Cuza-Voda si Mica Unire – istorie alternativa

24 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Unirea Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859 reprezinta  primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman si insanatosirea sentimentului de neam si tara”. Despre Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Unirii, s-au pastrat documente istorice, dar si anecdote.

 

Cuza UnireaDe 157 de ani, la 24 Ianuarie, ne amintim cu emotie ca la aceasta data s-au pus bazele Statului Unitar Roman modern, prin unirea Tarii Romanesti cu Moldova. Visul romanilor de a avea o singura tara dainuia inca din vremea lui Decebal si Burebista, dar fusese infaptuit doar pentru scurt timp, la 1600, de Mihai Viteazul.

A revenit in actualitate in perioada pasoptista, iar dupa alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Moldovei, la 5/17 ianuarie 1859, singura posibilitate de infaptuire a UNIRII era ca acesta sa fie ales si in Tara Romaneasca.

Dupa votul  Adunarii Elective din 24 ianuarie, toate cele 64 de buletine purtau numele lui Alexandru loan Cuza. Acesta este astfel proclamat Domn al Principatelor Unite. Noul stat creat in 1859 capata numele Romania, iar in 1861 primeste si recunoasterea Marilor Puteri.

Desi scurta (1859-1866), domnia lui Alerxandru Ioan Cuza a fost perioada de maxima dezvoltare a Romaniei moderne, prin recunoasterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al Romaniei si al primului Guvern Unitar, ca si prin reformele sale: adoptarea primei Constitutii romanesti, Reforma electorala, Secularizarea averilor manastiresti, Reforma agrara, Reforma invatamantului.

 

Cuza la Buzau

Cuza la Buzau

Dupa infaptuirea „Micii Uniri“, Cuza a luat tara „la pas”. A poposit si in vechiul targ al Buzaului unde, la 6/19 februarie, 1859 „…buzoienii i-au facut domnului o primire triumfala. La Posta Calnau, Cuza a fost intampinat de o deputatie din partea junimei districtului, compusa din 200 de calareti. In apropierea Buzaului i s-a prezentat comanda dorobantilor, cu cocardul tricolor ce a facut mare impresie Mariei Sale Printul. Dupa aceea, la Bariera orasului a fost primit de oraseni in mare numar si de toata treapta, unde printr-un discurs al municipalitatii i s-au prezentat painea si sarea.

In aclamatiile multimii, Cuza a intrat in Catedrala Episcopala. Seara, atmosfera in oras a fost feerica, totul culminand cu retinerea in oras peste noapte a domnitorului, programul acestuia schimbandu-se complet”, consemneaza scriitorul buzoian Gheorghe Petcu in „Legendele si Istoria Judetului Buzau”. Popasul domnitorului la Buzau a determinat schimbarea numelui principalei strazi comerciale a urbei, din Strada Targului in Strada Cuza Voda.

In memoria taranilor de la Glodeanu-Sarat, a ramas consemnat astfel: „A! Ca ce om voinic era Alexandru Cuzea! Era da treaba om. Odata vinise la posta si ne zicea sa aram canipa, in, sa lucreze nevestile noastre, sa nu cumparam bumbac, ca suntem plugari. Si panza da canipa si da in e mai ieftina si mai buna ca aia de bumbac!

 

unirea1Despre domnitorul Unirii s-au pastrat numeroase documente istorice, dar si multe anecdote. In cartea lui D. Teleor, „Anecdote din viata lui Cuza-Voda”, intalnim texte care explica viata si felul de a fi al lui Cuza: „Cuza Voda avea obiceiul de a iesi foarte des ziua si chiar noaptea deghizat cum i se parea mai bine, si se plimba prin oras singur sau cu vreun prieten deghizat si el. De multe ori intra in carciumi si bea cu oamenii de rand, cerand cu inzistenta sa i se dea vinul cu ocaua lui Cuza. Intr-o zi, trecand pe langa o santinela, se opreste pe loc si-i zice soldatului, care manca o ridichie cu paine: – Ma cunosti leat?/ – Nu, domnule./ – Sunt si eu in armata./ – Ne-i fi bucatar?/ – Nu, mai mare./ – N-ei fi caprar?/ -Nu, mai mare./ -N-ei fi sergent? – Mai mare./ – N-ei fi sublocotenent?/ – Sunt mai mare!/ – N-ei fi capitan?/ – Mai sus ceva./ – Maior?/ – Mai mare./ – Colonel?/ – Si mai mare./ – Ghenaral?/ – Si mai mare, baiete./ – Aoleo, n-ei fi Voda-Cuza?/ – Chiar el./ – Te rog, daca e asa, sa-mi tii painea si ridichea ca sa-ti prezint armata!

