România nu ia în calcul administrarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid

Președintele Campaniei Naționale e Vaccinare spune că prioritatea momentului este creșterea numărului de persoane vaccinate cu schema completă.

 

Compania Pfizer a anunțat recent că va solicita, luna viitoare, autorizarea Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite pentru administrarea unei a treia doze din vaccinul anti-Covid pe care-l produce, dar un prim răspuns venit din partea autorităților vizate arată că, la acest moment,  persoanele care sunt complet imunizate prin vaccinare împotriva Covid-19 nu au nevoie de o a treia doză de vaccin.

Între timp, Israelul a decis să treacă la administrarea unei a treia doze, însă doar adulților cu un sistem imunitar scăzut, iar în funcție de evoluția răspândirii noii tulpini Delta, urmează să se decidă dacă această măsură va fi luată și în cazul populației generale.

Bineînțeles, cei care contestă vaccinarea nu au întârziat să speculeze aceste informații, inundând din nou spațiul public cu mesaje conform cărora vaccinul nu este eficient mai mult de șase luni și că, de fapt, se urmărește creșterea profiturilor companiilor farmaceutice prin administrarea unui număr nelimitat de doze de vaccin. Subiectul a fost întors pe toate părțile în postările „specialiștilor de tastatură” și chiar la câteva televiziuni unde astfel de pseudo-specialiști își găsesc frecvent loc în platou, astfel că autoritățile din România au fost nevoite să facă noi precizări referitoare la acest subiect.

 

Astfel, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a declarat aseară că, la acest moment, în România nu se pune problema administrării unei a treia doze persoanelor vaccinate cu schema completă, strategia urmărită fiind creșterea numărului de persoane vaccinate.

Faptul că se depun datele științifice care atestă siguranța și eficacitatea unei a treia doze administrate de Pfizer la șase luni este un aspect. Dar asta nu înseamnă că această măsură trebuie să fie adoptată ca politică de vaccinare. O astfel de măsură se adoptă atunci când datele de zi cu zi îți arată o scădere importantă a eficienței vaccinărilor, dar nu este cazul acum pentru niciuna din variantele virale. Chiar dacă numărul de cazuri este în creștere, afectează persoanele nevaccinate. Această a treia doză este în perspectiva variantelor virale în care se observă o scădere a activității neutralizante a anticorpilor. Dacă ne e teamă de variante virale, trebuie să creștem numărul de persoane vaccinate, nu să administrăm o a treia doză celor deja vaccinați cu schemă completă. Este important să accelerăm în mod echitabil campaniile la nivelul tuturor țărilor, așa reducem selectarea noilor variante”, a declarat acesta.

 

Dr. Gheorghiță a mai precizat că are convingerea că, deși la acest moment ritmul campaniei de vaccinare s-a redus considerabil, va începe să crească din nou în perioada următoare, pe măsură ce perspectivele unui al patrulea val de îmbolnăviri devin tot mai certe. El a subliniat că la acest moment nu se mai pune problema dacă vom avea un al patrulea va, ci când va veni acesta.

Strategia până în momentul de față s-a bazat, pe de o parte, pe creșterea conștientizării și a importanței vaccinării și, pe de altă parte, prin luarea unor măsuri restrictive, nefarmaceutice, neavând la îndemână suficiente doze de vaccin care să fie accesibile în mod egal pentru toată lumea. În momentul acesta, cred că doar cine nu vrea nu se vaccinează. Numărul de apeluri telefonice este în creștere, oamenii solicitând informații despre vaccin, despre vaccinare și cum pot să facă să se vaccineze. Cred că discuțiile care sunt în acest moment legate de perspectiva valului patru și legate de creșterea numărului de cazuri cauzate de infecția cu varianta virală Delta trezesc interesul oamenilor pentru vaccinare Mai trebuie menționat faptul că  trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă. ținând cont de faptul că 20-30% din persoanele care au trecut prin boala naturală pot să se reinfecteze cu această variantă Delta”, a mai declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*