Risc sporit de cancer pentru fumatorii de tigara electronica

24 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Un studiu recent a relevat faptul ca tigara electronica este de 15 ori mai toxica decat tigarile clasice din cauza ca favorizeaza producerea de formaldehida, o substanta cancerigena.

 

tigara electronicaCei care au hotarat sa se lase de fumat si au ales ca solutie alternativa tigara electronica ar trebuie sa isi regandeasca aceasta optiune, intrucat, un nou studiu a relevat faptul ca si acest instrument este la fel de nociv, din punct de vedere al potentialului canceros fiind chiar de 15 ori mai periculos decat tigarile clasice. Aceasta din cauza formaldehidei, o substanta canceroasa pe care o inhaleaza atat fumatorii de tigari clasice cat si cei de tigari electronice, cu deosebirea ca acestia din urma inhaleaza de aproape 5 ori mai multa substanta cancerigena decat un fumator care da gata un pachet de tigari pe zi. Cercetatorii americani de la Portland State Universioty au constatat ca in timpul procesului de vaporizare in urma caruia apar vaporii de nicotina pe care fumatorul de tigara electronica ii inhaleaza, se formeaza fromaldehida, intr-o cantitate mult mai mare decat in cazul unei tigarete clasice, iar utilizatorii de tigari electronice sunt astfel expusi unui risc de 15 ori mai mare de a face cancer.

 

tigara electronicaOamenii de stiinta au folosit o masina de inhalare a vaporilor produsi de tigarile electronice, la voltaje scazute si ridicate, pentru a afla cum se formeaza formaldehida, un agent cancerigen cunoscut, din substantele chimice de aromatizare, propilenglicol si glicerina. Savantii nu au descoperit formaldehida atunci cand tigara electronica, functionand la un voltaj scazut, de 3,3 volti, incalzea in mod normal lichidul care se gasette in rezervorul ei. Aceste dispozitive folosesc o rezistenta electrica, alimentata de o baterie, pentru a produce caldura necesara, iar atunci cand lichidul era incalzit mult mai mult, rezistenta folosind o tensiune electrica de 5 volti, nivelul de formaldehida care se forma era mult mai ridicat decat cel care apare in cazul tigarilor obisnuite. Astfel, un utilizator de tigari electronice care inhaleaza zilnic echivalentul a trei mililitri din acest lichid incalzit la maximum absoarbe aproximativ 14 miligrame de formaldehida. Comparativ, o persoana care fumeaza un pachet de tigari pe zi absoarbe circa trei miligrame din acest agent cancerigen.

 

TBCPe termen lung, inhalarea zilnica a 14 miligrame din aceasta substanta nociva poate multiplica de 5 pana la 15 ori riscul de cancer, potrivit studiilor precedente.

Concluziile cercetatorilor americani au insa si contestatari, Peter Hajek, directorul sectiei care se ocupa de tabagism din cadrul Facultatii de Medicina şi Stomatologie din Londra, considerand ca acest studiu nu reflecta realitatea. „Atunci cand utilizatorii de tigari electronice supraincalzesc lichidul, acesta capata un gust acru, neplacut, ceea ce utilizatorii evita sa faca”, a explicat acesta intr-un comunicat. Expertul, care nu a participat la acest studiu, spune, totodata, ca „desi vaporii tigarilor electronice nu sunt sunt la fel de siguri ca aerul curat de munte, sunt totusi mai putin nocivi decat tigarile clasice”.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*