Primul laborator Cardio-RMN din România acreditat Societatea Europeană de Cardiologie

2 septembrie 2021 | 0 comentarii |

La nivel european, doar 13 centre din 8 țări mai dețin o astfel de acreditare, iar centrul din România este singurul din zona de Sud-Est a continentului.

 

România se numără de puțin timp printre puținele state europene care dețin un laborator de rezonanță magnetică cardiovasculară (Cardio-RMN) acreditat de Societatea Europeană de Cardiologie, prin Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară, fiind totodată singura țară din sud-estul Europei cu un astfel de laborator.

Laboratorul funcționează în cadrul Centrului Medical Emerald, care se alătură astfel altor centre de excelență în cardiologie și imagistică cardiovasculară precum Manchester University NHS Foundation Trust, University Hospital Zürich, Barts Heart Centre – CMR Unit sau Cardiovascular Institute Paris Sud Massy, transmite operatorul medical privat, printr-un comunicat.

Odată cu primirea acestei acreditări, centrul medical are posibilitatea de a desfășura proiecte de cercetare și studii clinice, precum și de a organiza stagii de pregătire în colaborare cu Societatea Europeană de Cardiologie. Astfel, tinerii cardiologi din România sau din străinătate vor putea beneficia de pregătire la noi în țară alături de echipa medicală a centrului Emerald.

 

De la momentul lansării și până la primirea acreditării europene, echipa de specialiști a centrului a efectuat peste 1.500 de investigații Cardio-RM pentru pacienți din 30 de centre medicale din 14 orașe din țară, colaborând în rezolvarea acestor cazuri cu  peste 100 de medici cardiologi. Aproximativ 200 de investigații au fost realizate gratuit, beneficiarii fiind cazuri sociale în care investigația prin rezonanță magnetică a avut un rol crucial în stabilirea diagnosticului, modularea tratamentului și a prognosticului pacientului, transmit reprezentanții centrului.

Procesul de acreditare europeană s-a derulat pe durata a peste 8 luni, existând „o listă foarte strictă de criterii, de la echipamentele tehnice și software folosite, la acreditările echipei medicale, numărul de investigații realizate și chiar tipurile de secvențe utilizate, fiind obligatorii o înaltă calitate a examinărilor și acoperirea unei arii mari de patologii, incluzând patologii congenitale, cardiomiopatii, miocardită sau boală cardiacă ischemică”, se arată în comunicatul companiei medicale.

 

Razvan Capsa si Sebastian Onciul

Investigația Cardio-RMN este cea mai avansată metodă imagistică de evaluare a funcției inimii, iar la Emerald este realizată de o echipă formată din dr. Răzvan Capșa – medic primar radiologie și imagistică medicală, cu experiență de peste 15 ani în imagistică cardiovasculară, Radu Nicolaescu – radiolog specializat în RM și dr. Sebastian Onciul, cardiolog imagist pregătit în Marea Britanie în domeniul Cardio-RM, co-editor al Ghidului de Rezonanță Magnetică Cardiovasculară al Societății Europene de Cardiologie și al  Societății Europene de Imagistică Cardiovasculară (ESC/EACVI).

În timpul intervenției sunt preluate peste 1.500 de imagini de pe inimă, cu ajutorul unui aparat de ultimă generație, mai rapid, mai precis și mai silențios decât cele clasice. „Rezonanţa magnetică este o scanare nedureroasă și inofensivă, ce permite să privim în interiorul corpului fără utilizarea razelor X. Cu ajutorul unui magnet şi a undelor radio obţinem imagini detaliate, de foarte bună calitate cu privire la structura şi funcţia inimii” a explicat medicul primar Răzvan Capșa, specialist în radiologie și imagistică medicală în cadrul centrului.

Pentru luna octombrie, centrul anunță lansarea unei noi investigații – Angio-CT coronarian, prin instalarea unui CT de ultimă generație, alături de o echipă de specialiști radiologi și cardiologi, completând astfel paleta de investigații de diagnostic pentru afecțiunile cardiovasculare.

 


Adaugati un comentariu


 

*