Libertare de mișcare pentru vaccinați și acces cu certificatul digital la fast food în mall-uri

23 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Guvernul are pe agenda ședinței de astăzi o hotărâre în care sunt prevăzute anumite modificări ale regulilor ce trebuie respectate în localitățile în care incidența cazurilor de covid-19 depășește anumite praguri.

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat astăzi un nou set de reguli care modifică unele reglementări privind măsurile restrictive care se aplică în cazul localităților în care incidența cazurilor noi de Covid-19 este mare. Deciziile au fost luate și pe baza recomandărilor făcute de premierul Florin Cîțu, iar pentru a intra în vigoare, Guvernul urmează să adopte, în orele următoare, o hotărâre în acest sens.

Astfel, măsura impunerii interdicției circulației pe timpul nopții, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică va urma să fie pusă în aplicare în cazul localităților în care incidența cumulată la 14 zile va fi de peste 6 la mie, și nu peste 4 la mie, cum era prevăzut până acum. O altă noutate constă în faptul că aceste interdicții nu se vor adresa persoanelor vaccinate, care vor avea libertatea să circule pe timpul nopții și oricând vor dori, fiind nevoie doar să aibă asupra lor certificatul digital cu care să poată dovedi că au primit vaccinul.

 

Prin urmare, persoanele vaccinate nu vor fi supuse restricțiilor de circulație în localitățile cu incidență ridicată, având libertatea să iasă din casă la orice oră și să meargă oriunde doresc.

De asemenea, după adoptarea hotărârii de guvern, accesul în zonele de food court din interiorul mall-urilor nu va mai fi permis decât pe baza certificatului digital. Noile reglementări prevăd ca spațiile respective să fie clar delimitate, astfel încât accesul în incintă să se poată face doar controlat, fiecare client urmând să prezinte certificatul din care să reiasă că și-a făcut vaccinul, că are un test negativ sau că a trecut recent prin boală.

 

Prin aceeași hotărâre se va stabili că se mărește și pragul de incidență de la care magazinele vor funcționa doar până la ora 18.00. Astfel, dacă prevederile aflate în vigoare până acum impuneau acest program în localitățile în care incidența trece de 4 la mie, după adoptarea noilor reglementări, pragul se modifică la 6 la mie. În acest caz, programul magazinelor și altor unități care lucrează cu publicul se va putea desfășura în intervalul orar 5.00 – 18.00.

Totodată, noile reglementări vor impune și creșterea limitei de vârstă de la care copiii au nevoie de certificat digital pentru a participa la anumite activități care impun prezentarea unui astfel de document. Până acum, această condiție era impusă copiilor de peste 6 ani, iar odată cu adoptarea noii hotărâri, prezentarea certificatului va fi necesară doar pentru copiii peste 12 ani.

 


Adaugati un comentariu


 

*