O nouă premieră națională în domeniul Neurochirurgiei

12 iulie 2021 | 0 comentarii |

Medicii ieșeni de la Spitalul Nicolae Oblu au folosit pentru prima dată un robot de chirurgie craniană, recent intrat în dotarea unității medicale.

 

Un robot chirurgical cranian Medtronic Stealth Autoguide, unic în România, achiziționat recent de autoritățile locale din județul Iași în beneficiul Spitalului Clinic de Urgență Nicolae Oblu, care a costat 1,25 de milioane de lei, a fost tilizat la finalul săptămânii trecute. Cu ajutorul acestui dispozitiv, medicii neurochirurgi ieșeni au reușit, printr-o intervenție în premieră națională, să salveze viața unei paciente cu o tumoră cerebrală profundă, pe care nu ar fi putut-o opera fără robotul de mare precizie.

În vârstă de 68 de ani, pacienta s-a prezentat la secția de Urgențe a spitalului ieșean cu dureri de cap severe și în stare de confuzie. A fost supusă imediat investigațiilor necesare, ocazie cu care a fost depistată tumora care, din cauza profunzimii la care se dezvoltase, ar fi fost inoperabilă. Medicii au decis totuși să intervină chirurgical, punându-și toată speranța în robotul recent achiziționat, proiectat pentru intervenții de mare precizie, în profunzime. Echipa chirurgicală a fost coordonată de medicul primar neurochirurg Lucian Eva, iar alături de acesta au intrat în sală dr. Raul Sandu, bioinginerii  Vlad Dafinescu, George Ciobanu și Materi Morz, medicul anestezist Anca Rotariu, asistentul anestezist Tania Crețu și asistentele Margareta Lungu și Gianina Ursache. La intervenție au participat și doi reprezentanți ai companiei producătoare a robotului chirurgical.

 

Coordonatorul echipei chirurgicale a explicat că, datorită tehnologiei moderne folosite, aparatul le-a indicat chirurgilor cu exactitate punctul prin care se putea pătrunde în cutia craniană, mergând în linie dreaptă, direct spre zona afectată de tumoră, fără a afecta alte structuri vitale din creier. Astfel, o operație care părea imposibilă cu mijloacele convenționale a fost finalizată cu succes în decurs de aproximativ o oră.

Robotul de chirurgie craniană este un sistem care oferă poziționare stereotactică, ghidare a traiectoriei și un burghiu, care utilizează mișcări precise, aproape imperceptibile, pentru a atinge ținta chirurgicală. Neurochirurgii pot utiliza, de asemenea, navigarea în timp real și feedback-ul vizual printr-o interfață de computer. În cazul unei biopsii cerebrale, când se plasează un electrod sau un cateter în creier, neurochirurgul trebuie să găsească nu numai ținta chirurgicală potrivită, ci și cel mai sigur mod de a o atinge, navigând printr-o rețea complexă de celule, vase și rețele neuronale pentru a ajunge la un punct precis”, a explicat la finalul intervenției neurochirurgul Lucian Eva.

 

Dr. Eva a adăugat că particularitățile creierului diferă de la pacient la pacient, iar atunci când se intervine chirurgical, cea mai bună traiectorie nu este întotdeauna cea dreaptă, la unghi perpendicular. Atunci când se intervine la o tangentă de 10, 15 sau 30 de grade, operația devine mai complexă, iar în astfel de situații, robotul de chirurgie craniană folosit în premieră națională este de mare ajutor.

Robotul de chirurgie craniană Stealth Autoguide crește siguranța, scurtează durata de spitalizare și reduce complicațiile paciențților noștri. O altă caracteristică este că robotul permite forarea precisă a unei traiectorii chirurgicale chiar și într-un plan oblic, ceea ce este deosebit de important în neurochirurgie”, a mai declarat dr. Lucian Eva. În această calitate de manager al spitalului „Nicolae Oblu”, neurochirurgul ieșean spune totodată că spitalul pe care îl conduce este singurul din România care deține și utilizează în practica medicală cei mai performanți roboți existenți la acest moment în lume.

 

(Sursă foto: dr. Lucian Eva)


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*