Aproape 10% din dozele de vaccin anti-Covid sosite la Buzău, administrate în prima zi a campaniei de imunizare

Cele mai multe imunizări s-a realizat în cadrul centrului de vaccinare de la Spitalul Județean de Urgență, unde a fost depășită media estimată de 50 de persoane pe zi.

 

Campania de vaccinare împotriva Covid-19 a debutat cu dreptul în județul Buzău, la finalul primei zile fiind vaccinate 93 de cadre medicale. Cele mai multe imunizări s-au realizat la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Județean de Urgență unde erau înscrise pe listă în primă fază 341 de persoane.

Ieri dimineață, când s-a dat startul campaniei, managerul spitalului Claudiu Damian, preciza că se estimează că în cadrul centrului pot fi efectuate 50 de vaccinări pe zi, având în vedere că este necesară respectarea unor proceduri stricte, ce nu permit vaccinarea „pe bandă rulantă”. Totuși, la finalul zilei de ieri, aici s-au vaccinat 55 de cadre medicale, prezentându-se la centru și persoane care nu erau programate. În aceste condiții, dacă cererea va fi la fel de mare, Claudiu Damian crede că s-ar putea ajunge chiar și la 60 de imunizări pe zi. „Ştim cu toţii că vaccinul necesită condiţii speciale de păstrare, de aceea vom solicita doze strict cât avem nevoie, în funcţie de numărul persoanelor care se vor mai programa în perioada următoare”, a mai precizat acesta.

Imunizarea la nivelul SJU Buzău a început cu personalul de la secţia Boli Infecţioase şi va continua, zilele acestea, cu cei din secţia Pneumologie, ATI, UPU și Dializă, după care vor urma şi celelalte secţii.

 

Dr. Mirela Iorgu

Și la spitalul suport COVID Râmnicu Sărat, prima zi de imunizare a decurs bine, au fost vaccinate 15 persoane, iar primii care s-au vaccinat au fost cardiologul unității medicale care, deși pensionat, este încă în activitate și își ajută colegii, de zece luni, să trateze pacienții infectați cu noul coronavirus, și medicul infecționist, Mirela Iorgu. Au urmat alți medici din spital, medici de familie, asistenți medicali și personal TESA.

Chiar dacă aproximativ 50 de cadre medicale din acest spital au fost infectate cu noul coronavirus și majoritatea au format anticorpi, iar unii dintre ei nu sunt eligibili la vaccinare în această perioadă, fiind încă în izolare sau în concedii medicale, după ce au intrat în contact cu persoane infectate, și-au exprimat dorința de a se vaccina, imediat ce devin eligibili, conștienți că vaccinul este cea mai sigură metodă de prevenire a unor noi infecții.

 

Echipa de vaccinare de la Rm. Sărat

Spitalul Municipal Rm. Sărat a primit 100 de doze de vaccin anti-COVID. Pe lista de vaccinare s-au înscris deja 77 de persoane, dar conducerea unității medicale spune că numărul celor care doresc să se vaccineze ar putea crește.

Și la Spitalul Săpoca vaccinarea este în toi. După ce ieri s-au imunizat 10 angajați din rândul personalului medical și auxiliar, astăzi, cele două echipe de vacinare și-au intensificat ritmul, la 5 persoane pe oră, pentru ca în cel mai scurt timp să poată fi imunizate cele 175 de persoane înscrise deja pe listele de vaccinare, iar dacă vor mai apărea solicitări, să poată fi la rândul lor onorate.

Direcția de Sănătate Publică Buzău a primit o primă tranșă de 975 de doze de vaccin, iar cele 93 de vaccinuri administrate în prima zi reprezintă aproape 10% din totalul acestora. Nu au fost reclamate reacții adverse după vaccinare, astfel că prima zi a campaniei a decurs fără probleme, iar acțiunea continuă și în perioada următoare, în toate cele cinci centre din unitățile sanitare publice de pe raza județului.

 

Campania de vaccinare anti-Covid a demarat ieri în majoritatea centrelor din țară, estimându-se că astfel se va ajunge la o rată de imunizare de 20.000 de persoane zilnic. În prima zi de vaccinare la nivel național, au fost imunizate 11.912 persoane, doar în 10 cazuri fiind reclamate reacții adverse comune și minore care nu pun în nici un fel în pericol viața sau sănătatea celor vaccinați. S-a ajuns astfel la un total de 25.508 persoane vaccinate din data de 27 decembrie 2020, atunci când a fost administrată prima doză de vaccin anti-Covid în România.

Dintre persoanele vaccinate până acum, doar 47 au reclamat reacții adverse comune și minore,  8 fiind reacţii locale cu durere la locul injectării, iar 39 fiind reacţii generale precum febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Tot ieri s-a dat startul campaniei de vaccinare și la centrul din cadrul Spitalului Militar Central, unitate medicală în care este încadrat și actualul coordonator al campaniei, medicul militar Valeriu Gheorghiță. Acesta s-a vaccinat în cursul dimineții de astăzi, și nu a acuzat nici un fel de problemă după administrarea serului. Cu această ocazie, mediul militar a făcut un nou apel la colegii săi dar și la restul populației, îndemnând pe toată lumea să se vaccineze și dând asigurări că asta nu presupune nici un risc. „Este un moment pe care l-am aşteptat de atâtea luni alături de colegii noştri din sistemul medical, şi anume sosirea şi apariţia unui vaccin care să îndeplinească toate criteriile de siguranţă, de calitate şi de eficacitate. Iată, astăzi, ştiinţa a triumfat, ştiinţa este alături de noi, ştiinţa este alături de oameni şi ne-a oferit printr-un efort fără precedent al tuturor cercetărilor la cel mai înalt nivel, apariţia într-un timp cât se poate de scurt al unui vaccin care îndeplineşte toate standardele de siguranţă şi de eficacitate. În imediata perioadă ne dorim ca toate vaccinurile să fie distribuite celor care au cea mai mare nevoie de acest tip de vaccin pentru că vaccinarea împotriva Covid-19 reprezintă măsura corectă medicală, sigură şi eficientă şi rapidă prin care noi putem împreună şi doar împreună să revenim la normalitate”, a declarat acesta. Totodată coordonatorul campaniei de vaccinare a mai anunțat că, începând din această săptămână, centrele de vaccinare cor funcționa 7 zile din 7, iar programul va fi de la ora 8.00 la ora 20.00. Programul se poate prelungi și după această oră, pentru personalul  din unitatea respectivă care intră în servicii de gardă sau în turele de noapte.

 


Adaugati un comentariu


 

*