MICA UNIRE – La multi ani cu sanatate, dragi romani!

24 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Unirea Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859 este considerata  primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman. Presedintele Consiliului Judetean Buzau, adreseaza, cu acest prilej, un apel la recunostinta fata de inaintasi, dar si solidaritate si efort pentru continuarea modernizarii statului roman.

 

  UNIREA 155In fiecare an, la 24 Ianuarie, ne amintim cu mandrie si emotie ca la aceasta data, in 1859, s-au pus bazele statului unitar roman modern, prin unirea Tarii Romanesti cu Moldova. Visul romanilor de a avea o singura tara dainuia inca din vremea lui Decebal si Burebista. Infaptuit pentru scurt timp, la 1600, de Mihai Viteazul si, revenea in actualitate in randul pasoptistilor ca „visarea iubita” a marilor voievozi Mircea cel Batran si Stefan cel Mare, dupa spusele lui Balcescu. „Unirea Moldovei si Tarii Romanesti intr-un singur stat neatarnat romanesc” era un deziderat inca de la 12/24 mai1848 cand, la Brasov, se elabora programul-legamant: „Printipiile noastre pentru reformarea patriei

Dupa alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1859) singura posibilitate de infaptuire a visului era ca acesta sa fie ales si in Tara Romaneasca.

In dimineata de 24 ianuarie, la ora 11:00, cand lucrarile Adunarii Elective s-au reluat in Tara Romaneasca, deputatii au jurat ca-l vor vota in unanimitate pe domnul Moldovei. Dupa vot, toate cele 64 de buletine purtau numele lui Alexandru loan Cuza, astfel ca acesta a fost proclamat domn al Principatelor Unite. La aflarea vestii, din randurile multimii adunata pe Dealul Mitropoliei. „… Nu se auzeau in toata capitala decat cele mai vii demonstratii de bucurie…singurul spectacol care se vedea pe toate ulitele, pe la toate raspantiile, pe toate locurile publice ale Bucurestilor. Fratii nostri tarani… strigau acum cu toata puterea energica a sufletelor lor: Sa traiasca Cuza! Sa traiasca Domnul nostru! Se aruncau unii in bratele altora, fara deosebire de conditii, ca cum toti, in general, ar fi scapat de jugul cel mai apasator”, consemna Ziarul Romanul din 27 ianuarie/8 februarie.

Noul stat creat in 1859 capata numele de Romania si primeste recunoasterea Marilor Puteri in 1861, prin protectia directa a lui Napoleon al III-lea al Frantei.

 

24-ianuarie-unirea-principatelor1Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, desi scurta (1859-1866), a fost perioada de maxima dezvoltare a Romaniei moderne, prin recunoasterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al Romaniei si al primului Guvern Unitar, ca si prin reformele sale: adoptarea primei Constitutii romanesti, reforma electorala, secularizarea averilor manastiresti, reforma agrara, a invatamantului.

Dupa infaptuirea „Micii Uniri“, Cuza a luat tara „la pas”. A poposit si in vechiul targ al Buzaului, la 6/19 februarie, 1859. „…buzoienii i-au facut domnului o primire triumfala. La Posta Calnau, Cuza a fost intampinat de o deputatie din partea junimei districtului, compusa din 200 de calareti. In apropierea Buzaului i s-a prezentat comanda dorobantilor, cu cocardul tricolor ce a facut mare impresie Mariei Sale Printul. Dupa aceea, la Bariera orasului a fost primit de oraseni in mare numar si de toata treapta, unde printr-un discurs al municipalitatii i s-au prezentat painea si sarea. In aclamatiile multimii, Cuza a intrat in Catedrala Episcopala. Seara, atmosfera in oras a fost feerica, totul culminand cu retinerea in oras peste noapte a domnitorului, programul acestuia schimbandu-se complet”, noteaza scriitorul buzoian Gheorghe Petcu in „Legendele si Istoria Judetului Buzau”.

