Al patrulea val al pandemiei, așteptat în România la începutul toamnei

Primele semne au apărut deja în Marea Britanie, iar autoritățile avertizează că vor fi afectate în special persoanele care nu s-au vaccinat.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Incidența cazurilor noi de Covid-19 înregistrează la acest moment valori foarte scăzute la nivelul întregii țări, însă ân ciuda acestei realități au început să apară primele indicii că va exista un al patrulea val la pandemiei. La sfârșitul săptămânii trecute, circa 6 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin folosite în țara noastră erau în stoc.

În Marea Britanie se constată o creștere a numărului de îmbolnăviri, de această dată, tulpina virală dominantă fiind varianta Delta, provenită din India. Experții în sănătate publică spun că este o chestiune de timp până când această tulpină va ajunge să se răspândească și în România și estimează că asta se va întâmpla spre sfârșitul unii august, începutul lunii septembrie.

O avertizare în acest sens a fost lasată de dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, care a precizat că, în Marea Britanie, infecția se răspândește cu precădere  în rândul persoanelor nevaccinate, iar tulpina Delta este identificată îndeosebi la tineri.

 

 

Andrei Baciu

Dr. Valeriu Gheorghiță subliniază că persoanele din Marea Britanie vaccinate cu schema completă au la acest moment un nivel de protecție de 90% în ceea ce privește riscul de internare în spital și expunerea la forma de boală care evoluează cu complicații și cu risc de deces. Nu același lucru se poate spune despre persoanele vaccinate cu o singură doză, care nu au un nivel la fel de ridicat de protecție și sunt mai expuse riscului de a contracta boala. Din acest motiv, autoritățile britanice au decis să reducă perioada dintre administrarea celor două doze ale vaccinului produse de AstraZeneca, de la trei luni, la două luni.

În același timp, secretarul de stat în ministerul sănătății, Andrei Baciu, spune că vaccinurile disponibile la acest moment protejează și împotriva tulpinii Delta, dând exemplu tot situația din Marea Britanie. Citând un studiu publicat în revista The Lancet, acesta spune că „persoanele imunizate (schema completă) cu serurile Pfizer/BioNTech şi Oxford/AstraZeneca au dezvoltat anticorpi capabili să neutralizeze varianta Delta (India) a noului coronavirus”. Secretarul de stat a adăugat că, până la acest moment, în România au fost confirmate 35 de cazuri de infectare cu tulpina Delta.

 

Totodată, Valeriu Gheorghiță a tras un semnal de alarmă asupra faptului că în timp ce alte țări se plâng că nu au vacinuri, România riscă să arunce 35.000 de vaccinuri de la Astra/Zeneca, pentru că expiră la 30 iunie. „Sunt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare, care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilitate în perioada următoare. Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creștem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze”, a spus coordonatorul CNCAV, subliniind că acestea ar trebui donate sau revândute urgent unor țări care nu au avut un acces la fel de facil ca România la vaccin.

La rândul său, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a făcut un nou apel la populație să se vaccineze, dând exemplul Israelului, țara cu cea mai rată de vaccinare, unde „incidenţa este ţinută sub control în continuare şi atunci cred că mesajul pe care trebuie din nou să îl transmitem este că avem şanse mari să trecem cu bine prin săptămânile şi lunile ce urmează, dacă ne vaccinăm”.

 

Organizația Mondială a Sănătății, a emis un avertisment cu privire la tulpina Delta, atrăgând atenția asupra faptului că este cea mai contagioasă și cea mai periculoasă de până acum, se manifestă deja în peste 90 de țări și riscă să devină dominantă la nivel mondial, amenințând în special persoanele nevaccinate.

Michael Ryan, directorul executiv al organizației, a declarat că „studiile sugerează că varianta Delta este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât Alfa, varianta apărută în Marea Britanie, care este la rândul ei mult mai contagioasă decât tulpina iniţială. Delta s-a răspândit până acum în cel puțin 92 de ţări. Au apărut foarte multe variante, cu atribute asemănătoare. E ca și cum ai încerca să deschizi un lacăt cu cifru. Unele variante ale virusului au nimerit niște cifre, alte variante au nimerit alte cifre, dar până acum niciunul dintre virusuri nu a găsit combinația de transmisibilitate și letalitate. Varianta Delta este cea mai puternică, mai rapidă și mai adaptată dintre toate. Va ajunge la persoanele vulnerabile mai eficient decât variantele anterioare. Dacă mai sunt persoane vulnerabile nevaccinate, riscul pentru ele este și mai mare. Acest virus poate fi mai letal, pentru că are un mod de transmitere mai eficient de la om la om și în cele din urmă îi va găsi pe cei vulnerabili, care se vor îmbolnăvi grav, vor trebui spitalizați și pot muri”.

 


Adaugati un comentariu


 

*