Al doilea an cu Sărbători de Iarnă sub semnul pandemiei, la Buzău

11 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Vor lipsi și de această dată evenimentele organizate pe parcursul lunii decembrie, care dădeau un farmec aparte sfârșitului de an.

 

Buzoienii nu vor avea parte, din păcate, nici anul acesta, de evenimentele specifice lunii decembrie pe care autoritățile le organizau, începând cu Ziua Națională și sfârșind cu sărbătorirea Micii Uniri, la 24 ianuarie. Cele două evenimente, cât și Sărbătorile Crăciunului și Anului Nou vor fi totuși marcate, însă fără fastul cu care buzoienii erau obișnuiți înainte de izbucnirea pandemiei.

Consilierii județeni au aprobat, astăzi, alocarea sumei de 220.000 de lei din bugetul județului pentru organizarea unor activități dedicate Zilei Naționale și Sărbătorilor de Iarnă, cu 70.000 de lei mai mult decât suma alocată anul trecut, când s-au asigurat 150.000 de la bugetul local pentru aceste evenimente. Cu toate acestea, manifestările care constituiau punctul principal de atracție pentru buzoieni vor lipsi și în această iarnă, din cauza situației epidemiologice și a faptului că evoluția acesteia este una imprevizibilă.

Astfel, parada militară de Ziua Națională este sub semnul întrebării, iar dacă se va organiza ceva, cel mai probabil va fi o manifestare organizată în cadru restrâns, ca și anul trecut. Cert este că va lipsi și în acest an tradiționala fasole cu ciolan, Consiliul Județean nealocând fonduri în acest scop, pentru a elimina un eventual risc epidemiologic.

 

Din cei 220.000 de lei alocați în total pentru Sărbători, 25.000 de lei sunt destinați organizării concursului de istorie1  Decembrie – Ziua  Națională  a României”, însă desfășurarea activității este condiționată de posibilitatea ca măsurile sanitare legale stabilite în contextul pandemiei să permită organizarea acesteia.

În plus, spre deosebire de anii trecuți, concursul va avea loc în luna ianuarie, cu ocazia aniversării Micii Uniri, tocmai în speranța că atunci, contextul epidemiologic va fi unul mai favorabil. Totodată, suma de 10.000 va fi alocată editării numărului 29 al revistei Străjer în Calea Furtunilor, dedicat Zilei Naționale.

Atât banii alocați concursului de istorie, cât și cei pentru editarea revistei vor fi virați în contul fundației Mareșal Alexandru Averescu, care se ocupă cu organizarea celor două activități.

 

La finalul ședinței de astăzi, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean a declarat că Sărbătorile de Iarnă vor fi marcate prin iluminatul festiv al instituției și a clădirii Muzeului Județean, precum și al stațiunii Sărata Monteoru. De asemenea, Consiliul Județean va oferi cadouri de Crăciun copiilor și adulților din centrele de asistență ale DGASPC, precum și copiilor din familiile vulnerabile.

În acest an, ca și în anul anterior, Ziua Națională a României și Sărbătorile de  iarnă  sunt  marcate  de  situația  epidemiologică  generată  de  pandemie, ceea ce face ca aria acțiunilor obișnuite din alți ani să fie restrânsă. În aceste condiții, pentru 2021 ne propunem să ne asumăm calitatea de coorganizator al concursului  de istorie organizat anual de fundația Mareșal Alexandru Averescu cu ocazia sărbătoririi Micii Uniri, numai dacă nu vor fi stabilite restricții legale de desfășurare precum și o finanțare nerambursabilă pentru editarea umărului  29 al revistei Străjer în Calea Furtunilor. Din  suma  propusă,  intenționăm  să  acordăm  cadouri  tradiționale beneficiarilor  –  copii  și  adulți  – din  centrele  rezidențiale  și  aflați  la  asistenții maternali, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, precum și colindătorilor care ne vor vizita. Vom oferi cadouri și copiilor din familii vulnerabile din alte localități ale județului”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*