Personalul medical nevaccinat se va testa periodic, pe propria cheltuială

21 iunie 2021 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că personalul medical care nu se vaccinează va trebui să se testeze periodic din propriul buzunar, pentru a putea asigura pacienților servicii medicale în siguranță. 

 

Personalul medical care nu se vaccinează va trebui să se testeze periodic, pe propria cheltuială. Toate acestea, pentru siguranţa pacienţilor, spune ministrul Sănătăţii. „Urmează să modificăm Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, aşa încât să facem mai indezirabilă absenţa vaccinării pentru personalul medical. Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare”, a declarat, la Sibiu, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății a menționat că deși nu va fi nimeni obligat să se vaccineze, consideră că „la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală – personalul medical care nu este vaccinat, probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţi”.

 

Medicii spun însă că, înainte de a lua decizii radicale, Ministerul Sănătății ar trebui să vină şi cu alternative, nu să se repeadă să-i taxeze pe cei care luptă de un an și jumătate în linia întâi. Pe de o parte, unii au trecut prin boală și s-au imunizat natural, au cătătat anticorpi, iar pe de altă parte, dacă dintr-un motiv sau altul un cadru medical refuză vaccinul, soluţia nu este să fie obligat să se testeze periodic pe banii lui, ci să i se ofere alternative. Medicii nu înțeleg cum și-ar permite Ministerul Sănătății ca printr-o decizie pripită să alunge din nou medicii din țară, în contextul în care persistă criza de specialiști, mai ales în sistemul public de sănătate.

Preşedintele SANITAS, Leonard Bărăscu susține că medicii nu pot fi obligaţi să se testeze şi, cu atât mai mult, din banii lor. „Este menirea guvernului, a spitalului şi a oricui altcuiva, dar nu a persoanei, pentru că este o convingere proprie pe care nu poţi să i-o tai. Este normal ca spitalul care are nevoie de medici, de asistenţi medicali, cei care au altă convingere, ca şi cele religioase, să plătească pentru a face aceste teste”, susține reprezentantul sindicaliștilor din sănătate.

 

Pe de altă parte, Ioana Mihăilă consideră că trebuie să fim pregătiți pentru a face față tulpinii „Delta” a noului coronavirus și spune că este o chestiune „de săptămâni sau de puține luni”, până când aceasta va predomina și în România.

Ne dorim să creştem rata de imunizare şi procentul celor vaccinaţi, mai ales în contextul actual, în care vedem că, în anumite ţări, tulpina Delta are o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de multă îngrijorare la ce se întâmplă şi cum cresc incidenţele în Marea Britanie şi în Germania, incidenţe care cresc pe baza infectărilor cu tulpina Delta. De aceea este important să înțelegem cumva mesajul că vaccinarea este cea care ne protejează, că încă nu am scăpat de pericol. Vaccinurile sunt disponibile, centrele de vaccinare sunt deschise, caravanele mobile sunt active, medicii de familie vaccinează… Este singura cale prin care putem să ne păzim de un val la fel de intens ca şi cele prin care am trecut”, a declarat ministrul, menționând că că nu vrea să facă estimări exacte, dar crede că „durata până la care tulpina Delta și rata de infectivitate a acesteia vor avea consecințe nu este una foarte lungă”.

Ministrul spune că autoritățile sunt pregătite să facă față unei astfel de situații, spitalele și fluxurile din unitățile sanitare cu paturi sunt pregătite pentru a face față unei recrudescențe a cazurilor de COVID-19, dar transmite populației că „avem şanse mari să trecem cu bine prin săptămânile şi lunile ce urmează, dacă ne vaccinăm”.

 


Adaugati un comentariu


 

*