MICA UNIRE – primul pas spre Romania moderna

24 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Unirea Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859 reprezinta  primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman si insanatosirea sentimentului de neam si tara”.

 

24-ianuarie-2015-156-de-ani-de-la-unirea-principatelor-romaneLa  24 Ianuarie, in fiecare an, ne amintim cu emotie, ca la aceasta data, in 1859, s-au pus bazele Statului Unitar Roman modern, prin unirea Tarii Romanesti cu Moldova. Visul romanilor de a avea o singura tara dainuia inca din vremea lui Decebal si Burebista. Infaptuit pentru scurt timp, la 1600, de Mihai Viteazul, revenea in actualitate in perioada pasoptista ca „visarea iubita” a marilor voievozi Mircea cel Batran si Stefan cel Mare. „Unirea Moldovei si Tarii Romanesti intr-un singur stat neatarnat romanesc” era un deziderat inca de la 12/24 mai1848 cand, la Brasov, se elabora programul-legamant: „Printipiile noastre pentru reformarea patriei

Dupa alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1859) singura posibilitate de infaptuire a visului era ca acesta sa fie ales si in Tara Romaneasca.

In dimineata de 24 ianuarie, la ora 11:00, cand lucrarile Adunarii Elective s-au reluat in Tara Romaneasca, deputatii au jurat ca-l vor vota in unanimitate pe domnul Moldovei. Dupa vot, toate cele 64 de buletine purtau numele lui Alexandru loan Cuza, astfel ca acesta a fost proclamat domn al Principatelor Unite. Noul stat creat in 1859 capata numele de Romania si primeste recunoasterea Marilor Puteri in 1861, prin protectia directa a lui Napoleon al III-lea al Frantei.

 

Cuza la Buzau

Cuza la Buzau

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, desi scurta (1859-1866), a fost perioada de maxima dezvoltare a Romaniei moderne, prin recunoasterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al Romaniei si al primului Guvern Unitar, ca si prin reformele sale: adoptarea primei Constitutii romanesti, reforma electorala, secularizarea averilor manastiresti, reforma agrara, a invatamantului.

Dupa infaptuirea „Micii Uniri“, Cuza a luat tara „la pas”. A poposit si in vechiul targ al Buzaului, la 6/19 februarie, 1859. „…buzoienii i-au facut domnului o primire triumfala. La Posta Calnau, Cuza a fost intampinat de o deputatie din partea junimei districtului, compusa din 200 de calareti. In apropierea Buzaului i s-a prezentat comanda dorobantilor, cu cocardul tricolor ce a facut mare impresie Mariei Sale Printul. Dupa aceea, la Bariera orasului a fost primit de oraseni in mare numar si de toata treapta, unde printr-un discurs al municipalitatii i s-au prezentat painea si sarea. In aclamatiile multimii, Cuza a intrat in Catedrala Episcopala. Seara, atmosfera in oras a fost feerica, totul culminand cu retinerea in oras peste noapte a domnitorului, programul acestuia schimbandu-se complet”, noteaza scriitorul buzoian Gheorghe Petcu in „Legendele si Istoria Judetului Buzau”.

Popasul domnitorului la Buzau a determinat schimbarea numelui principalei strazi comerciale a urbei, din Strada Targului, in strada Cuza-Voda.

Aniversarea a 156 de ani de la infaptuirea MICII UNIRI a fost a fost marcata la Buzau in avans, vineri 23 ianurie, de Muzeul Judetean si elevii Colegiului „Mihai Eminescu”,  printr-un simpozion realizat sub genericul „24 ianuarie – Primul pas catre drumul european al Romaniei de astazi”.

 


Adaugati un comentariu


 

*