 

Cristi Bigiu, presedintele CJ Buzau

Cristi Bigiu, presedintele CJ Buzau

Astazi, la Buzau, Asociatia Centrul Cultural Francofon si Centrul Judetean de Cultura si Arta Buzau organizeaza, la Galleria Mall, incepand cu ora 11:00, manifestarea „In unire sta puterea”, printr-un program literatr- muzical. Cu acest prilej, Ansamblul „Plaiurile Mioritei” va oferi buzoienilor o suita de dansuri populare din zona Munteniei si a Moldovei, iar elevii participanti la manifestari vor primi din partea organizatorilor, stegulete tricolore, baloane, diplome si alte surprize.

Presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristi Bigiu, transmite buzoienilor un mesaj, cu prilejul aniversarii Micii Uniri: „Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza atat in Moldova, cat si in Tara Romaneasca, in urma cu 155 de ani, a demonstrat lumii intregi ca romanii sunt o natiune in adevaratul sens al cuvantului si ca avem puterea sa ne castigam locul in concertul natiunilor europene. Unirea Principatelor, la 24 ianuarie 1859, a fost victoria natiunii romane, piatra de temelia a statului national roman si a deschis calea catre infaptuirea celorlalte mari deziderate nationale: independenta, Marea Unire si, mai aproape de vremurile noastre, aderarea la Uniunea Europeana.

 Suntem datori sa ne amintim lupta dusa de inaintasii nostri pentru reintregirea neamului si sa le multumim pentru ca noi, urmasii lor, putem afirma cu mandrie ca suntem romani si ca traim in Romania. Nu trebuie sa uitam insa ca avem datoria, atat fata de inaintasii cat si fata de urmasii nostri de a continua sa modernizam statul roman, de a face tot ce putem pentru prosperitatea tarii, astfel incat Romania sa fie tara de care suntem mandri”.

Premierul Victor Ponta si presedintele Senatului, Crin Antonescu au fost invitati sa participe la manifestarile organizate astazi la Focsani, cu prilejul aniversarii a 155 de ani de la infaptuirea Unirii Principatelor.

 

Unirea Principatelor

Unirea Principatelor

24 Ianuarie ar putea fi declarata zi libera. Pentru ca 24 Ianuarie ramane in istorie ca data la care in 1859 s-a infaptuit Unirea Principatelor Romane, 110 senatori si deputati din toate partidele au semnat o noua propunere legislativa, pentru ca ziua de 24 ianuarie sa fie declarata sarbatoare legala si deci, zi libera.

Consideram anormal ca ziua de 24 Ianuarie sa fie un simplu prilej de discursuri, o zi a carei semnificatie profunda in devenirea noastra nationala si statala sa se piarda cu trecerea timpului. (…) Recunoasterea ca sarbatoare legala este un gest simbolic, care confera acestei sarbatori statutul bine meritat”, sustin initiatorii legii.

Semnatarii au cerut ca propunerea lor sa fie discutata in regim de urgenta. Demersul pare a fi sustinut chiar si de presedintele Traian Basescu, dar si de primarul Iasului, Gheorghe Nichita, de catre preoti si academicieni. O alta initiativa legislativa, depusa tot la Senat, in vacanta parlamentara, vizeaza modificare Codului Muncii si adaugarea unei noi sarbatori legale. 24 de senatori si deputati, majoritatea conservatori, propun ca ziua Inaltarii Domnului sa fie declarata zi libera.

In sesiunea trecuta, sase astfel de propuneri legislative au fost respinse in Parlament, dar 24 Ianuarie se doreste zi libera inca din 2010. Romanii au in prezent 13 zile libere pe an, acestea fiind declarate sarbatori legale.

*Redactia Sanatatea Buzoiana ureaza Romaniei si romanilor LA MULTI ANI CU SANATATE !

 

*Citeste si „Mica Unire, buzoienii si sanatatea istoriei”


Adaugati un comentariu


 

*