Hristos a Înviat! Vești bune pentru buzoienii care au petrecut Sfintele Paști în izolare

20 aprilie 2020 | 0 comentarii |

La Maternitatea Buzău s-a născut un copil sănătos, Lumina Sfântă a ajuns în toate casele, iar autoritățile n-au aplicat nicio sancțiune pentru nerespectarea măsurilor imuse de starea de urgență.

 

Milioane de români creștin ortodocși au marcat Învierea Domnului, sâmbătă noapte, în condiții speciale, respectând restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 și în cumpătare. În ciuda faptului că în biserici, preoții au ținut slujbele fără enoriași, Lumina Învierii și Sfintele Paști au ajuns la casele oamenilor, cu ajutorul voluntarilor. „Și astăzi, când oamenii din întreaga lume se află într-o stare de teamă, de tulburare și de neliniște, Hristos Cel Înviat din morți se întâlnește tainic cu noi, pe drumul vieții noastre sau în casele noastre și mai ales în casa sufletului nostru, și ne spune, «nu vă temeți, bucurați-vă! Pace vouă!»”, a fost mesajul transmis credincioșilor de Patriarhul Daniel, care a subliniat că în ciuda restricțiilor impuse de pandemie „Hristos, care ne-a trimis Lumina Învierii Sale, doreşte să intre în casa sufletului nostru, în familia noastră, în toată viaţa noastră, să lumineze incertitudinea, să risipească teama, să ne ajute să ne vindecăm sufleteşte şi trupeşte”.

„Hristos a Înviat!”, au rostit preoții în bisericile goale, dar glasul lor a străbătut întunericul, iar oamenii au ieșit la ferestre, la miezul nopții, cu candele aprinse în mâini. Hristos ne-a adus lumina, iar noi am recunoscut, descătușați de frici și cu credința că această lecție ne va ajuta să înțelegem că răul și urâtul nu mai trebuie să facă parte din viața noastră, că în lume nu mai e loc pentru războaie, ură și boală, că „Adevărat a Inviat!”.

Artiștii și-au unit vocile de la distanță și au cântat și ei „Hristos a Înviat!”, iar mesajele de apreciere, respect și încurajare pentru cadrele medicale și ceilalți „actori” aflați în linia întâi în lupta cu coronavirusul au fost parcă mai numeroase și mai sincere ca niciodată.

 

Nici la Buzău n-a fost altfel în noaptea de Înviere. Corul Catedralei Arhiepiscopale a umplut văzduhul, iar oamenii au dat dovadă de o extraordinară solidaritate, respectând cu strictețe măsurile de carantină.

Înaltpreasfințitul Ciprian a împărțit Lumina Sfântă în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie 2020, preoților, pentru a o duce, cu sprijinul voluntarilor, în parohii, la casele credincioșilor, dar și jandarmilor care au dus-o în centrele de carantină.

Asemenea ucenicilor Domnului, și noi am stat, până acum, vreme de 33 de zile, închiși în casele noastre, dar nu numai de frica microorganismului numit „Covid-19”, ci și din prudență și dragoste față de rudele și prietenii noștri, pe care avem datoria să-i protejăm, protejându-ne pe noi înșine, de o eventuală îmbolnăvire, mai ales că acest virus atipic se răspândește cu mare repeziciune”, a transmis ÎPS Ciprian, îndemnând credincioșii să nu se lase copleșiți de întristare și deznădejde, să se bucure de „Învierea Domnului Iisus Hristos, Cel ce este Pâinea viețiiLumina lumiiDoctorul sufletelor și al trupurilor noastre, Izvorul vieții veșnice și chezășia propriei noastre învieri.

La miezul nopții, a rostit de trei ori chemarea „Veniți de primiți Lumina!”, oferind Sfânta Lumină slujitorilor Catedralei Arhiepiscopale, iar la finalul slujbei de Înviere a transmis că dorește tuturor „să petreceți Sfintele Sărbători de Paști în pace și cu bucurie sfântă, adumbriți de Lumina cea neînserată a Sfintei Învieri. Hristos a Înviat!”

