Creștere cu 120% a cazurilor de Covid-19 în rândul populației sub 40 de ani

Deși numărul de îmbolnăviri zilnice este încă la un nivel scăzut, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare spune că va urma o creștere exponențială, iar în două luni se va ajunge la peste 1.500 de cazuri noi pe zi.

 

Numărul cazurilor de Covid-19, intrat pe un trend ascendent în ultimele două săptămâni, face victime preponderent în rândul persoanelor sub 40 de ani, categorie în rândul căreia s-a înregistrat o creștere cu 120% a îmbolnăvirilor în această perioadă. Ce-i drept, numărul infectărilor se menține la un nivel scăzut, iar formele de boală sunt ușoare, însă trendul ascendent înregistrat în ultimele două săptămâni le dă motive de îngrijorare specialiștilor, care spun că după creșterea progresivă va urma o creștere exponențială, iar atunci numărul de cazuri confirmate zilnic va ajunge la valori mult mai mari decât în prezent.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare explică această creștere a numărului de îmbolnăviri în rândul persoanelor tinere, prin faptul că acest segment reprezintă o parte importantă din populația nevaccinată. Marea majoritate nu doresc să se vaccineze pentru că sunt convinși că o eventuală infectare nu le va pune cu nimic viața în pericol, întrucât nu se află în categoriile de risc, datorită vârstei. „În ultimele două săptămâni se constată o ușoară creștere a mediei cazurilor pe fiecare săptămână. Practic, dacă ne uităm în ultimele două săptămâni pe grupe de vârstă, constatăm că sub 40 de ani există o creștere importantă, chiar de circa 120%, a numărului de cazuri. Există categoric un trend ascendent la nivel național, chiar dacă în valoare absolută e vorba de un număr mic de cazuri. Pe lângă această creștere lentă pe care am observat-o și la celelalte valuri, la un moment dat urmează o creștere exponențială”, a precizat medicul.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Ținând cont de această evoluție, dr. Valeriu Gheorghiță estimează că la jumătatea lunii septembrie se va ajunge la peste 1.500 de cazuri noi pe zi, însă această cifră depinde foarte mult de felul în care va decurge campania de vaccinare de acum încolo. La acest moment, lucrurile se mișcă foarte greu, interesul populației pentru vaccinare fiind foarte scăzut, iar eforturile autorităților pentru a schimba această situație fiind inexistente.

Coordonatorul campaniei spune că mulți dintre cei nevaccinați fac parte din categoriile vulnerabile, iar aceștia vor fi expuși celui mai mare risc în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei. „Avem în continuare populație vulnerabilă nevaccinată, ceea ce ne expune unui risc crescut de îmbolnăviri și de a dezvolta forme severe și de decese. Avem încă suficient timp ca până la acel moment să creștem numărul de persoane vaccinate, să recuperăm din acest deficit, însă toate aceste lucruri țin de noi. Ține de fiecare, așa cum își estimează riscul de îmbolnăvire, însă în ceea ce privește vaccinarea Covid-19, trebuie să luăm în calcul nu doar protejarea sănătății noastre, ci și a celor din jurul nostru”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

 

Acesta a readus în discuție și subiectul legat de cea de-a treia doză de vaccin administrată celor deja vaccinați cu doza completă, după ce premierul anunța zilele trecute că „România se îndreaptă în această direcție”. Dr. Valeriu Gheorghiță și-a menținut opinia enunțată anterior acestei declarații a premierului, precizând că la acest moment nu există suficient date care să determine o astfel de decizie, și că se așteaptă recomandările forurilor internaționale cu referire la acest subiect.

În momentul de față nu avem suficiente date prin care să putem spune care va fi decizia. Sigur că este un aspect care trebuie luat în calcul și pe care îl analizăm, însă în perioada următoare așteptăm mai multe date științifice, așteptăm să vedem care vor fi recomandările atât ale Agenției Europene a Medicamentului, cât și ale autorității similare din Statele Unite. Pe scurt, ne interesează și ce se întâmplă la nivel european, însă, până la urmă, această decizie trebuie fundamentată științific și pe datele pe care le observăm în viața de zi cu zi. Atunci când vom avea semnale că eficiența vaccinărilor actuale începe să scadă, sigur că trebuie luată în calcul o doză trei, mai ales la categoriile vulnerabile, la vârstnici și la persoanele care sunt expuse unui risc mare de infecție, cum este personalul medical, dar mai întâi trebuie să avem o bună acoperire vaccinală și abia apoi să luăm în calcul o eventuală a treia doză”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*