Cum își pot obține românii certificatul digital european

28 iunie 2021 | 0 comentarii |

Pregătirile au intrat în linie dreaptă, iar primele astfel de documente vor putea fi eliberate începând de joi, 1 iulie.

 

1 iulie este data de la care românii și ceilalți cetățeni ai statelor din Uniunea Europeană care nu au implementat încă acest instrument, își vor putea obține certificatul digital european, cu ajutorul căruia vor putea călători mai ușor în spațiul comunitar.  Este vorba de documentul care confirmă faptul că posesorul este vaccinat împotriva Covid-19, a fost testat negativ recent sau a trecut prin boală și are încă imunitate naturală. Certificatul va putea fi utilizat începând cu data de 1 iulie, iar deținerea acestuia nu este obligatorie, însă poate facilita deplasările în spațiul comunitar și îl poate scuti pe deținător de anumite restricții sau constrângeri impuse în contextul pandemiei.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a anunțat aseară că autoritățile din România au intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru eliberarea acestui certificat și că în zilele următoare va fi adoptată și legislația aferentă.

Cea mai simplă cale de a intra în posesia certificatului este varianta on-line, documentul putând fi apoi printat dar și păstrat în telefon sau tabletă, pentru a fi prezentat atunci când titularul călătorește în afara țării. Secretarul de stat a precizat însă că certificatul va putea fi obținut și de la direcțiile de sănătate publică sau apelând la medicul de familie.

 

Andrei Baciu

Totodată, un call center va fi înființat și se va organiza un grup de soluționare pentru probleme neprevăzute care ar putea apărea și pentru eventuale excepții. „Existența acestui certificat digital european facilitează, practic, transportul și călătoria în interiorul spațiului european. Certificatul digital european pentru Covid-19 va dovedi că o persoană a trecut prin boală, că are imunitate, că s-a vaccinat sau că are un test negativ la boală. Totul se rezumă la un cod QR, care va putea fi scanat și va facilita trecerea la frontieră”, a explicat Andrei Baciu.

Pentru eliberarea on-line a certificatului, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pus la dispoziție o platformă specială care poate fi accesată la adresa certificat-covid.gov.ro.  „Este necesară crearea unui cont pe această platformă cu o adresă de e-mail, după care persoana în cauză va primi un link pentru a verifica identitatea. Odată cu accesarea acelui link, persoana care solicită certificatul va fi direcționat către platforma respectivă, de unde va putea descărca certificatul care va fi valid pe una dintre situațiile mai sus enumerate”, a explicat secretarul de stat.

 

Timp de șase săptămâni, certificatul digital va putea fi folosit în paralel cu celelalte documente care atestă vaccinarea, testul negativ sau trecerea prin boală, fiind vorba de o perioadă de tranziție convenită de comun acord la nivel european. De la jumătatea lunii august se va folosi doar certificatul digital european. „La nivel european s-a convenit să existe o perioadă de tranziție de șase săptămâni, începând cu 1 iulie, în care să poată fi folosite ambele tipuri de documente: pentru vaccinare, de exemplu, va putea fi folosită și adeverința de vaccinare clasică, în paralel cu certificatul digital european. De la 15 august se va folosi doar certificatul digital european însă acesta nu va fi obligatoriu, ci doar un document care va ușura situația celor care călătoresc. De exemplu, persoanele care dețin un astfel de document ar putea scăpa de carantina ce ar putea fi impusă în anumite țări sau la revenirea din anumite țări. Este un lucru foarte simplu, cum facem și cu biletul de avion, mergem sau cu telefonul, sau cu hârtie unde este imprimat codul QR. Important este să existe codul QR, fie că este o poză pe telefon, pe WhatsApp sau pe hârtie. Platforma STS este în așa fel concepută, încât garantează că datele personale rămân în țară și nu sunt stocate nici măcar la punctul de trecere a frontierei. Prin codurile QR nu se verifică datele, ci autenticitatea lor, și nu se rețin date”, a mai declarat Andrei Baciu.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*