Cafeaua reduce riscul aparitiei cancerului cutanat

5 aprilie 2015 | 0 comentarii |

Un studiu al cercetatorilor americani arata ca persoanele care consuma cateva cesti de cafea pe zi se confrunta cu un risc mai mic de a dezvolta cancer de piele.

 

cafeaConsumata cu moderatie, cafeaua poate avea efecte benefice asupra sanatatii organismului. Recent, un grup de cercetatori americani a descoperit ca aceasta poate fi si un bun protector al organismului impotriva cancerului cutanat.

Efectul protector al cafelei fusese deja demonstrat in cazul carcinomului bazocelular, cel mai frecvent tip de cancer de piele, dar si cel mai usor de tratat atunci cand este depistat in stadii incipiente.

Acum, o echipa de cercetatori de la Institutul National de Cancer din SUA a pus in evidenta un beneficiu similar al consumului acestei bauturi si in ceea ce priveste reducerea riscului de dezvoltare a melanomului malign, o froma de cancer de piele mai rara, dar foarte agresiva, in care diagnosticul precoce si tratamentul prompt sunt vitale.

In cadrul studiului, specialistii americani au urmarit aproximativ 500.000 de adulti care nu aveau cancer in momentul inceperii cercetarii, trecand in revista o serie de parametri precum expunerea la ultraviolete, consumul de tigari, alcool, indicele de masa corporala, tipul si volumul de activitate fizica, comportamentele alimentare, inclusiv consumul de cafea naturala sau solubila.

 

cancer de pieleAnaliza datelor a aratat ca un consum zilnic de trei-patru cesti de cafea reduce riscul de a dezvolta melanom malign cu 20 la suta, comparativ cu persoanele care nu beau deloc sau consuma foarte rar aceasta bautura. Acest lucru nu a putut fi observat si in cazul subiectilor care prefera cafeaua decofeinizata. Avand in vedere aceste rezultate, specialistii cred ca efectul benefic poate fi atribuit cafeinei sau interactiunii cafeinei cu alte componente din cafea.

Studiile anterioare au sugerat ca substanta exctitanta din cafea – cafeina – ar putea incetini cresterea celulelor tumorale in anumite tipuri de cancer, influentand mai ales riscul de recidiva.

Autorii studiului subliniaza insa ca aceasta asociere pozitiva intre consumul de cafea si melanomul malign nu modifica in vreun fel sfaturile medicale de preventie a cancerului de piele, referitoare la nevoia de protectie stricta impotriva razelor ultraviolete.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*