Centrele de vaccinare din Buzău revin la programul de 12 ore, odată cu începerea administrării celei de-a treia doze

28 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Au fost redeschise și centrele a căror activitate fusese suspendată temporar, după ce s-a constatat o ușoară creștere a interesului pentru vaccinare, în ultima perioadă.

 

Restricțiile impuse de autorități în cazul localităților cu o incidență ridicată a cazurilor de Covid-19, dar și creșterea numărului de cazuri confirmate zilnic se pare că a trezit din nou interesul buzoienilor pentru vaccinare.  Astfel, în ultimele zile s-a constatat o ușoară creștere a numărului celor care se prezintă la centrele de vaccinare, dorind să se imunizeze atât pentru a se proteja, dar și pentru a beneficia de mai multă libertate de mișcare în cazul în care situația epidemiologică se va înrăutăți și vor și impuse noi restricții.

Această creștere a interesului vine și pe fondul începerii administrării celei de-a treia doze, astfel că autoritățile de sănătate publică din județ se așteaptă la un aflux mai mare de buzoieni la centrele de vaccinare.

Din acest motiv, centrele de vaccinare a căror activitate fusese suspendată au fost redeschise și și-au reluat activitatea începând de azi, totodată revenindu-se la programul de funcționare de 12 ore.

Tot de astăzi, buzoienii care au cel puțin șase luni de când au primit schema completă de vaccinare, se pot vaccina cu a treia doză.

 

Dr Adrian Zoican

Dr. Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie al DSP Buzău spune că în continuare se organizează și echipe mobile pentru vaccinarea persoanelor din zonele mai izolate, a celor care nu se pot deplasa și a celor din centrele rezidențiale. Crește de la o zi la alta și numărul pacienților infectați. Astăzi, DSP Buzău a confirmat cel mai mare număr de persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la debutul valului 4 al pandemiei, respectiv 146 de infectări și o reinfectare, în urma efectuării a 748 de teste rapide și PCR.

Prima categorie eligibilă pentru a primi doza a treia o reprezintă cadrele medicale, fapt pentru care centrul de vaccinare care a funcționat în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău și-a reluat astăzi activitatea. La prima oră se vaccinaseră deja 12 cadre medicale care au primit a treia doză de Pfizer, iar reprezentanții unității medicale au anunțat că sunt așteptați și cei care nu și-au făcut până acum nicio doză de vaccin.

Între primii care s-au vaccinat cu a treia doză se numără și medicul Adrian Zoican, șeful UPU Buzău, care a declarat că s-a vaccinat pentru a se proteja și a transmis buzoienilor „să se vaccineze până nu va fi prea târziu”.

 

Printre primii români care au mers în această dimineață să își facă doza a treia de vaccin s-a numărat și ministrul interimar la sănătății, Cseke Attila, care a precizat că, la prima oră, în platforma online erau programate pentru a treia doză peste 12.000 de persoane și a îndemnat românii să meargă să se vaccineze, pentru a se proteja. Potrivit acestuia, peste 1,1 milioane de persoane sunt eligibile pentru vaccinarea anti-COVID cu a treia doză. Cseke Atilla, a anunţat totodată creşterea numărului de paturi de ATI şi de oxigen în spitale, precum și faptul că, în această săptămână, spitalele Malaxa şi Sfântul Ioan din Capitală vor deveni spitale în care vor fi tratați exclusiv pacienţi COVID, acestea având în total 300 de paturi, dintre care 24 de ATI.

Spre deosebire de perioada de debut a campaniei de vaccinare, accesul la centrele de imunizare este mult mai facil, întrucât sunt deschise mai multe astfel de centre și există suficiente doze de vaccin. Astfel, cei care doresc să primească a treia doză se pot program prin intermediul platformei on-line alegând centrul, data și ora la care doresc să se vaccineze, sau pot merge direct la oricare centru, unde se pot vaccina pe loc. Singura condiție este să aibă cel puțin șase luni de la efectuarea ultimei doze, iar medicii recomandă ca cei care au trecut prin boală în această perioadă, deși s-au vaccinat, să mai amâne câteva luni cea de-a treia doză, întrucât au imunitate naturală.

 

La momentul prezentării la centrul de vaccinare este necesară prezentarea documentului de identitate, nefiind neapărat nevoie și de adeverința de vaccinare sau certificatul digital, întrucât datele personale sunt deja în sistem, de la vaccinarea anterioară.

Pentru a treia doză se administrează doar ser pe bază de ARN mesager, adică cele produse de Pfizer și Moderna. Incluziv cei vaccinați cu serul de la AstraZeneca se pot vaccina cu a treia doză optând pentru unul din cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager, la fel cum și cei vaccinați inițiat cu Pfizer sau Moderna își pot alege acum ce ser doresc. Precizarea a fost făcută aseară de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, care a declarat că fiecare este liber să aleagă între cele două seruri, recomandând însă administrarea unui vaccin din schema inițială.

Dacă cineva s-a vaccinat cu Moderna în prima fază, este bine să facă a treia doză tot cu Moderna, iar cei vaccinați cu Pfizer, este recomandat să opteze tot pentru Pfizer. Cei vaccinați cu AstraZeneca pot opta pentru oricare dintre cele două variante, dar și ceilalți, dacă doresc să schimbe schema, nu e nicio problemă”, a precizat secretarul de stat. Acesta a adăugat că Se consideră vaccinate cu schema completă, atât pentru persoanele care au făcut prima doză și a doua cu unul dintre vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna sau Astra Zeneca cât și pentru persoanele care au făcut prima doză cu unul dintre cele trei vaccinuri, iar doza doua, în funcție de recomandările medicale, cu un alt tip de vaccin dintre cele menționate.

 


Adaugati un comentariu


 

*