Maraton pentru viață în duminica Rusaliilor

22 iunie 2021 | 0 comentarii |

Destinul tragic al unei fetițe e 13 ani, a redat speranța la viață unor pacienți care așteptau un transplant, datorită gestului altruist făcut de familia copilei.

 

Spitalul de Copii Sfanta Maria, Iasi

În vacanța de Rusalii, trei pacienți au primit o nouă șansă la viață, iar alți doi și-au recăpătat vederea, datorită gestului altruist făcut de familia unei copile de 13 ani, pe care medicii de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași nu au mai putut-o salva. Aceasta era internată în stare gravă la secția ATI, iar în ciuda eforturilor medicilor, a intrat în moarte cerebrală. Pentru ea, medicii ieșeni nu au mai putut face nimic, însă au stabilit că pacienta era compatibilă pentru donarea de organe și ar fi putut salva alte vieți. Echipa de transplant coordonată de dr. Raluca Neagu-Movilă s-a mobilizat, iar primul pas a fost obținerea acordului pentru prelevarea de organe, din partea familiei pacientei.

Familia greu încercată de o asemenea tragedie a reuşit totuşi să-şi găsească puterea de a trece peste durerea lor infinită şi a oferit altor oameni necunoscuţi o şansa la viaţă, fiind de acord cu donarea de organe şi cornee. Este un gest cu o încărcătură emoţională deosebită pentru care suntem profund recunoscători familiei şi care a mobilizat imediat echipele medicale de prelevare şi transplant ale centrelor de excelenţă din Iaşi”, a declarat coordonator regional transplant.

 

Odată cu obținerea acordului din partea familiei, la Iași s-a demarat un adevărat maraton pentru viață, care s-a încheiat cu redarea speranței pentru cinci pacienți aflați în așteptarea unui transplant. Astfel, echipele de prelevare de la spitalele Sf. Spiridon și C. I. Parhon din Iași s-au deplasat la spitalul de copii, unde au prelevat ficatul rinichii și corneea. Apoi, ficatul a ajuns la centrul de transplant de la spitalul Sf. Spiridon, unde un tânăr cu probleme hepatice grave identificat a fi compatibil a fost pregătit de echipa medicală pentru a primi transplantul ce urma să îi salveze viața. Intervenția s-a realizat cu succes, pacientul primind ficatul prelevat de la copila de 13 ani.

În cadrul aceluiași centru, alți doi pacienți au beneficiat de transplant de cornee de la același donator, intervenție care le-a redat vederea.

În aceeași zi, alte două transplanturi renale au fost realizate la centrul de la spitalul C. I. Parhon, fiind salvată astfel viața a două paciente care făceau dializă de mai mulți ani.

 

Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant spun că a fost prima prelevare de organe și țesut care a avut loc anul acesta la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași.

Trebuie remarcat efortul tuturor echipelor medicale implicate, de la donare la transplant, ţinând cont atât de contextul epidemiologic încă dificil, precum şi de perioada de sărbători în care ne-am aflat. Transmitem încă o dată sincere condoleanţe  familiei îndurerate şi sperăm că vor găsi o  minimă alinare la gândul că, prin bunăvoinţa lor, au putut fi ajutaţi alţi 5 oameni. Puterea şi empatia pentru a accepta un astfel de gest salvator de vieţi într-unul din cele mai grele momente din viaţă, sunt dovada solidarităţii, iubirii şi umanităţii autentice, care ne obligă la recunoştinţă şi responsabilitate. Mulţumim din suflet şi ne înclinăm cu profund respect în faţa familiei care a ales să dăruiască viaţă dincolo de suferinţa lor infinită. Respect şi recunoştinţă tuturor echipelor medicale care reuşesc să resădească viaţa cu fiecare victorie asupra morţii, dăruind o nouă viaţă pacienţilor a căror unică şansă este transplantul” este mesajul transmis cu această ocazia de Agenția Națională de Transplant.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*