Certificatul digital devine obligatoriu pentru personalul medical din spitale

28 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Cei care nu vor prezenta documentul la intrarea în tură riscă suspendarea pe 30 de zile, urmată de desfacerea contractului de muncă.

 

Ministerul Sănătății intenționează să promoveze în regim de urgență un act normativ care stabilește noi măsuri care trebuie respectate în domeniul sanitar, în perioada stării de alertă. Proiectul a fost deja lansat în dezbatere publică și se referă la obligativitatea prezentării certificatului digital de către personalul medical care lucrează în unitățile cu paturi, publice și private. Astfel, conform prevederilor din proiectul de act normativ, accesul în unitățile sanitare pentru personalul medical care intră în tură se va face doar pe baza acestui certificat, pe care angajații vor fi obligați să și-l obțină și să-l prezinte atunci când le este solicitat.

Această prevedere nu este sinonimă cu obligativitatea vaccinării, întrucât documentul poate fi obținut atât de personalul medical vaccinat cât și de cei care au trecut prin boală în ultimele șase luni precum și cei care au un rezultat negativ al unui test RT-PCR sau test antigen, confirmat în condițiile stabilite într-un ordin anterior.

Prezentarea certificatului va fi obligatorie pentru întreg personalul medical, atât din spitalele publice cât și cele private, iar refuzul atrage după sine o perioadă de suspendare din activitate de 30 de zile, care poate fi urmată de desfacerea contractului de muncă, dacă angajatul persistă în refuz.

 

Proiectul legislativ prevede că suspendarea se aplică atât în cazul personalului de la Stat cât și celui de la privat, iar la finalul acesteia, contractul încetează de drept, dacă angajatul continuă să refuze să prezinte un certificat digital care să ateste una din cele trei situații. La privat, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, însă personalul din spitalele de stat nu va avea această șansă a prelungirii suspendării. În ambele cazuri, perioada de suspendare încetează mai devreme e 30 de zile în cazul în care angajatul își obține și prezintă certificatul digital.

În unităţile publice măsura încetării contractului în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul este necesară pentru a crea posibilitatea încadrării pe acele posturi a altor persoane, în vederea asigurării continuităţii activităţii, ţinând cont de faptul că în unităţile respective numărul total al posturilor este limitat prin acte normative” se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Documentul conține și prevederi referitoare le efectuarea testelor în cazul personalului care refuză vaccinarea și nu are nici imunitate naturală ca urmare a trecerii prin boală. Astfel, în cazul personalului medical de la Stat, testările vor fi făcute pe cheltuială proprie, cu excepția celor care prezintă dovezi că suferă de o afecțiune care are contraindicație la vaccinare, caz în care costurile testării vor fi suportate de angajator. În cazul unităților medicale private rămâne la latitudinea angajatorilor dacă vor suporta costurile testării sau dacă vor lăsa asta în seama angajaților care nu vor să se vaccineze.

Responsabilitatea pentru aplicarea noilor măsuri va reveni conduceri spitalelor publice și private, iar nerespectarea acestor obligații va atrage amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei, aplicate managerului unității medicale, de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ.

Despre acest proiect ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila a declarat că „vrem să promovăm actul normativ în regim de urgenţă, pentru că aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creştere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranţa pacienţilor, dar şi a personalului medical. Sistemul medical, prin excelenţă, se bazează pe ştiinţă, inovaţie şi tehnologie, în care un loc important în deţin vaccinurile”.

 


Adaugati un comentariu


 

*