 

mica unireVreti sa stiti cum se facea uneori politica? Va mai spunem o anecdota! Cica „pe la 1853, Mihail Kogalniceanu staruia pe langa Voda-Cuza ca sa-l faca ministru si pe generalul Tell care, se stie, avea o tremuratura continua a capului. Cuza ii fagaduia mereu lui Kogalniceanu, dar nu se tinea de vorba. Imbulzit de rugaminti, Cuza, ca sa scape, ii spuse lui Kogalniceanu:

Mihalache draga, am sa te rog un lucru./ – Ce lucru, Maria Ta?/ – Sa misti mereu din cap vreo zece minute./ – Dar pentru ce?/ – Fa-mi placerea si da din cap putin.

Kogalniceanu, care era foarte intim cu Voda, ca sa-i faca placerea, incepu sa miste capul de la dreapta la stanga. Misca, misca… pana ce nu mai putu. Atunci zise:

Lasa-ma, Maria Ta, am ametit./ – Dumneata ai zguduit capul doua minute si te-ai ametit, dar vrei sa-l fac ministru pe Tell, care misca din cap de treizeci de ani! Slabeste-ma, te rog!

 

pitici hora uniriipiticii-24 ianuarieLa Buzau, evenimentul a fost marcat in avans de municipalitate. Centrul Cultural Alexandru Marghiloman, impreuna cu Gradinita Casuta Piticilor au prezentat vineri, 21 ianuarie, un spectacol dedicat Zilei Unirii. Sambata, la acelasi Centru Cultural, buzoienii au putut admira o expozitie de caricaturi pe care Horatiu Malaele si-a vernisat-o sub titlul sugestiv Graficaturi.

Astazi, Consiliul Judetean Buzau, prin intermediul institutiilor de cultura din subordine, respectiv, Muzeul Judetean, Teatrul George Ciprian si Centrul Judetean de Cultura si Arta organizeaza un maraton de evenimente, incepand cu ora 10.00. Manifestarile debuteaza la Muzeul Judetean cu prezentarea drapelelor tuturor unitatilor din subordinea Diviziei 2 Infanterie de la Buzau, dupa care buzoienii sunt invitati sa se prinda intr-o hora care va inconjura cladirea muzeului.

Incepand cu ora 10.45, la parterul Muzeului Judetean are loc vernisajul expozitiei ,,Alexandru Ioan Cuza la Buzau“, iar de la ora 11.00, in sala Teatrului G. Ciprian, un spectacolul de muzica populara sustinut de artistii Centrului de Cultura si Arta Buzau va marca evenimentul

De la ora 12.00, in amfiteatrul Muzeului Judetean va fi prezentat volumul stiintific „Cimitirul Medieval de la Piatra Neamt – Darmanesti. Cercetarile preventive din anul 2012”, iar dupa ora 12.20, in acelasi amfiteatru, este programat un spectacolul sustinut de elevii scolilor din Hales si Bratilesti. De la 12.30, in aceeasi sala are loc masa rotunda „Alexandru Ioan Cuza si Mica Unire”, eveniment organizat cu sprijinul Societatii de Stiinte Istorice din Romania, filiala Buzau.

 

Hora Unirii 2016 - BuzauUPDATE: 12.30: Profitand de vremea frumoasa, chiar daca temperatura nu a fost prea prietenoasa, aproape 1.000 de buzoieni, de la copii la bunici, s-au prins in Hora Unirii in jurul Muzeului Judetean, intrecand sperantele autoritatilor de a stabili un record local in aceasta privinta.

Primii care s-au prins in hora, imbracati in costume nationale, au fost dansatorii de la „Plaiurile Mioritei” care au imprimat ritmul dansului, dupa prezentarea drapelelor de lupta ale subunitatilor aflate in subordine Diviziei Getica, la fel cum dorobanii l-au primit pe Cuza la Buzau in 1859. Lor li s-au alaturat presedintele Consiliului Judetean Petre Emanoil Neagu, vicepresedintele Adrian Petre, directorul Muzeului Judetean Laurentiu Grigoras, prefectul George Sava si alti reprezentanti ai autoritatii locale, dar si foarte multi copii, adolescenti, parinti si bunici care si-au exprimat bucuria de a fi romani si dorinta de unitate prin dans, tinandu-se de mana.

Presedintele CJ, Petre Emanoil Neagu le-a multumit buzoienilor ca au demonstrat inca o data ca simt romaneste, ca stiu sa-si cinsteasca istoria si inaintasii, dar mai ales ca le pasa de sanatatea, de viitorul si unitatea Romaniei, a noastra, a tuturor”.

Dupa hora, multi dintre cei prezenti au mers in salile in care au fost expuse obiecte si imagini din perioada Micii Uniri si a venirii domnitorului Alexandru Ioan Cuza la Buzau.

 

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*