Certificatul digital european va fi disponibil de la 1 iulie

Documentul va facilita călătoria în spațiul UE pentru persoanele vaccinate împotriva Covid-19, cele care fac dovada unui test negativ și cele care au trecut prin boală.

 

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc azi, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat că România este în grafic cu pregătirile pentru implementarea certificatului digital european, iar românii vor putea utiliza acest instrument de la 1 iulie, când va fi lansat și la nivelul Uniunii Europene. Acest certificat digital este un document menit să faciliteze deplasarea în spațiul UE a persoanelor care s-au vaccinat împotriva Covid-19, a celor care au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore și a celor care mai au imunitate naturală după ce au trecut prin boală. Secretarul de stat a menționat, o dată în plus, că deplasarea nu va fi condiționată de existența unui astfel de document, însă persoanele care îl dețin vor fi scutite de unele proceduri și restricții impuse în statele europene în care vor călători. „Se lucrează la acest subiect de mai bine de două luni, împreună cu toate instituţiile implicate. Mai mult, colegii de la Serviciul de Telecomunicații Speciale au făcut un test cu gateway-ul european, iar lucrurile au mers foarte bine. Din punct de vedere tehnic, suntem în grafic cu tot ceea ce trebuia să facem până în acest moment”, a declarat secretarul de stat.

 

Andrei Baciu

Secretarul de stat explicat că elementul de bază de pe certificatul digital european va fi un cod QR unic pentru fiecare deținător al documentului, care va conține toate datele posesorului și va garanta veridicitatea certificatului. Printr-o simplă scanare a acestui cod, toate informațiile privind identitatea posesorului și statutul acestuia referitoare la noul coronavirus vor fi furnizate, respectiv de persoană vaccinată, testată negativ sau imunizată natural. Cetățenii din România vor utiliza modelul de certificat prezentat recent de Comisia Europeană, acesta garantând și protecția datelor cu caracter personal.

Referitor la modul în care românii vor putea obține acest certificat, Baciu a spus că va fi lansat „un website, unde ne vom crea un cont, ne autentificăm şi, pe baza contului creat, vom primi pe mail un link de unde vom putea descărca acest certificat, care se referă la trei situaţii: se referă fie la vaccinare, faptul că suntem vaccinaţi, se poate referi la recuperare, la faptul că am trecut prin boală şi acest lucru este certificat de prezenţa unui rezultat PCR pozitiv, în trecutul nu foarte îndepărtat, sau, a treia posibilitate, absenţa bolii în acest moment – un rezultat PCR negativ”.

 

Modelul de certificat pe care îl cor folosi cetatenii romani

Certificatul va putea fi folosit atât în format fizic, printând documentul din link-ul trimis prin e-mail, cât și în format digital, descărcându-l în telefon sau pe tabletă. Important este ca, la momentul la care va fi solicitat, deținătorul să poată prezenta acel cod QR în clar, pentru a putea fi scanat.

Acest certificat ne va ajuta, la nivel european, să avem o abordare uniformă. A venit sezonul estival, a venit vara, situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit graţie măsurilor adoptate de România şi de alte state membre, graţie vaccinării, astfel că s-au putut ridica diversele restricţii şi s-au intensificat activităţile de turism, care vor veni la pachet cu o creştere a mobilităţii. Cel mai important lucru pe care vreau să îl ştim cu toţii e că aceste date nu sunt transmise, ele rămân în sistem şi practic se foloseşte această cheie digitală care certifică faptul că documentul este valid şi va fi garantat prin scanarea codului QR”, a mai precizat Andrei Baciu, adăugând că certificatul digital se va prezenta doar la punctele vamale de trecere.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*