Din toamnă, vaccinarea anti-Covid ar putea fi extinsă și la categoria de vârstă 5-12 ani

23 iunie 2021 | 0 comentarii |

Anunțul a fost făcut de un specialist în programe UNICEF, care a estimat că acest lucru se va întâmpla cel mai târziu în octombrie. Elevii cer oficialităților să facă o informare corectă și completă, pe înțelesul lor și al părinților. 

 

În condițiile în care un nou val de îmbolnăviri se prefigurează în această toamnă, iar cei mai expuși riscului vor fi cei nevaccinați și cei care nu au schema completă de vaccinare, una dintre soluțiile avute în vedere pentru a limita cât mai mult efectele celui de-al patrulea val al pandemiei este extinderea vaccinării și în rândul copiilor între 5 și 12 ani. Serul produs de Pfizer/BioNTech s-a dovedit eficient în cazul copiilor și adolescenților între 12 și 16 ani. Până la acest moment, aproximativ 10% dintre tinerii cu vârsta până în 19 ani din România s-au vaccinat cu cel puțin o doză, ceea ce în cifre, înseamnă aproximativ 140.000 de tineri.

Din toamnă sunt toate șansele ca acest ser să poată fi administrat și copiilor din grupa de vârstă 5-12 ani, după cum a anunțat Eduard Petrescu, specialist în programe UNICEF, în timpul unei dezbateri organizată la Guvern pe tema vaccinării elevilor. Acesta spune că, până atunci, urmează să fie autorizat vaccinul și pentru această categorie de vârstă, producătorul făcând deja demersuri în acest sens. Mai întâi, vaccinul ar urma să fie aprobat în Statele Unite, după care va fi depusă documentația și pentru autorizarea în Uniunea Europeană. „Probabil în septembrie vom avea vaccin și  pentru categoria 5-12 ani. Septembrie, octombrie, cam asta e previziunea. Pfizer autorizează și probabil va fi gata cu hârtiile undeva în septembrie. În septembrie autorizează în SUA și imediat și în Europa”, a precizat expertul UNICEF.

 

În cadrul dezbaterii la care au participat și reprezentanți ai elevilor și părinților, alături de premierul Florin Cîțu, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și secretarul de stat în MS Andrei Baciu, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță a pledat pentru oportunitatea vaccinării copiilor, chiar dacă aceștia sunt mai puțin predispuși la a face forme greve de Covid-19.

Se discută foarte mult despre oportunitatea vaccinării minorilor, grupa de vârstă 12-15 ani, în actuala campanie de vaccinare, nu doar în România, ci la nivel global. Prima întrebare este dacă vaccinarea minorilor salvează sau nu vieţi şi răspunsul este cât se poate de clar: da, salvează vieţi. Chiar dacă riscul minorilor de a face o formă gravă de boală este semnificativ mai mic decât la adult, totuşi avem o rată de deces înregistrată la nivel global de circa două pierderi de vieţi omeneşti la un milion de copii, ceea ce nu ştiu dacă înseamnă mult sau puţin, dar pentru persoana respectivă a fost o mortalitate de 100%. Imunizarea cu cel puţin o doză de vaccin reduce riscul de a contracta infecţia cu cel puţin 50%. De asemenea, vaccinarea duce la diminuarea încărcăturii virale cu cel puţin 50%, ceea ce determină o scădere a riscului de transmitere”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

 

Coordonatorul CNCAV mai spune că evoluția epidemiologică la acest moment în România este foarte bună, iar transmisibilitatea virusului a scăzut foarte mult, în mare parte datorită vaccinării. „Pe de o parte, trebuie să recunoaştem, este evoluţia naturală, firească a pandemiei de a reduce nivelul circulaţiei virusului în această perioadă. Este perioadă de acalmie dintre valuri. Pe de altă parte, avem un număr important, de 4.650.000 de persoane care au primit cel puţin o doză de vaccin, aproape 4,4 milioane de persoane sunt complet imunizate în acest moment şi, sigur, avem cu precădere persoane imunizate în mediul urban, acolo unde interacţiunea fizică dintre oameni este mult mai mare comparativ cu ce se întâmplă în rural. Caracteristicile demografice ale populaţiei noastre, peste 50% populaţie, în mediul rural, care este răspândită pe o arie geografică mare, care nu interacţionează foarte mult, are o mobilitate redusă, toate aceste lucruri fac şi au făcut posibil ca, asigurând un procent de vaccinare de 30%, 35%, chiar 40% şi peste, cum e în municipiul Bucureşti, să avem un control bun din punct de vedere epidemiologic acolo unde se generau marea majoritate a cazurilor. Eu cred că atunci când vorbim de măsuri de relaxare, trebuie să ne uităm la mai multe criterii, nu doar la procentul de persoane vaccinate, şi cel mai important lucru este legat de evoluţia epidemiologică”, a adăugat dr. Valeriu Gheorghiță.

