Buzoienii nu au primit vaccin AstraZeneca din lotul suspectat că ar avea probleme

Nicio doză din lotul respectiv nu a ajuns la centrul din județ, prin urmare, activitatea de vaccinare nu va fi afectată de retragerea temporară a dozelor suspecte.

 

Mai multe țări europene au decis să sisteze temporar administrarea vaccinului produs de AstraZeneca în colaborare cu universitatea Oxford, în urma semnalării câtorva cazuri de pacienți la care s-au forma cheaguri de sânge după vaccinarea cu acest ser. Au fost înregistrate și patru decese, dintre care două în Italia și câte unul în Danemarca și Austria, despre care nu există însă dovezi clare că ar avea legătură directă de cauzalitate cu vaccinul administrat anterior persoanelor în cauză.

AstraZeneca a apărat siguranța produsului său, iar un purtător de cuvânt al grupului a afirmat că „siguranța vaccinului a fost studiată pe larg în testele clinice de faza a III-a și datele (…) confirmă că vaccinul a fost în general bine tolerat”. Guvernul britanic a subliniat și el că vaccinul este „sigur” și „eficace”.

Au fost identificate însă loturile din care făceau parte dozele despre care se suspicionează că ar fi putut provoca aceste reacții adverse, iar Italia a luat decizia de a opri de la administrare lotul din care făceau parte dozele administrate celor doi pacienți decedați, după ce mai multe țări au anunțat, în ultimele zile, suspendarea temporară a vaccinării cu serul AstraZeneca.

 

Aceste evenimente au pus în alertă și autoritățile din România, iar aseară a avut loc o ședință în cadrul căreia au fost decise măsurile ce urmează a fi luate în privința vaccinului de la AstraZenaca. S-a ținut cont și de recomandările Agenției Europene a Medicamentului, care a reiterat faptul că acest vaccin este sigur pentru administrare, iar decizia a fost ca vaccinarea cu acest produs să continue în România.

În țară nu au ajuns doze din lotul suspicionat că a cauzat probleme în Austria, însă au fost primite 81.600 de doze din lotul ABV 2856, pe care Italia l-a oprit de la administrare, în Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați,Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Au fost administrate 77.049 dintre ele, iar Comitetul național de coordonare a activității de imunizare a decis retragerea temporară a celor  4.257 de doze rămase în județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova și înlocuirea lor cu vaccinuri din alte loturi, deși nu au fost reclamate reacții adverse similare celor din țările care au oprit vaccinarea.

Buzăul nu a primit în data de 15 februarie doze din lotul suspectat, astfel că buzoienii care au fost vaccinați cu serul de la AstraZeneca și cei care sunt programați la centrele în care se vaccinează cu acest ser nu au motive de îngrijorare. Activitatea de vaccinare cu acest produs continuă în ritm normal și în Buzău, dar și în restul țării, dozele retrase și plasate temporar în carantină fiind înlocuite cu doze din alte loturi, pentru care  nu s-au semnalat probleme.

 

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat aseară, la finalul ședinței în care s-a luat această decizie, că este vorba de o măsură de extremă precauție, dar asta nu înseamnă că persoanele care au primit vaccinul din acest lot trebuie să-și facă griji pentru sănătatea lor, întrucât și Italia a luat o decizie similară tot ca măsură de precauție, nu pentru că s-ar fi stabilit că cele două decese au legătură cu administrarea vaccinului.

În acest context, România a retras temporar cele 4.257 de doze din lotul ABV 2856, pe care Italia l-a oprit de la administrare, iar aceste doze sunt păstrate în condiţii de respectare a lanţului de frig, până când va exista o concluzie a Agenţiei Europene a Medicamentului și se va stabili ce se va întâmpla cu ele. Gheorghiță a subliniat că această decizie a fost luată „ca soluţie de maximă precauţie şi pentru a nu lăsa niciun semn de suspiciune în rândul persoanelor care doresc să se vaccineze”.

Prin urmare, coordonatorul CNCAV a precizat că România continuă vaccinarea cu produsul de la AstraZeneca, din alte patru loturi diferite, pentru care nu sunt „semne de întrebare sau suspiciuni”, așa cum a recomandat și autoritatea europeană de reglementare în domeniul medicamentului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*