România, pregătită pentru administrarea dozei a treia de vaccin anti-Covid

9 septembrie 2021 | 0 comentarii |

UPDATE ora 14.45: În urmă cu puțin timp, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat în urmă cu puțin timp că a dat aviz favorabil pentru administrarea celei de-a treia doze a serului produs de Pfizer, iar evaluările pentru vaccinul de la Moderna sunt în fază avansată, un rezultat similar urmând a fi anunțat în zilele următoare. Prin urmare, administrarea celei de-a treia doze este posibilă începând chiar de azi, în cazul persoanelor vaccinate cu serul de la Pfizer.

Autoritățile sanitare au pus la punct toate detaliile și se mai așteaptă doar avizul Agenției Europene a Medicamentului, care se estimează că va veni după jumătatea lunii septembrie.

 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a declarat că, la nivel de minister, s-au făcut toate demersurile pentru a pregăti demararea vaccinării cu a treia doză din serurile produse de Pfizer și Moderna, iar România este pregătită în prezent pentru această acțiune. Mai este nevoie doar de avizul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care evaluează în prezent indicația administrării celei de-a treia doze în cazul vaccinurilor produse pe bază de ARN mesager, respectiv cele de la Pfizer și Moderna.

Solicitarea administrării unei a treia doze a venit din partea producătorilor, în contextul răspândirii tulpinii Delta și al scăderii gradului de eficiență a vaccinurilor în cazul persoanelor cu imunodeficiențe dar și al celor imunizate la începutul campaniei În Statele Unite, autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor și-a dat deja acordul în acest sens și este aproape sigur că o decizie similară va veni și din partea EMA, care mai are însă nevoie de puțin timp pentru finalizarea evaluărilor.

 

Secretarul de stat estimează că avizul favorabil va veni undeva la jumătatea acestei luni, iar la începutul lunii octombrie vor putea fi vaccinate primele persoane cu a treia doză.

Administrarea celei de-a treia doze va fi recomandată în special pacienților imunodeprimați, cum ar fi cei care au suferit recent un transplant sau pacienții oncologici aflați în tratament activ, care au un grad scăzut de imunitate și sunt astfel mult mai expuși în fața virusului. De asemenea, se recomandă o a treia doză și pacienților cu HIV în stadii avansate care au imunodepresie dobândită, precum și persoanelor care fac terapii imunosupresoare, care le slăbesc rezistența la boli transmisibile. În cazul acestor pacienți se va introduce indicația efectuării a trei doze de vaccin de la prima schemă, în loc de cele două doze recomandate în prezent. Astfel, odată ce va fi emisă autorizarea de către autoritatea europeană, pacienți din aceste grupe de risc vor primi trei doze de vaccin în schema inițială, în loc de două.

 

O altă categorie de risc este reprezentată de vârstnici, de pacienții cu boli cronice și persoanele din grupuri vulnerabile, în cazul căror se recomandă, de asemenea, administrarea celei de-a treia doze, însă la șase luni după schema inițială, respectiv după doza de rapel.

Andrei Baciu a explicat că, inițial, se va pune accent pe vaccinarea cu a treia doză a persoanelor din cele două categorii menționate, însă ulterior se vor putea vaccina cu a treia doză și celelalte persoane în cazul cărora au trecut cel puțin șase luni de la schema inițială.

Rămâne de văzut dacă interesul pentru administrarea celei de-a treia doze va fi la fel de ridicat ca la începutul campaniei de vaccinare, pentru că, în mod normal, cei care ar trebui să își facă primii o nouă doză sunt cei care își dădeau silința să se programeze pe platforma on-line si se deplasau în alte localități pentru a-și face vaccinul, atunci când cererea era mai mare decât oferta. Chiar dacă interesul pentru a treia doză va fi la fel de ridicat, sunt slabe șanse să se mai ajungă în situația de la debutul campaniei, dat fiind faptul că România dispune în prezent de un stoc de vaccinuri mai mult decât suficient, în raport cu cererea.

 


Adaugati un comentariu


 

*