 

Florin Citu, Valeriu Gheorghita

Premierul Florin Cîțu a subliniat că el este un susținător al vaccinării, dar când vine vorba despre copii și tineri sub 18 ani, atunci „părinţii şi tutorii sunt cei care iau deciziile şi trebuie să ia cele mai bune decizii. Din datele pe care le avem până acum, sunt 98.134 de minori cu vârste între 12 şi 17 ani care s-au vaccinat, iar dintr-un raport privind dorinţa de vaccinare a elevilor, 45,5% dintre elevi consideră că este foarte important şi important să se vaccineze. Eu zic că avem un start bun în ceea ce privește tinerii. Acum aş fi dorit să zic mai bun decât la adulți în foarte multe aspecte în ceea ce priveşte dorința de vaccinare, ceea ce ne bucură că informația a ajuns până la tineri. (…) eu cred, și spun şi specialiștii același lucru, și domnul Gheorghiţă ne va confirma, cred, în intervenția domniei sale. Dacă alegeţi să vă vaccinaţi acum, așa cum spune și campania guvernului, în colaborare cu UNICEF, ne vor sprijini şi în vaccinarea copiilor. (…) Această campanie de vaccinare nu este nici despre mine, nici despre domnul Gheorghiţă, nici despre domnul ministru Cîmpeanu sau alţi membrii ai guvernului, nici despre domnul secretar de stat Baciu, este vorba despre noi toţi, despre siguranţa familiei, despre o societate sănătoasă. Deci, facem acest lucru pentru noi toți, pentru a reveni la normalitate. Ne vaccinăm pentru a proteja și părinții și copiii, pe cei vulnerabili din familie”, a punctat premierul Cîțu.

 

Reprezentantul elevilor a confirmat că interesul pentru vaccinare în rândul elevilor și al tinerilor este în creștere, explicând asta prin faptul că ei fac parte „dintr-o generație interconectată, în permanență racordată la informații. Din păcate, însă, datele pe care noi le-am colectat prin intermediul consultării elevilor ne arată că informațiile venite din surse oficiale sunt foarte rar accesibile elevilor. Raportul citat de domnul prim-ministru ne arată că într-adevăr, 40% dintre elevi vor să se vaccineze, însă pe de altă parte, avem 61% dintre elevi care nu sunt siguri dacă vor să se vaccineze. Din punctul nostru de vedere, informarea trebuie focusată pe segmentul de tineri care nu s-au hotărât încă dacă vor sau nu să se vaccineze și au reticente tocmai din cauză că nu au avut ână acum acces la informații corecte din punct de vedere științific. În același timp trebuie să adresăm și îngrijorările pe care elevii le au cu privire la vaccin, aproape 70% dintre elevi sunt îngrijorați de efectele adverse, de eficacitatea pe termen lung, de posibilul risc al infertilității. Sunt temeri care au un fundament științific mai  mult sau mai puțin adevărat, dar este important ca ele să fie lămurite de către autorități și, foarte important, într-un mod care să fie accesibile în mod real, fiecărui elev în parte, pentru că am observat că de multe ori, comunicarea oficială nu ajunge la elevi, fie pentru că nu se transmit pe canalele de informații pe care elevii le accesează, fie pentru că nu sunt adaptate nivelului lor de înțelegere”.

 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a subliniat importanța vaccinării pentru reluarea activității normale în școli și și-a exprimat convingerea că niciun părinte „nu-și dorește ca al lui copil să fie supus riscului de abandon școlar sau să obțină rezultate nesatisfăcătoare”. Lăudând elevii pentru implicarea în campania de vaccinare, ministrul a promis că se vor face eforti pentru ca aceștia și părinții lor să înțeleagă importanța vaccinării, care este în interesul tuturor. „Avem aproape 100.000 de elevi cu vârsta între 12 și 17 ani. Avem aproape același număr de tineri cu vârsta de 18-19 ani care sunt cea mai mare parte elevi. Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a, elevii care săptămâna viitoare, luni, vor începe examenul de Bacalaureat, au dat dovadă de responsabilitate din proprie inițiativă. Vreau să vă spun că nu a fost o inițiativă sistemică la nivelul Ministerului Educației, au fost inițiative locale cu sprijinul DSP-urilor, cu sprijinul școlilor, dar inițiativele au fost ale elevilor, preponderent elevii de clasa a XII-a, care sigur că da, peste vârsta de 18 ani, au putut să facă acest demers înainte de pregătirea examenului de Bacalaureat. Cu toții ne dorim ca, în data de 13 septembrie, școala să înceapă normal, să stopăm pierderile în educație, pierderi care sunt nu numai din perspectivă educațională, sunt și din perspectivă socială, comportamentală, emoțională. (…) Deci, apelez la înțelegerea părinților, la înțelegerea cadrelor didactice și a celorlalți angajați din învățământ, pentru a promova importanța vaccinării inclusiv în rândul elevilor cu vârsta între 12 și 17 ani. Toate aceste lucruri vor genera o stare de siguranță care ne va putea permite să reluăm procesul educațional în data de 13 septembrie, normal”, a concluzionat ministrul Cîmpeanu.

 


Adaugati un comentariu


 

*