Campania de vaccinare anti-Covid „prinde viteză” la Buzău

În a doua zi, peste 200 de cadre medicale au fost imunizate, iar de la jumătatea lunii este posibil ca aria de adresabilitate a campaniei să se extindă.

 

În a doua zi a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, numărul cadrelor medicale imunizate în cele cinci centre de vaccinare din județul Buzău a crescut cu mai mult de 100% față de ziua precedentă, care a marcat debutul campaniei. Astfel, aseară fuseseră raportate 220 de vaccinări, față de 93, efectuate în cursul zilei de luni.

Și a doua zi a decurs fără evenimente nedorite, iar cele mai multe vaccinări s-au realizat la secția de la Ojasca a spitalului Săpoca. Aici au fost imunizate ieri 60 de cadre medicale, fiind depășit recordul de 55 de vaccinări înregistrat la centrul de la Spitalul Județean de Urgență în prima zi a campaniei.

Acest record a fost egalat ieri de centrul de la spitalul din Râmnicu Sărat, unde s-au vaccinat în a doua zi 55 de cadre medicale, în timp ce la Spitalul Județean de Urgență au fost efectuate 50 de imunizări.

Și la Nehoiu s-au vaccinat ieri 35 de cadre medicale și auxiliare, în timp ce la spitalul din Smeeni au fost efectuate 20 de imunizări cu prima doză a vaccinului anti-COVID.

Astfel, în primele doua zile au fost administrate 313 doze din cele 975 care au ajuns la Buzău în noaptea de duminică spre luni, ceea ce reprezintă aproape o treime din stocul aflat în custodia Direcției de Sănătate Publică.

La nivel național, aproape 59.000 de persoane s-au vaccinat cu serul Pfizer/BioNTech, iar 200 dintre acestea au prezentat reacții adverse minore, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).

 

În această dimineață a ajuns în România a treia tranșă de vaccin anti-COVID – prima din acest an – fiind vorba de 150.000 de doze, care vor fi distribuite către Centrul național de stocare de la Institutul Cantacuzino și celelalte centre de stocare din țară, urmând ca de aici să ajungă la centrele de vaccinare din unitățile sanitare, în funcție de solicitările venite din partea acestora, prin intermediul direcțiilor de sănătate publică.

Astfel de transporturi vor sosi în țară săptămânal, astfel că în luna ianuarie vor fi recepționate 600.000 de doze, care se vor adăuga celor 150.000 primite în ultimele zile ale anului trecut. Dacă se va continua în același ritm, este foarte posibil ca a doua etapă a campaniei de vaccinare să fie demarată imediat după 15 ianuarie, cu circa două săptămâni mai devreme decât se preconiza inițial.

Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță care a precizat că primii care vor fi vaccinați în etapa a doua vor fi cei internați în centrele medico-sociale. Este vorba de circa 40.000 de persoane internate în 1.884 de astfel de centre din țară, odată cu beneficiarii urmând să se realizeze și imunizarea personalului. În cazul centrelor medico-sociale vaccinarea se va efectua de către echipe mobile, iar la nivelul fiecărui județ s-au început deja procedurile de constituire a acestor echipe. Va urma apoi vaccinarea persoanelor aflate în categoriile de risc și a celor aproximativ 1,5 milioane de persoane care îndeplinesc activități esențiale.

 

Și autoritățile buzoiene se pregătesc de începerea celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare, în acest sens a fost organizată la Prefectură o întâlnire cu primarii comunelor în care se vor amenaja centre comunitare de vaccinare anti-Covid și conducerea Direcției de Sănătate Publică.

Discuția a avut ca temă principală stadiul de amenajare a spațiilor care vor fi folosite drept centre de vaccinare și problemele pe care le-au întâmpinat autoritățile administrațiilor locale în organizarea acestora.

S-a stabilit ca Direcția de Sănătate Publică să desemneze o echipă din cadrul instituției, care să meargă în cursul acestor zile în toate centrele comunitare de vaccinare, pentru a verifica stadiul de amenajare și condițiile igienico-sanitare, oferind indicații acolo unde este cazul. Concluziile verificărilor vor fi cuprinse într-un raport ce va fi înaintat și Instituției Prefectului.

În ședința de guvern programată pentru azi va fi adoptată o ordonanță de urgență privind alocarea de fonduri pentru amenajarea centrelor de vaccinare anti-Covid și se vor stabili remunerațiile pentru cadrele medicale implicate în activitatea de vaccinare.

 


Adaugati un comentariu


 

*