România a depășit pragul de un milion de certificate digitale europene eliberate

În decurs de 15 zile, aproximativ 20% dintre românii care s-au vaccinat au solicitat acest document care le permite să călătorească mai ușor în spațiul UE.

 

La începutul acestei luni a devenit disponibil certificatul digital european, document valabil în toate statele UE, care atestă că posesorul său este vaccinat împotriva Covid-19, a fost testat negativ sau beneficiază de imunitate naturală după ce a trecut prin boală. Certificatul are rolul de a înlesni călătoriile în spațiul Uniunii Europene, posesorii fiind scutiți de unele controale și măsuri de siguranță atunci când călătoresc.

Pentru că a devenit disponibil la începutul sezonului concediilor, documentul la suscitat mare interes în rândul românilor încă din primele zile, atunci când au fost emise sute de certificate pe minut, după cum a precizat secretarul de stat în ministerul sănătății Andrei Baciu.

După o jumătate de lună, ieri a fost depășit pragul de un milion de certificate digitale emise pentru cetățenii români, până la orele prânzului fiind emise în total 1.000.686 de astfel de documente.

 

Cifra reprezintă aproximativ 20% din totalul persoanelor care s-au vaccinat,fapt ce confirmă întrucâtva rezultatele unui sondaj recent care arată că 30% dintre angajații români care s-au vaccinat, au făcut-o pentru a putea pleca în concediu peste hotare. Persoanele vaccinate pot obține certificatul digital la 10 zile după ce au primit doza completă de vaccin, iar din acel moment au mai multă libertate de a călători, la fel ca și cei care fac dovada că au trecut recent prin boală sau că au fost testați negativ de Covid-19.

Andrei Baciu a precizat că, încă de la momentul operaționalizării, platforma on-line de pe care poate fi eliberat certificatul a funcționat non-stop la parametri normali, iar timpul de așteptare pentru eliberarea documentului este în continuare foarte mic, rezumându-se la câteva minute.

 

Andrei Baciu

Secretarul de stat a mai precizat că reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București au decis ca pasagerii care au certificat digital european nu mai trebuie să treacă prin controlul DSP din aeroport. „Așadar, cei care vin din țările aflate pe lista galbenă și aterizează pe aeroportul Henri Coandă pot utiliza fluxul verde, care înseamnă mai puțin timp de așteptare” a declarat Andrei Baciu.

Cea mai simplă cale de a intra în posesia certificatului este varianta on-line, documentul putând fi apoi printat dar și păstrat în telefon sau tabletă, pentru a fi prezentat atunci când titularul călătorește în afara țării. Totodată,  certificatul poate fi obținut și de la direcțiile de sănătate publică sau apelând la medicul de familie.

În cazul în care persoanele care doresc să își obțină acest document întâmpină probleme, a fost înființat un call-center de suport la care pot solicita sprijin, apelând numărul 021.414.44.25.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*