Proiect pentru înființarea primei platforme naționale dedicate femeilor gravide

21 mai 2018 | 0 comentarii |

Denumit „Școala mamei din România”, proiectul se dorește a fi o sursă sigură de informare destinată în mod special femeilor din mediul rural, care au mai greu acces la servicii medicale.

 

În ultimii ani, o sursa de informare la care apelează în mod curent femeile care urmează să devină mame sau cele care deja au adus pe lume un copil o constituie internetul, cu precădere rețelele de socializare sau forumurile cu tematică. Pe Facebook există numeroase grupuri și pagini destinate femeilor însărcinate și tinerelor mame. Membrele acestor comunități își împărtășesc, prin intermediul acestei rețele de comunicare, experiențele și fel și fel de sfaturi. De mai multe ori însă, aceste sfaturi nu sunt cele mai potrivite și nu vin din cele mai competente surse, astfel că pot face mai mult rău decât bine, chiar dacă intențiile au fost dintre cele mai bune.

Reprezentanții lumii medicale și-au exprimat cu nenumărate ocazii îngrijorarea față de acest fenomen, avertizând că femeile însărcinate și tinerele mame tind tot mai mult să dea curs sfaturilor primite prin intermediul unor astfel de grupuri, în loc să se adreseze medicilor de specialitate, așa cum se întâmplă, de altfel, și în alte domenii medicale și mai ales al medicamentelor.

Problema a fost pusă pe tapet și cu ocazia primei ediții a conferinței naționale „Școala mamei”, organizată zilele trecute de maternitatea din Oradea. Cu aceeași ocazie a fost lansat și un proiect de anvergură națională care vine în sprijinul femeilor însărcinate și al familiilor acestora, oferindu-le informații și recomandări din surse medicale avizate.

 

Inițiativa aparține medicilor și asistentelor din cadrul maternității orădene, care au prezentat proiectul și au făcut apel la colegii din întreaga țară să se alăture acestui demers ce are ca scop crearea unei platforme cu acoperire națională, foarte util mai ales femeilor din mediul rural sau din comunitățile în care accesul la servicii medicale este mai dificil.

Unul dintre inițiatorii proiectului este Liliana Denisa Moșincat, asistent-coordonator Staționar III în cadrul maternității orădene, care a declarat în cadrul conferinței că „dorim să lansam această platformă pentru a ne putea uni cu toţii să oferim posibilitatea, oricărei gravide, oriunde s-ar afla, să poată accesa o şcoală din ţară pentru a se putea informa. Unul dintre scopurile noastre este acela de a informa şi educa gravidele din mediul rural, care nu au acces la fel de larg ca şi femeile din oraşe. Nu vrem să se apeleze la diverse forme de informare online de gen grupuri pe Facebook, pe forumuri cu mămici care dau sfaturi diverse, poate nu cele mai competente. Ne-am dori să ne găsească foarte repede, mai ales femeile din mediul rural care nu au acces la aceste cursuri, fie din cauză de distanţă, fie provenind din medii mai puţin favorabile”. Ea a menționat că proiectul presupune o mobilizare puternică a tuturor colegilor din țară, urmând a fi demarate în acest sens consultări cu specialiștii celorlalte maternități, invitația oficială la colaborare fiind lansată în cadrul conferinței organizate la Oradea, la care au participat 120 de medici, asistenți și alți specialiști în sănătate.

 

 Prin proiectul Școala Mamei sunt organizate cursuri gratuite pentru viitoarele mămici, în cadrul mai multor maternităţi și clinici publice și private din ţară, de către profesionişti. Se derulează pe o perioadă de câteva luni, cu module teoretice şi lucrări practice.

Cursurile se adresează în primul rând femeilor gravide şi contribuie la pregătirea psiho-profilactică în vederea naşterii. Echipele de specialiști vor prezenta lecţii despre starea de graviditate, metodele de naştere, anestezia şi riscurile în obstetrică, exerciţiile de gimnastică şi de respiraţie pentru gravide în scopul pregătirii naşterii fără dureri, precum şi primele îngrijiri ale nou-născutului.

Inițiatorii au mai precizat că au la dispoziție fonduri pentru demararea noului proiect, astfel încât această platformă națională ar putea deveni realitate, oferind toate informaţiile necesare, din surse medicale, privind perioada de sarcină, venirea copilului pe lume şi îngrijirea lui acasă. Proiectul se desfășoară de câțiva ani la nivleul maternității din Oradea, însă până acum a avut doar carecter local, adresându-se doar femeilor din județul Bihor.

În județul Buzău, un astfel de curs, la care au participat atât femei gravide cât și viitori tătici, s-a desfășurat, începând din 2016, prin intermediul Centrului Medical Medinvest, cu sprijinul umor medici ginecologi și al câtorva moașe și asustente medicale de la Maternityatea Buzău.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*