 

Buzoienii au fost, în acest an, și foarte cumpătați. Pe lângă faptul că au respectat măsurile impuse de autorități, au fost și foarte cumpătați. Nici Ambulanța și nici Urgența Spitalului Județean nu au mai fost solicitate, ca în alți ani, de cei care în urma abuzurilor alimentare sau a băuturii aveau nevoie de îngrijiri medicale…

Au urmat apoi mai multe vești bune, pe care buzoienii le-au primit în prima zi a Învierii. Prefectul județului, Leonard Dimian, a anunțat că Buzăul este penultimul județ din România în ceea ce privește numărul de persoane infectate cu noul coronavirus, iar faptul că „doar 15 buzoieni s-au infectat cu virusul COVID 19 înseamnă, pe de o parte, că autoritățile și-au făcut treaba”, iar de altă parte „eforturile instituțiilor nu ar fi însemnat mare lucru fără sprijinul populației”, anunțând totodată că, la nivelul județului se mai află în carantină 344 de persoane, iar alte 130 sunt în izolare la domiciliu. De remarcat este și faptul că pe parcursul zilei de sâmbătă și în noaptea de Înviere nu a fost aplicată nicio sancțiune, în contextul desfășurării activităților din interiorul sau apropierea lăcașelor de cult.

Subliniind că buzoienii s-au comportat exemplar, cei mai mulți stând în case și protejându-se pe ei și pe semenii lor, prefectul le-a mulțumit tuturor și le-a transmis urarea creștinească „Hristos a Înviat!”.

 

Motive de bucurie a adus noaptea de Înviere și la Maternitatea Buzău, unde la ora 5,22 s-a născut spontan, o fetiță sănătoasă, în greutate de 3 kilograme, care a primit nota 9. Atât mama, care este din comuna Unguriu, cât și micuța sunt sănătoase, se simt bine și vor pleca acasă zilele acestea. Se spune că bebelușii care se nasc în ziua de Înviere vor fi norocoși și sănătoși toată viața…

O altă veste bună pentru buzoieni este aceea că, până acum, niciun cadru medical din județ nu s-a infectat cu noul virus, ca urmare a eforturilor Consiliului Județean și administrațiilor locale de a asigura echipemente de protecție și a personalului medical de a respecta cu strictețe normele de prevenție. În plus, la Spitalul Județean de Urgență, tot cu sprijinul Consiliului Județean a fost achiziționată o izoletă pentru transportul pacienților suspecți sau infectați cu COVID-19, iar personalul unității medicale a fost testat pentru infecția cu noul virus, în ciuda lipsei autorizării Direcției de Sănătate Publică pentru folosirea testelor rapide, pe motiv că nu au o acuratețe de sută la sută. Rezultatele au fost, din fericire, negative și, potrivit managerului spitalului, Claudiu Damian, chiar dacă este o testare estimativă s-a considerat că „este benefic să o facem, pentru că în cazul în care ar fi existat un test pozitiv, ar fi fost dublat cu test PCR, pentru a avea o confirmare clară”, dar aceste teste au avut un efect extraordinar în privința ridicării moralului personalului medical.

 

Tot o veste bună a fost și aceea că duminică au fost comunicate rezultatele testelor prelevate de la familia medicului din București, confirmat cu coronavirus și preluat de la socrii săi din Potoceni pentru a fi dus la spital, în Capitală, iar rezultatele arată că nici soția și nici socrii medicului nu sunt infectați.

Și tot negativ a fost rezultatul testului efectuat unui bărbat în vârstă de 52 de ani, decedat vineri, la Spitalul Județean, după ce fusese adus în urgență în stare gravă. Bărbatul era în evidența medicilor cu diabet și hipertensiune arterială, dar pentru că medicii au suspectat și existența unor probleme respiratorii, i-au recoltat probe pentru testare COVID-19, la internare. Rezultatul a infirmat însă existența virusului.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, duminică dimineaţa, că populaţia „trebuie să mai aibă răbdare între şapte şi 10 zile”, adăugând că mulţumeşte românilor că au înţeles mesajul autorităţilor şi au stat acasă în Noaptea de Înviere.

Îi rog să mai aibă răbdare şapte, zece zile. Suntem aproape de un vârf şi sperăm ca apoi să avem una,două săptămâni de stabilitate, după care să începem să scădem ca număr de cazuri noi”, a spus ministrul, atrăgând însă atenția că este necesar să se respecte în continuare măsurile dispuse de autorități, pentru că altfel „putem avea 12.000-15.000 de cazuri în vârful pandemiei, poate chiar şi mai mult, dacă nu se respectă măsurile”.

Până astăzi, la nivel național au fost înregistrate 451 de decese, dar la Buzău, din fericire, nu există niciun astfel de caz.

 


Adaugati un comentariu


 

*