Zeci de mii de buzoieni au primit Lumina Sfântă în bisericile și mănăstirile din județ

8 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Peste 5.000 de credincioși au participat la Slujba de Înviere oficiată de Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău.

 

Învierea Domnului sau Sărbătoarea Paştilor este ziua în care răul şi viclenia sunt lăsate deoparte și tot creștinul îmbracă haina adevărului și a bucuriei, este poate cel mai potrivit prilej de însănătoșire spirituală. Învierea Domnului este cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. Părinții Bisericii spun că „trebuie să reținem că Învierea nu-L îndepartează pe Hristos de oameni. El continuă, chiar șezând de-a dreapta Tatălui, lucrarea de prefacere a lumii”.

De Sfintele Paști, nimeni nu trebuie să fie trist, bucuria fiind sentimentul care domină Învierea. Oamenii îşi pun haine noi, de culori deschise şi pregătesc bucate tradiţionale – pască, ouă vopsite, cozonac şi miel.

Învierea Mântuitorului este proclamată în afara bisericii, pentru că ea îi priveşte pe toţi oamenii – credincioşi sau necredincioşi. La miezul nopţii, preotul iese din biserică având lumânarea aprinsă şi îi îndeamnă pe cei prezenţi: „Veniţi de primiți Lumină!”. Lumina este împărţită credincioşilor, după care se cântă „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. Se intră apoi din nou în biserică, unde slujba de Înviere continuă cu Sfânta Liturghie, până spre dimineaţă. După slujbă, preotul „dezleagă” bucatele pe care le aduc credincioşii la biserică – ouă  înroșite, cozonac, pască sau friptură – şi  le sfinţește, astfel că prima masă „de dulce” se ia în biserică.

De la Înviere și până la Înălţarea Domnului, timp de 40 de zile, creștinii se salută cu „Hristos a înviat!”/ „Adevărat a înviat!”.

 

Anul acesta, zeci de mii de buzoieni au participat la slujba de Înviere oficiată de preoți și călugări în bisericile și mănăstirile din județ. Profitând și de vremea frumoasă de afară, câteva mii dintre aceștia  s-au strâns în fața Catedralei Arhiepiscopale, unde Slujba de Înviere a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Ciprian împreună cu un sobor de preoți. Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a oferit credincioșilor Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim și binecuvântarea arhierească, iar prima parte a Slujbei de Înviere a fost ținută în fața Catedralei Arhiepiscopale.

În mesajul să transmis credincioșilor din Buzău și Vrancea, ÎPS Ciprian a arătat că „Praznicul Învierii Domnului din acest an, pe lângă importanța sa teologică și duhovnicească are, pentru dreptcredinciosul popor român de pretutindeni, o semnificație aparte, deoarece sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ne îndatorează să medităm și la credința jertfelnică a înaintașilor noștri, întemeiată pe Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a spus IPS Ciprian, arătând că „numai credința în Hristos Cel răstignit și înviat poate explica vitejia, curajul și eroismul românilor care au luptat în războaiele de apărare și neatârnare a țării, în fața cotropitorilor străini”.

 

De aceea, în această sfântă zi de Paști, care înseamnă învierea sufletului din moartea păcatului și biruința Vieții asupra morții, se cuvine să aducem mulțumire Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru că ne-a ocrotit neamul pe parcursul răstignirilor sale istorice, l-a înviat spiritual și cultural și l-a ajutat să dăinuiască în timp, în pofida încercărilor vrăjmașilor văzuți și nevăzuți de a-l spulbera de pe scena istoriei”, a mai spus înaltul ierarh, îndemnând credincioșii să învețe din trecut și să înțeleagă că „cea mai mare recunoștință pe care o putem arăta, în acest an cu valoare de simbol, eroilor credinței și ai neamului românesc, precum și tuturor celor care au făurit România Mare, în urmă cu o sută de ani, constă în păstrarea unității de credință și de neam”.

(…) Subliniind că „suntem datori să păstrăm nealterată moștenirea teritorială, culturală și spirituală, răscumpărată de ei cu preț de sânge, ca s-o putem transmite neștirbită copiilor și nepoților noștri”, ÎPS Ciprian și-a încheiat mesajul „Cu aceste gânduri, îmbrățișăm, în Hristos Domnul, pe toți românii dreptcredincioși creștini, rugând pe bunul Dumnezeu ca, bucuria, pacea și lumina cea neînserată a Învierii Fiului Său, să sălășluiască în sufletele și casele tuturor celor ce Îl iubesc pe Dânsul. Sărbători fericite! Hristos a înviat!”.

O parte dintre credincioși au participat, în continuare, la Sfânta Liturghie care a fost ţinută în interiorul lăcaşului de cult, până spre dimineață, iar cei care nu au putut rezista au fost îndrumaţi către intrarea în Seminarul Teologic, unde s-a distribuit Pasca.

Duminică, spre prânz, credincioşii sunt aşteptaţi din nou la biserică, pentru slujba cunoscută ca „A doua Înviere”.

 


Adaugati un comentariu


 

*