Primul vaccin anti-COVID cu administrare fără rapel, autorizat în țările UE

12 martie 2021 | 0 comentarii |

Acesta este produs de compania americană Johnson & Johnson și a fost avizat de Agenția Europeană a Medicamentului, iar Uniunea Europeană a comandat deja 1,8 milioane de doze, după autorizarea de punere pe piață.

 

Ursula von der Leyen

Ritmul de vaccinare împotriva COVID-19 la nivelul țărilor Uniunii Europene se va accelera în trimestrul al doilea al anului, după ce joi, Agenția Europeană a Medicamentului a avizat cel de-al patrulea vaccin anti-COVID folosit în țările europene. Uniunea Europeană a autorizat în regim de urgență utilizarea vaccinului pe piața europeană și a comandat deja aproape 200 de milioane de doze din acest produs. Anunțul a fost făcut chiar de președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, la scurt timp după acordarea autorizației de introducere pe piață.

Vaccinul se numește Janssen și este fabricat de laboratorul american Johnson & Johnson, în parteneriat cu compania famaceutică Janssen Pharmaceuticals. Marele avantaj pe care îl prezintă noul vaccin față de produsele utilizate până acum în țările UE constă în faptul că se administrează într-o singură doză, nefiind necesară efectuarea rapelului. „Vaccinul Janssen este al patrulea vaccin autorizat din portofoliul UE și ne va ajuta să consolidăm campania de vaccinare în al doilea trimestru al anului 2021. Acesta necesită doar o doză unică, ceea ce ne aduce cu încă un pas mai aproape de atingerea obiectivului nostru colectiv de a vaccina 70% din populația adultă până la sfârșitul verii”, a declarat președinta Comisiei Europene.

 

Aceasta a mai precizat că au fost comandate deja producătorului circa 1,8 milioane de doze din noul vaccin, care vor fi folosite pentru imunizarea tot atâtor persoane din țările UE, ținând cont că este suficientă o singură doză. Ursula von der Leyen consideră că este foarte important acest aspect, pentru că un vaccin cu doză unică influențează semnificativ ritmul de desfășurare a campaniei de vaccinare, fiind eliminate o serie de aspecte care țin de partea logistică, precum și acea perioadă de mai multe săptămâni care trebuie să treacă între administrarea primei doze și a rapelului, așa cum se întâmplă în cazul celor trei vaccinuri deja aprobate.

Portofoliul nostru conține în prezent patru vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19, pe care ne străduim să le oferim cetățenilor din Europa și din afara ei cât mai curând posibil. Un vaccin cu doză unică poate influența radical viteza de implementare a campaniei de vaccinare. Intrarea pe piață a vaccinului Janssen asigură accesul la un total de până la 1,8 miliarde de doze de vaccinuri aprobate de la diferite platforme tehnologice, iar acest lucru este esențial pentru asigurarea accesului la vaccinuri pentru Europa și partenerii noștri internaționali”, a mai declarat Ursula von der Leyen.

 

Noul vaccin va fi administrat persoanelor peste 18 ani, fără limită superioară de vârstă. Aceste este produs pe bază de adenovirus uman, fiind folosit virusul responsabil de răceala obişnuită, pentru a reprima proteina SARS-CoV-2 în celule. Vectorul de adenovirus utilizat în vaccin a fost modificat pentru a nu se putea replica la oameni şi declanşa boala, iar produsul  poate fi păstrat timp de trei luni la temperatura unui frigider obişnuit, ceea ce ușurează considerabil procesul de distribuție și depozitare. Din acest motiv, este foarte posibil ca într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, să poată fi administrat și în cabinetele medicilor de familie, pentru că nu necesită condiții speciale de păstrare.

Vaccinul Johnson & Johnson a fost deja autorizat în regim de urgenţă în Satele Unite în februarie, iar în Canada a fost aprobat la începutul acestei luni, începând să fie administrat și în unele state din America de Sud. Până acum, în Statele Unite, vaccinul a dovedit o eficiență de 72% în prevenirea formelor moderate până la severe de Covid-19, și o eficiență de 85% în prevenirea formelor severe ale bolii. Efectele secundare sunt limitate la dureri locale ale brațului, dureri de cap și oboseală, nefiind raportat niciun deces între cei care au primit vaccinul, și niciun caz care să fi necesitat internare în spital după 28 de zile de la administrare.

 


Adaugati un comentariu


 

*