Autoritățile buzoiene au sărbătorit în cerc restrâns Ziua Națională
Ceremonia a avut loc în Parcul Crâng și a fot marcată de dezvelirea unui monument în cinstea eroilor Regimentului 48 Infanterie.
Ca și în Capitală și în celelalte orașe din țară, Ziua Națională a României 2020 a fost sărbătorită la Buzău fără fastul obișnuit din anii precedenți. Parada militară și masa tradițională oferită an de an buzoienilor nu au mai avut loc, fapt previzibil încă de la momentul în care Consiliul Județean a aprobat o suma de 150.000 pentru marcarea Zilei Naționale și a Sărbătorilor de Iarnă, față de cei 500.000 de lei alocați în ultimi ani.
Motivul pentru care Ziua Națională din acest an nu a mai avut fastul de până acum îl constituie restricțiile impuse în contextul pandemiei, dar și faptul că aceeași pandemie a obligat autoritățile locale să aloce fonduri importante către sectorul Sănătății.
Festivitățile s-au rezumat la o ceremonie restrânsă, care a avut loc în Parcul Crâng, cu participarea autorităților și a foarte puțini buzoieni care au privit de la distanță ceremonialul. Astfel, la festivitate au fost prezenți, pe lângă cadre militare active din garnizoana Buzău și două plutoane de militari, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, prefectul Leonard Dimian, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, primarul Constantin Toma și alți câțiva reprezentanți ai autorităților locale.
Ceremonia a debutat la ora 12.00, cu întâmpinarea Drapelului de Luptă și intonarea imnului național. Vocea inconfundabilă a Dorei Gaitanovici a răsunat în acordurile fanfarei militare, iar participanții la eveniment au simțit românește, amintindu-și de sacrificiile înaintașilor care au făcut ca noi toți, astăzi, să trăim înt-o Românie Mare, liberă și să ne bucurăm că suntem urmașii celor care la 1 decembrie 1918 au vestit lumii că „prin hotărârea Adunării Naționale de la Alba Iulia, Unirea tuturor românilor sub sceptrul Regelui dezrobitor Ferdinand I”, iar românii din Transilvania, Crișana și Maramureș au decis să se unească cu frații lor din România, patria mamă.
Un an mai târziu, la 28 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului, Banatului, Bucovinei și Basarabiei cu România.
A urmat apoi cel mai important moment al zilei, reprezentat de dezvelirea Memorialului Eroilor Regimentului 48 Infanterie. Monumentul se află pe aleea principală a Parcului Crâng, față în față cu foișorul, și are încrustate în marmură numele celor 775 de eroi buzoieni, regiunea de unde proveneau, data și locul unde au plătit sacrificiul vieţii lor tinere, săvârşit pentru libertatea neamului românesc.
Dezvelirea monumentului a fost marcată și de un scurt ceremonial militar-religios, după care au urmat alocuțiunile rostite de reprezentanții autorităților.
Pe monument se regăsește o placă cu textul: „Călătorule, aici stejarii au nume, căci rădăcina lor este dragostea de țară, trunchiul lor este forța de nebiruit, iar coroana credința neclintită în bunul Dumnezeu. Eroii noștri s-au întors acasă!”
Momentul final al festivităților l-a constituit depunerea de coroane de flori la monumentul abia inaugurat, pe acordurile Imnului Eroilor intonat de muzica reprezentativă a Diviziei 2 Infanterie „Getica”, după care ceremonia s-a încheiat, în jurul orei 13.00.
În memoria celor 775 de eroi, militarii Garnizoanei Buzău, îmbrăcați în ținuta militarilor Regimentului 48 Infanterie, au răspuns prezent solicitării Primăriei Municipiului Buzău de a sprijini plantarea în Parcul Crâng a 775 de puieți de stejar.
„Acţiunea de la 1 decembrie 2020, de plantare, în Parcul Crâng din Buzău, a 775 de copaci în memoria militarilor din Regimentul 48 Infanterie căzuţi în Războiul de Reîntregire, la Roşia (Rotenberg, judeţul Sibiu), pe defileul Oltului, în munţii Argeşului, la Mărăşeşti, ori în refacere, în Moldova pustiită de epidemii, dar şi în acţiunile militare de restabilirea ordinei de drept, în sudul Basarabiei, reprezintă un modest şi simbolic omagiu adus eroior buzoieni căzuţi pe altarul Patriei. Fiecare copac, sădit şi hrănit din pământul sfânt al ţării, va purta în trupul său şi va înălţa spre cer şi neuitare numele ştiut sau neştiut al unui erou, ca sublim gest de recunoştinţă perenă”, transmite Biroul de presă al Diviziei 2 Infanterie „Getica”.
Pentru a respecta regulile de protecție sanitară toți participanții la eveniment au trecut printr-un triaj epidemiologic, iar pe parcursul festivității au purtat mască de protecție, păstrând totodată o distanță de siguranță.
Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Marcel Ciolacu, a participat la ceremonia dedicată Zilei Naționale, la Buzău, alături de oficialitățile locale. Cu acest prilej, a subliniat că „astăzi, de 1 Decembrie, e timpul să ne amintim de curajul înaintașilor noștri de a construi România. Curajul lor înseamnă ca azi să continuăm să luptăm pentru ceea ce este corect! Să luptăm pentru ca națiunea noastră să treacă mai repede peste aceste momente dificile! Ca români, suntem chemați să ne apărăm, cu toții, țara din nou! Împreună, să ne apărăm țara de un dușman invizibil, cu care s-au luptat prea puțin și prea haotic până acum. Cu toții, putem îndrepta națiunea noastră în direcția cea bună! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”
Totodată, liderul social-democraților a plantat în Crângul Buzăului câțiva stejari „în onoarea eroilor noștri căzuți pentru patrie în Războiul de Întregire Națională. Fiecare stejar simbolizează o poveste. Este povestea celor care au pus idealul național mai presus decât propria viață. Ei s-au jertfit pentru ca noi astăzi să trăim uniți într-o singură țară”.
Cu prilejul aceluiași eveniment, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a transmis românilor în general și buzoienilor în special „La mulți ani, România! La mulți ani, români! Multă sănătate!”. Acesta a subliniat că astăzi, mai mult ca oricând, îndeamnă pe fiecare „să fim mai buni, mai uniți și să nu uităm să fim mândri că suntem români. Așa cum zicea marele poet Mihai Eminescu «Suntem români și punctum». Chiar dacă anul acesta sărbătorim Ziua Națională în condiții deosebite, 1 decembrie rămâne cea mai importantă sărbătoare a noastră, a românilor. 1 decembrie 1918 se constituie ca un moment de vârf al istoriei noastre naţionale, căci UNIREA a reprezentat un zid de speranță și de încredere pentru tot poporul român”.
Primarul Constantin Toma a subliniat că „ziua de 1 Decembrie 2020 are, pentru Buzău și buzoieni, o semnificație aparte! Eroii noștri se întorc acasă! Dragi buzoieni, grija și dragostea pentru limba română, pentru credința strămoșească și pentru trecutul eroic sunt elementele vitale ale identității noastre naționale! Fără identitate națională și creștină nu vom izbândi niciodată ca și popor! La mulți ani dragi români, La mulți ani România!”, a fost mesajul primarului Buzăului, de Ziua Națională.
GALERIE FOTO (Sursă Divizia Infanterie Getica. Mulțumiri!):