Plantele decorative din spatiile de lucru cresc productivitatea si capacitatea de concetrare

7 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Angajatii au o perceptie pozitiva asupra calitatii aerului, se pot concentra mai bine si sunt mai multumiti de mediul lor de lucru, potrivit unui studiu publicat de dailymail.co.uk.

 

medic-plante-birouAti constatat, probabil, ca oamenii care lucreaza intr-un birou cu multe ghivece de flori par mai relaxati, mai amabili si mai productivi. Ati vazut, probabil fara sa acordati insa o atentie prea mare, ca oamenii de succes au intotdeauna in biroulrile lor plante decorative, mai ales cu frunze verzi.

Poate nu ati facut neaprat o legatura intre toate acestea, dar oamenii de stiinta au studiat, in ultima vreme, modul in care includerea plantelor in spatiul de lucru influenteaza perceptia angajatilor asupra calitatii aerului si mai ales care sunte efectele asupra sanatatii angajatilor, a capacitatii de concentrare si satisfactiei la locul de munca. Au monitorizat, astfel, gradul de productivitate timp de mai multe luni, in doua cladiri de birouri din Marea Britanie si Olanda.

 

planta-la-birouUn studiu realizat pe 385 de angajati, citat de dailymail.co.uk, releva faptul ca prezenta ghivecelor cu plante la birou reduce oboseala si stresul, contribuind chiar la combaterea unor probleme de sanatate, ca gatul uscat, durerile de cap, tusea si pielea uscata, in randul angajatilor.

Analizand legatura dintre concediile medicale si numarul de plante pe care angajatii le puteau vedea de la birourile lor, s-a descoperit ca un numar mai mare de plante este echivalent cu mai putine concedii medicale.

Totodata, angajatii care aveau plante in jur s-au dovedit mai eficienti in timp ce efectuau anumite sarcini de birou, avand o viteza de reactie cu 12% mai mare, erau mai putin stresati si aveau tensiunea mai mica.

Studiul a mai relevat si faptul ca nivelul de praf de la birou poate fi redus cu pana la 20% prin prezenta plantelor cu multe frunze, care ar fi si mai sanatoase decat cele cu flori, deoarece elibereaza mai mult oxigen si sunt mai eficiente in descompunerea substantelor toxice din atmosfera.

 

birou-cu-planteCercetatorii spun ca studiul, care investigheaza diferentele dintre un spatiu de lucru „verde” si unul decorat minimalist, cu putin mobilier si fara nicio planta, sugereaza ca investitiile in decorarea birourilor cu plante va fi recuperata prin cresterea calitatii vietii si a productivitatii angajatilor, potrivit dailymail.co.uk.

Coordonatorul proiectului, cercetatorul Marlon Nieuwenhuis, spune ca „simpla imbogatire cu plante a unui spatiu anterior spartan a dus la o crestere a productivitatii cu 15%, o cifra care se inscrie in limitele observate cu ocazia altor studii efectuate in laborator. Aceasta concluzie contrazice filosofia economica si politica actuala, dar si tehnicile moderne de management «simplu», insa cu toate acestea indica o cale catre un mediu de lucru mult mai placut, mai confortabil si mai profitabil.

 

planta-birouStudiul, spun cercetatorii, este primul pe aceasta tema desfasurat in cladiri de birouri si spatii de lucru reale, folosite zi de zi, spre deosebire de alte cercetari care au fost efectuate in conditii controlate, de laborator.

Rezultatele studiului incurajeaza oamenii de stiinta sa dezvolte un model de spatiu de lucru cu adevarat inteligent. „Filosofia minimalista a influentat o gama variata de domenii organizationale. Cercetarea noastra pune sub semnul intrebarii ideea larg raspandita ca «mai putin este mai mult». Uneori, mai putin este doar mai putin”, arata profesorul Alex Haslam, de la Facultatea de Psihologie a University of Queensland.

Concluziile studiului arata clar ca angajatii din spatiile de lucru decorate cu plante au fost mai satisfacuti de munca lor, au raportat grade mai mari de concentrare si o perceptie pozitiva privind calitatea aerului.

 


Adaugati un comentariu


 

*