Mii de buzoieni la parada militară, de Ziua Națională

1 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Cu mic, cu mare, alături de militari, autorități și politicieni, aceștia au participat la momentul festiv care a marcat 100 de ani de când provinciile istorice s-au unit și au format România modernă.

 

Peste două mii de buzoieni au asistat, astăzi, 1 Decembrie 2018, la festivitățile dedicate Zilei Naționale a României de Cenenar, care anul acesta s-au desfășurat, în premieră, pe Calea Eroilor. În ciuda gerului, soarele a înseninat ziua, iar buzoienii au început să-și facă apariția în zonă chiar cu o oră înaintea momentului în care au debutat manifestațiile, pentru a ocupa un loc din care să poată vedea întregul spectacol.

Peste peste 660 de militari şi 64 de mijloace tehnice din dotarea unităţilor din garnizoană au participat la paradă. În ținută de gală, militarii Diviziei 2 Infanterie Getica, Jandarmeriei, Poliției, ISU, Poliției Locale și a unei escadrile formată din trei elicoptere și cinci avioane de la Școala Militară de Aviație Boboc și-au adus față de eroii neamului și față de România.

 

Buzoienii prezenţi au primit, din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, baloane, steaguri şi fulare tricolore.

Manifestațiile au debutat la ora 10.00, cu un Te Deum, urmat discursurile invitaților, ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori la Domul Central din Cimitirul Eroilor, premierea elevilor câștigători ai concursului de istorie organizat, ca în fiecare an, de Consiliul Județean și Fundația Mareșal Averescu. Corurile Şcolii generale nr. 11 şi Seminarului Teologic au încălzit atmosfera cu cântece patriotice.

Centenarul României a fost marcat şi prin prezenţa, la eveniment, a unei delegații de români veniți la Buzău peste Prut, în frunte cu preşedintele Consiliului Raional Soroca, Ghenadie Muntean şi preşedintele Consiliului Raional Dubăsari, Grigore Policinschi.

 

Ziua Națională a României este astăzi, mai mult ca niciodată, un prilej de sărbătoare, dar și unul de gândire! Înaintașii nostri au privit cu încredere și curaj evoluția României. Trebuie să învățăm din trecut și să privim la fel viitorul țării noastre. A venit momentul să ne asumăm faptul că nu putem face ca România să cunoască respectul și iubirea străinilor, dacă noi, românii, nu o iubim și nu o respectăm! Haideți să ne recuperăm puterea de a recunoaște și de a arăta tuturor această iubire de țară. Puterea de a ne manifesta patriotismul şi de a impune tuturor respectul cuvenit unei țări frumoase și bogate, prin oameni, prin valori și prin cultură. A fi uniți nu înseamnă a fi toți la fel, dar înseamnă a avea un ideal comun, care ar trebui să se reflecte în dorința de a face din România locul unde fiecare fiu al său să se poată dezvolta liber. Cred că asta ne dorim cu toții! Avem datoria faţă de jertfa soldaţilor români de a duce mai departe și a sădi în sufletele copiilor noștri sentimentele unității și demnității naţionale și de a deveni mai conștienți de răspunderea care ne revine în definirea prezentului și viitorului țării noastre! La ulți ani, români ! La mulți ani, România!”, a subliniat momentul Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, care i-a invitat pe toți cei prezenți la fasole cu ciolan și țuică fiartă oferite de administrația județului în Crâng, dar și la aprinderea luminilor din fața Consiliului Județean și a Muzeului Județean.

 

Momentul cel mai așteptat a fost spectacolul grandios oferit militarii îmbrăcați în haine de paradă și aeronavele care au survolat cerul, pentru a omagia astfel istoria și pe erorii care în cei 100 de ani de la făurirea României moderne s-au sacrificat pentru ca astăzi să ne putem bucura de libertate.

Astăzi, de Ziua Națională a României, când sărbătorim și împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, trebuie să ne acordăm răgazul de a reflecta cu toată responsabilitatea la ceea ce suntem obligați să le lăsăm copiilor noștri – o Românie unită și puternică, o Românie care să poată sta demnă, cu fruntea sus, alături de celelalte țări europene și ai cărei cetățeni să se bucure de respect oriunde s-ar afla.Vă adresez tuturor urări de sănătate, fericire, viață lungă și împliniri și, de asemenea, vă mulțumesc pentru că astăzi ați dovedit că putem fi uniți și ați venit într-un număr atât de mare pentru a ne bucura împreună de acest eveniment de neuitat, Centenarul Marii Uniri! La mulți ani, România! La mulți ani, frați români!”, le-a transmis buzoienilor, Carmen Ichim, prefectul județului.

 

Primarul Municipiului Buzău, Constantin Toma, a subliniat la rândul său însemnătatea momentului și i-a invitat pe buzoieni la aprinderea luminilor din bradul de Crăciun ridicat în fața Primăriei și la spectacolul din Piața Dacia care dă startul „unei luni de bucurie, la împlinirea a o sută de ani de la împlinirea marelui vis al tuturor românilor de a face parte dintr-o singură țară”.

În tribuna rezervată oficialităților s-au aflat prefectul Carmen Ichim și subprefectul Lucian Foca, președintele Consiliului Județean Buzău Petre Emanoil Neagu și vicepreședintele Adrian Petre, primarul Buzăului Constantin Toma și cei doi viceprimari Ionuț Apostu și Andrei Neder, președintele PSD Buzău, deputatul Marcel Ciolacu, senatori și deputați buzoieni, oaspeți din Republica Moldova,  primari ai unor comune din Buzău.

 

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*