Românii vor mai putea crește porci în gospodării doar pentru consum propriu și în condiții drastice de biosecuritate

Deocamdată, ANSVSA desfășoară controale masive în ferme și sancționează medicii veterinari care „nu respectă legislația pentru prevenirea și combaterea PPA”.

 

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a lansat în dezbatere publică proiectul Programului pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România, care urmează a fi adoptat printr-o ordonanță de urgență. Elaborarea unui astfel de program a devenit necesară ținând cont de evoluția rapidă și agresivă a pestei porcine africane (PPA) în țara noastră, boală care, deși nu se transmite la oameni, reprezintă un important factor de risc din cauza pierderilor cauzate crescătorilor de porcine și a cheltuielilor necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor sale. Programul conține o serie de norme de prevenire şi control al PPA la porcinele domestice şi sălbatice din România, cu scopul reducerii efectelor negative asupra sănătății animalelor și a consecințelor economice, sociale, culturale și de mediu,  prin  aplicarea  măsurilor de control al acestei boli.

Un capitol aparte este alocat responsabilităților care le revin crescătorilor de porcine, indiferent că este vorba de exploatații comerciale sau de persoane care cresc unul sau mai mulți porci pentru consum propriu. În proiectul de ordonanță, aceștia sunt numiți generic „operatori”, revenindu-le obligația respectării mai multor măsuri de biosecuritate pentru a preveni apariția și răspândirea PPA.

 

Astfel în cazul exploatațiilor non-comerciale sunt prevăzute 11 cerințe minime pe care orice operator va avea obligația să le respecte. Prima dintre ele se referă la interdicția hrănirii animalelor cu resturi alimentare, însoțită de obligația de a elimina din alimentația acestora subprodusele de origine animală. De asemenea, adăposturile porcinelor trebuie să fie astfel construite încât să nu permită venirea în contact cu alți porci domestici sau sălbatici și nici cu celelalte animale deținute în gospodărie.

Totodată, operatorii vor fi obligați să evite contactul porcinelor din exploatație cu carcasele sau părțile din carcasă provenite de la porcii sălbatici.

Proprietarii exploatațiilor sau persoanele desemnate să aibă grijă de animale trebuie să își schimbe întotdeauna îmbrăcămintea și încălțămintea la intrarea și ieșirea din adăpost. O altă obligație constă în amenajarea de dezinfectoare pentru încălțăminte la intrarea/ieșirea din adăpostul animalelor și din exploatație.

 

În cazul crescătorilor pasionați de vânătoare va fi interzis accesul în adăpostul porcinelor timp de 48 de ore după participarea la o astfel de activitate. În cazul în care se constată modificări ale stării de sănătate a animalelor sau decese, operatorii au obligația anunțării medicului veterinar. La fel se va întâmpla și în cazul sacrificării porcilor pentru consum propriu, precum și când se constată modificări la nivelul carcaselor sau al organelor animalelor sacrificate.

Odată cu intrarea în vigoare a setului de măsuri din program, crescătorii din exploatațiile non-comerciale vor putea deține doar porci pentru consum, fiind interzisă creșterea scroafelor sau vierilor pentru reproducere.

Furajele vegetale vor fi introduse în alimentația porcinelor la cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora, iar paiele folosite pentru așternuturi vor fi utilizate în acest scop doar la cel puțin 90 de zile de la recoltare. Nu în ultimul rând, operatorii vor avea obligația să interzică accesul oricăror persoane străine în adăpostul animalelor.

 

Deocamdată, ANSVSA a intensificat controalele în exploatațiile comerciale și sancțiunile aplicate medicilor veterinari care nu respectă legislația de prevenire și control a răspândirii PPA. „Riscul de creştere a numărului de focare este unul foarte ridicat în această perioadă, atât din cauza temperaturilor ridicate, cât şi a circulaţiei porcilor şi a circulaţiei animalelor dintr-o zonă în alta, circulaţie necontrolată”, a declarat Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, într-o conferință de presă, săptămâna trecută, menționând că pentru pentru a ține sub control evoluția pestei porcine africane autoritățile au dispus măsuri ferme, iar în în primele şase luni ale anului au fost aplicate 503 amenzi, în cuantum de 858.420 de lei și 1.603 avertismente și au fost dispuse 20 de ordonanțe de închidere a activității și confiscarea a 263 de suine, în urma verificărilor efectuate pe subiectul pestei porcine africane, în exploatații. Totodată, 22 de medici veterinari de liberă practică au fost sancţionaţi pentru nerespectarea legislaţiei în legătură cu combaterea pestei porcine africane și „au fost sesizate instituţiile abilitate în judeţe precum Vrancea, Arad, Maramureş, Iaşi, pentru operatorii economici care nu respectau regulile de biosecuritate”, a menționat șeful ANSVSA.

La acest moment, în România sunt active 101 focare de PPA, din care 3 în județul Buzău, ultimul focar de aici fiind înregistrat în perioada 1-7 iulie. De asemenea, de la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România (31 iulie 2017) și până în prezent au fost diagnosticate 5.787 de cazuri la mistreți, în 41 de județe. Conform raportărilor ANSVSA, în județul Buzău au fost depistați 28 de mistreți cu PPA, găsiți morți, și 81 de mistreți vânați.

 


Adaugati un comentariu


 

*