Peste 8.000 de porci dintr-una din cele mai mari ferme din județul Buzău, sacrificați din cauza PPA

2 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Autoritățile sanitar-veterinare au declarat focar de PPA la una dintre cele mai mari ferme de creştere a porcilor din judeţ, din comuna Florica, şi au dispus sacrificarea celor peste 8.000 de animale.

 

Virusul Pestei Porcine Africane (PPA) continuă să facă ravagii în județul Buzău. Autorităţile sanitar-veterinare spun că nu e zi în care să nu fie declarat un nou focar de boală. Pesta porcină nu se transmite la om, însă produce un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate. Atât costurile suportate de fermieri și de gospodarii care rămân fără anumale, cât și cele suportate de stat, pentru eradicare, dar şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci sunt imense. Eradicarea şi recăpătarea stării de indemnitate la boală durează lungi perioade de timp.

Potrivit unei informări transmise de Instituţia Prefectului Buzău, ca urmare a confirmării unui nou focar de pestă porcină africană „în exploataţia comercială industrială de suine deținută de SC Agronicolescu SRL-Florica, situată în extravilanul comunei Florica, în cadrul ședinței de joi, 02.09.2021, a Centrului Local de Combatere a Bolilor, a fost aprobat planul de intervenție pentru prevenirea răspândirii PPA”. Ferma este una dintre cele mai mari din judeţ, iar după confirmarea virusului pestei porcine, toate cele 8.220 de animale vor fi sacrificate şi incinerate, pentru a se încerca evitarea transmiterii virusului şi mai departe de perimetrul fermei, potrivit deciziei CLCB.

 

Nu se cunoaște sursa transmiterii virusului în fermă, care este una dintre cele mai moderne din județ, dar a fost identificat și în mai multe gospodării ale localnicilor din Florica și s-au aplicat aceleași măsuri drastice pentru prevenirea și limitarea virusului pestei porcine. Oamenii sunt disperați, au rămas fără porcii care le asigurau hrana familiei, peste iarnă și nu-și explică de unde și cum a ajuns virusul la ei în sat.

Pe raza comunei Florica s-a instituit „zonă de protecție”, în jurul fermei unde a fost instituit focarul, pe o distanță de 3 kilometri. Pe o distanță de 10 kilometri, care include și zona de protecție, pe raza localităților Brădeanu, Smârdan, Limpeziș, Mitropolia, Casota, Văcăreasca, Căldărușanca, Cârligu Mic, Cârligu Mare, Glodeanu Siliștea, Cotorca, Satu Nou, Mihăilești și alte 5 exploatații comerciale industriale de suine, autoritățile sanitar-veterinare au instituit „zonă de supraveghere”. Pe drumurile de acces catre focar / zona de protectie / zona de supraveghere, la dispozitia DSVSA a fost interzise, temporar, circulația și transportul porcilor

În judeţul Buzău sunt aproape 40 de focare de pestă porcină, dintre care 4 în ferme din Glodeanu Siliştea, Cilibia, Stâlpu şi Florica. În plus, virusul pestei porcine se extinde şi în gospodării, inclusiv în localităţi care până acum nu s-au mai confruntat cu astfel de cazuri. În ultima perioadă se constată o creștere a incidenței în localitățile din zona Râmnicu Sărat aflate la limita cu județul Vrancea.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*