiceiul de a sta la soare.

Astfel, cercetatorii americani au constatat ca in grupul de persoane din Suedia care nu beau cafea s-a observat un risc de o data si jumatate mai mare de aparitie a sclerozei in placi decat la cei care consumau cel putin sase cesti de cafea pe zi. Si in grupul american s-a constatat aceeasi crestere a riscului bolii, dar comparata cu un consum de cel putin patru cesti de cafea inainte de aparitia simptomelor bolii.

Scleroza in placi sau scleroza multipla este o boala in care nervii sistemului nervos central – ai creierului si maduvei spinarii – nu mai functioneaza normal, imbolnavindu-se treptat. Astfel vazul, mersul, scrisul si memoria incep sa isi piarda din calitate.

Consumul de cafea nu este insa recomandat persoanelor cu gastrita, colita si ulcere, deoarece acasta poate deteriora mucoasa organelor gastrointestinale in prezenta acestor afectiuni. De asemenea, cafeina in combinatie cu unele medicamente poate afecta ficatul si functionarea acestuia.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*